characters characters

Interesul pentru invatare

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 martie 2023    |   1087 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

interesul pentru invatare
Interesul pentru invatare al copiilor ii poate insoti de-a lungul intregii vieti, si la maturitate, cu efecte benefice, atat la nivel profesional, cat si personal. Informatiile si abilitatile noi nu sunt doar utile, ci au si efecte pozitive asupra functionarii creierului si asupra personalitatii noastre. De aceea, iata 7 modalitati prin care poti incuraja interesul pentru invatare al copilului pe termen lung.

Citeste si:


Cum pot fi motivati copiii sa invete


Cum pot profesorii sa incurajeze motivatia copiilor pentru invatare


Incurajeaza-i independenta si autonomia

Copiii autonomi invata mai bine, pentru ca sunt mai pregatiti sa depaseasca singuri dificultatile si pentru ca sunt mai motivati sa invete. Intre interestul pentru invatare si autonomie exista o relatie pozitiva, deoarece copiii autonomi pot simti ca responsabilitatea pentru invatare le apartine.Cand copiii isi asuma responsabilitatea pentru o activitate, vor fi mult mai dispusi sa depuna efort pentru rezultatele pe care si le stabilesc singuri ca dezirabile.

Incurajeaza functiile metacognitive

Abilitatea de a gandi despre gandire este esentiala in invatare si ii poate ajuta pe copii sa isi imbunatateasca performantele. Cu cat performanta este mai ridicata, cu atat motivatia copiilor pentru a invata poate creste. Afla mai multe despre metacognitie aici.


Pune accentul pe autoeficacitate

Autoeficacitatea sau increderea in propriile abilitati de atingere a obiectivelor dorite influenteaza efortul pe care il depune copilul in invatare, dar si scopurile pe care si le stabileste. Ajuta-l sa isi organizeze timpul si energia in mod eficient, dar si sa isi foloseasca autocontrolul pentru a actiona in directia rezultatelor pe care si le doreste.


Transforma entuziasmul si bucuria in prioritati

Primeste fiecare reusita sau progres al copilului cu entuziasm si apreciere sincera. Bucuria nu ar trebui sa lipseasca din invatare, nu doar cand lucrurile merg bine si usor, ci mai ales atunci cand copilul depaseste dificultati sau isi imbunatateste abilitati si cunostinte pentru care a depus eforturi timp indelungat. Hranind entuziasmul copilului tau pentru crestere si performanta, te asiguri ca ramane motivat sa invete.

Incurajeaza o mentalitate flexibila

Pune accentul pe progres si pe ideea ca este nevoie de efort pentru a imbunatati abilitatile si cunostintele, nu doar de talent sau inteligenta. Cand copiii invata ca inteligenta sau aptitudinile innascute sunt mai importante decat efortul, isi pierd interesul pentru invatare si isi reduc eforturile cand intampina dificultati.

Ajuta-l sa isi imbunatateasca abilitatile de autoreglare


Autoreglarea presupune controlul pe care il avem asupra comportamentelor, emotiilor si gandurilor noastre cu scopul de a obtine anumite rezultate. Autoreglarea este esentiala in situatii precum: este nevoie sa ne concentram atentia si activitatea asupra unei sarcini monotone, dar importante, ne confruntam cu emotii intense, dar trebuie sa nu ne lasam comportamentul influentat de ele sau este nevoie sa folosim tot timpul pe care il avem la dispozitie pentru a termina un proiect important.


Arata-i cat de vaste sunt toate domeniile de cunoastere

Stiintele si artele pot fi explorate la nesfarsit. Cu cat copilul tau intelege si cunoaste mai multe lucruri, cu atat poate invata si mai multe.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe