characters characters

Inapoi la scoala – 4 obiective pentru noul an scolar

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 august 2022    |   730 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

inapoi la scoalaFiecare nou an scolar inseamna pentru copii un nou inceput, dar atunci cand experientele scolare si extrascolare ale copiilor raman la fel ca in anii scolari anteriori, sansa unei schimbari pozitive este pierduta. 

Citeste si:

Decalogul parintelui de copil anxios la inceputul scolii


Cum il poti ajuta pe copil in noul an scolar


Patru tipuri de experiente care il ajuta pe copil in noul an scolar


Iata patru tipuri de experiente la care este bine sa aiba access copiii pentru a avea un an scolar mai bun.

Expunerea la informatii si experiente diverse

Preadolescentii si adolescentii in special au nevoie sa exploreze cat mai multe pasiuni si interese, dar si optiuni si cai profesionale asociate cu acestea.

Cadrele didactice ii pot ajuta pe copii organizand ore de dirigentie cu teme legate de acest subiect, evenimente informale prin care copiii sa cunoasca profesionisti din domenii diverse sau facilitand accesul copiilor la un consilier vocational.

Parintii ii pot ajuta pe copii sa isi exploreze interesele si sa descopere noi domenii de interes discutand cu acestia despre ce ii pasioneaza, despre momentele in care traiesc experiente de flux si cautand impreuna experiente care sa le ofere copiilor acces la noi informatii (cursuri, ateliere sau, pentru adolescent, conferinte, voluntariat, internship-uri etc.).

Implicarea directa in experiente pozitive

Nu este de ajuns ca un copil sa acumuleze informatii teoretice, este benefic si necesar sa fie implicat concret in experiente in care aceste informatii sunt utile. In functie de domeniile de interes ale copilului tau, incurajeaza-l sa se implice in:

  • actiuni de voluntariat
  • proiecte pentru binele comunitatii din care fac parte
  • concursuri sau proiecte extrascolare
  • programe de internship sau mentorat
  • competitii sau cursuri cu un aspect practic

Profesorii pot sa ii ajute pe copii organizand in clasa sau in scoala activitati care sa le ofere copiilor sa invete lucruri noi, dar si sa isi foloseasca in mod concret abilitatile formate.

Exprimarea autentica

Motivatia intrinseca a copiilor nu este posibila in lipsa exprimarii autentice a intereselor si valorilor lor morale. Cu cat copiii au ocazia sa isi exprime ideile despre subiectele care ii pasioneaza cu adevarat, cu atat vor dobandi mai multa incredere in propriile abilitati si in propriile sanse de succes. In plus, cu cat au mai multa incredere in ei insisi, cu atat mai dispusi sunt sa depuna efort pentru a obtine rezultele dorite.

In scoala, concursurile de eseuri, de dezbatere sau de discursuri sunt cateva exemple de activitati care le dau copiilor ocazia de a-si exprima ideile si valorile personale si de a reflecta asupra subiectelor care ii pasioneaza cu adevarat.

In familie, discutiile despre dileme morale sau sociale, despre solutii la probleme de familie sau sociale, conversatiile despre cum poate fi rezolvata o problema sau care sunt etapele pe care copilul trebuie sa le parcurga pentru a-si atinge un obiectiv sunt de asemenea ocazii de exprimare autentica.

Incurajarea primita de la cei din jur

Se spune ca daca traiesc in incurajare, copiii invata sa fie increzatori. La orice varsta, dar in special in copilarie si adolescenta, cuvintele de incurajare pot reprezenta diferenta dintre a renunta si a reusi. Cadrele didactice care ofera cuvinte de incurajare si lauda elevilor ii ajuta sa isi pastreze motivatia pentru invatare si sa ramana perseverenti in fata dificultatilor. O alta sursa importanta de incurajare o reprezinta parintii – cu cat acestia au mai multa incredere in potentialul copilului lor, cu atat acesta din urma invata sa creada in el insusi.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Pregatirea emotionala pentru inceperea scolii
    Cum il pregatesti pe cel mic pentru inceperea scolii
    12 mai 2023   

    Copilul tau incepe scoala la toamna? Dincolo de intrebarile despre cat de pregatit este copilul din punct de vedere cognitiv pentru inceperea scolii, un aspect esential este pregatirea lui emotionala si sociala pentru aceasta schimbare.

  • Teama de noul an scolar
    Teama din prima zi de scoala sau gradinita. Cum ii ajutam pe copii
    25 august 2022   

    Orice nou inceput poate trezi neliniste, frica sau ingrijorare, la orice vârsta. In cazul copiilor, aceste emotii pot fi si mai intense, pentru ca cei mici nu si-au format inca abilitatile de reglare emotionala si nu pot anticipa intotdeauna corect ce presupune schimbarea prin care urmeaza sa treaca.

  • Inceperea scolii
    Înapoi la școală. Cum îl pregătim pe copil pentru programul zilnic
    18 august 2022   

    După lunile de vacanță de vară, revenirea bruscă la programul școlar poate fi dificilă pentru cei mici. De aceea, este recomandat să începi treptat să îl pregătești pe copil pentru începerea anului școlar.

Mai multe