characters characters

Flexibilitatea psihologica - ce inseamna si de ce este importanta pentru parinti si copii

Super-puterea care ne ajuta sa fim fericiti

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 mai 2020    |   3886 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

flexibilitatea psihologica
Asa cum flexibilitatea fizica este un semn al sanatatii fizice, flexibilitatea mintala este rezultatul echilibrului mintal. Cum incurajam flexibilitatea psihologica a copiilor?

Flexibilitatea psihologica este un concept umbrela care acopera o multime de abilitati de care avem nevoie pentru a fi fiinte echilibrate atat din punct de vedere rational, emotional, cat si comportamental. O persoana flexibila psihologic este cea care poate sa recunoasca cand greseste, sa accepte perspectiva altuia, sa faca compromisuri personale sau sociale, sa mentina in echilibru viata personala si cea profesionala, sa fie deschisa, constienta de propriile defecte si greseli si care sa actioneze conform sistemului de valori pe care il are. In majoritatea tulburarilor mintale, flexibilitatea psihologica este absenta.

Citeste si:

Flexibilitatea cognitiva – ce inseamna si de ce este importanta

7 lucruri pe care le poti face pentru sanatatea mintala a familiei tale


Flexibilitatea psihologica in relatia parinte-copil

Inflexibilitatea psihologica se manifesta temporar si periodic in relatia parinte-copil, mai ales in primii ani de viata ai copilului. Crizele de plans sau refuzul de a urma o recomandare cand intampina probleme sunt exemple de momente in care copilul este inflexibil din punct de vedere psihologic. Aceeasi inflexibilitate apare si in randul parintilor, cand acestia insista sa ii explice copilului de ce nu trebuie sa planga sau cand repeta de mai multe ori acelasi sfat, desi copilul este prea suparat pentru a-l intelege.

Pe termen lung insa, este important ca parintii sa incerce sa incurajeze propria flexibilitate si, indirect pe cea a copiilor lor.

Studii recent publicate arata ca exista o conexiune puternica intre flexibilitatea psihologica a parintilor si echilibrul psihic al copiilor. Cu cat parintii sunt mai flexibili psihic, cu atat vor fi mai dispusi sa caute solutii diverse, care vor avea ca efect reducerea problemelor comportamentale la copii.

Un studiu realizat asupra parintilor de adolescenti arata ca stilul de parenting bazat pe autoritate si control (cu un nivel scazut de flexibilitate) este asociat cu un nivel ridicat de inflexibilitate psihologica in randul adolescentilor. Cu alte cuvinte, parintii inflexibili tind sa transmita aceasta trasatura si copiilor lor.

Cum poti incuraja flexibilitatea psihologica?


Fii tu flexibil cand copilul tau da dovada de rigiditate.
In momentele in care simti ca nu te poti intelege cu copilul tau, incearca sa nu preiei incapanarea lui, ci sa raspunzi cu mai putina intensitate emotionala si cat mai multa claritate in gandire. 


Invata-l pe copil cum sa reactioneze in momentele de intensitate emotionala:

Mai intai, e important sa se calmeze. Deciziile bune se iau in momentele de calm, nu in mijlocul furiei sau tristetii.

Apoi, este nevoie sa analizeze lucrurile din mai multe perspective. Cand ne distantam de situatia care ne-a trezit emotii puternice, o putem privi mai obiectiv si mai flexibil. Cand sunt implicate si alte persoane, putem sa incercam sa intelegem perspectivele acestora. De exemplu, intr-un conflict cu un alt copil, cum s-a simtit acesta? De ce a reactionat agresiv?

In final, poate lua o decizie care corespunde cu valorile lui morale. Continuand exemplul conflictului cu un prieten, copilul tau poate decide daca isi va cere scuze, daca va accepta scuzele prietenului sau daca mai vrea sa se joace cu acesta data viitoare.

La varste mai mari, incurajeaza metacognitia. Capacitatea de a observa propriile obiceiuri mintale, de a evalua propriul progres sau de a intelege care sunt cele mai eficiente metode de invatare sunt importante pentru flexibilitatea psihologica a copilului tau.

Ofera-i un model flexibil. Lasa-l sa te observe cand cauti solutii diferite la o problema cu care te confrunti, cand decizi ce si cum poti schimba pentru a obtine ce iti doresti sau cand intelegi si validezi perspectiva altor persoane.


*Sursa foto: Freepik.com

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    rus raul    25.05.2020 - 19:40
    Multumesc.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe