characters characters

Etapele prin care trec toti parintii

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 decembrie 2016    |   1227 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

etapele prin care trec toti parintii
Pentru fiecare dintre noi, a fi parinte este o experienta unica. Dar, ca multe alte roluri pe care ni le asumam, si rolul de parinte evolueaza intr-un fel previzibil, cu care se pot identifica probabil majoritatea parintilor.

Iata care sunt cele 13 etape prin care trec majoritatea parintilor, descrise cu umor si compasiune de Natasha Daniels, psiholog si fondatoare a site-ului AnxiousToddlers.com:

Super entuziasmul

Este primul stadiu, cel in care afli ca vei avea un copil.Apar gandurile despre cum va fi, cu cine va semana, ce nume ii vei pune, cum va arata camera sa si cum vei fi tu ca parinte. In acest stadiu, vei incepe realizarea unei liste cu toate lucrurile de care vei avea nevoie dupa nasterea copilului.

De la nastere la 6 ani

Panica

Apare in momentul in care iti dai seama, cu adevarat, ca te vor trimite acasa cu bebelusul acesta mic, despre care nu stii foarte multe si pe care inca nu stii sigur cum este mai bine sa il ingrijesti, daca esti la primul copil.  Panica se manifesta fiindca toate informatiile pe care le-ai acumulat pana in prezent despre nevoile nou-nascutului par a se amesteca si nu mai stii exact ce ai de facut. Cat trebuie sa ii dai sa manance? Trebuie sa il supraveghezi cand doarme? Cum sa il schimbi? Cum sa ii faci prima baie?

Epuizarea

Este etapa in care vezi lucrurile putin in ceata, la propriu si la figurat, din cauza somnului insuficient sau inexistent. Nevoile copilului sunt pe primul loc si sunt, se pare, aproape in permanenta active. In acest stadiu nu iti doresti nimic altceva decat sa dormi ore intregi fara a fi intrerupt. Este stadiul in care proaspetii parinti ajung la concluzia ca nimeni nu le-a spus cat de greu este sa ai un copil si la intrebarea  „Altii cum reusesc sa faca treaba asta?!”.

Bucuria prematura

Copilul tau este deja un prescolar si ai impresia ca in final lucrurile se imbunatatesc, poti sa dormi putin mai mult si mai bine si, per total, functionezi mai bine.

Dragoste si... furie :)

Ambivalenta este putin spus: intr-un minut, inima ta nu poate cuprinde toata iubirea fata de acest copil minunat, iar in secunda urmatoare, nu iti vine sa crezi cat de mult te poate infuria sau exaspera.  In astfel de momente, iti poate trece prin cap ca rolul de parinte te depaseste complet, ca nu stii de fapt ce trebuie sa faci si ca a fugi in lume (sau cel putin cinci minute in baie, cu usa inchisa dupa tine) suna foarte bine. Partea buna e ca aceste momente trec si iubirea fata de copil castiga intr-un final.

 

Sarbatorirea

Copilul tau a invatat sa foloseasca olita, stie deja sa spuna alfabetul si sa numere, comunici mult mai usor cu el si te surprinde in fiecare zi cu lucrurile pe care le stie si le poate face. Te simti un parinte mandru. Omuletul de langa tine incepe sa creasca si sa devina din ce in ce mai independent. Iti doresti uneori sa dai timpul inapoi pana in momentul in care era un bebelus simpatic, cuminte, dulce si dependent de ingrijirea ta.

Intre 6 si 12 ani

Rabdarea

Iti ajuti copilul cu temele; il inveti sa isi lege sireturile; il inveti sa socializeze si sa isi gestioneze emotiile. Il ajuti sa invete cum sa mearga pe bicicleta si in general, cum sa aiba grija de el insusi. In schimb, copilul tau te invata sa ai rabdare :).

Dubiile

Grijile si neincrederea incep sa isi faca aparitia. Ii oferi copilului o copilarie fericita? A invatat suficiente lucruri in familie? I-ai oferit oportunitati suficiente? Ii limitezi in vreun fel dezvoltarea? Face destule cursuri extrascolare? Incepi sa te gandesti la greselile pe care le-ai facut ca parinte si la lucrurile pe care puteai sa le faci mai bine.  Uneori, copilul tau contribuie la aceasta lista de esecuri parentale, reprosandu-ti-le si blamandu-te.

Iubirea profunda

Copilul tau nu mai e mic. Are propriile reguli. Nu te mai lasa sa iti manifesti grija si iubirea in public pentru a nu-l face de ras. Va dori sa faca lucruri singur. Ar trebui sa te bucuri de independenta sa, insa iti doresti mai multa iubire din partea lui.

Intre 12 si 18 ani

Frica

Hormonii par sa iti fi invadat viata si casa. Copilul tau e intors pe dos. Cat va dura? Cat de rau va fi? Esti surprins sa vezi reactiile de furie, rabufnirile si nemultumirile copilului tau, cu care te-ai inteles pana acum relativ bine.

Frica din nou

 Incepi sa te simti mai mult ca un politist decat ca un parinte. Intrebarile iti apar in minte pe banda rulanta: Cu cine iese? Ce face? Unde merge? La ce ora se intoarce? Va fi in siguranta? Iar raspunsurile copilului tau vin cu diplomatia si „claritatea” unui politician de cariera. Te intrebi aproape in permanenta daca sa ai incredere in raspunsurile sale.

Frica, frica si iar frica

Numaratoarea inversa spre etapa de adult a inceput. In cateva luni va avea varsta legala pentru a consuma alcool, pentru a vota si mai apoi pentru a se desprinde de familie .Este pregatit copilul tau sa mearga la facultate si sa devina independent? Se va descurca pe cont propriu ?  Marile intrebari, pentru care ai depus atat efort in toti acesti ani ca sa poti raspunde pozitiv, vor primi un raspuns foarte curand.

Copilul tau e un adult

Iubirea*

Copilul tau este adult. Are incredere in tine si comunicati despre o multime de lucruri. Aveti o relatie de prietenie si afectiune, in care rolul tau este sa oferi sfaturi si sa te bucuri alaturi de el pentru schimbarile prin care trece. Iti ajuti copilul sa isi organizeze nunta, sa isi cumpere o casa,  iti povesteste despre prieteni si noua viata de adult responsabil care il asteapta. Cand te suna sa iti dea vestea ca va deveni parinte, zambesti si ii spui sa fie pregatit pentru cea mai frumoasa aventura din viata lui :).

*Iubirea fata de copilul tau face parte cu siguranta din fiecare stadiu al rolului de parinte prin care treci, doar ca de multe ori, alte sentimente sau emotii au un efect de dezechilibrare asupra relatiei voastre sau asupra ta.

Iti par cunoscute aceste stadii? Tu in care te afli? Cum te-ai descurcat pana cum?


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/subactive/2559609667/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe