characters characters

Din experienta unui parinte: Ce nu-mi pare rau ca am cumparat

Propus de: Mihaela Zaharia   |   16 octombrie 2012    |   2816 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

De-a lungul timpului, de cand am copiii, fireste ca am cumparat multe, multe lucruri pentru ei. In timp, unele s-au dovedit prea putin folositoare, dar altele au meritat pentru ca au fost folosite din plin sau ne-au facut viata mai usoara.

Una din primele achizitii care mi-au facut viata usoara cand fetita mea era bebelus a fost sterilizatorul de biberoane. Nu i-am inteles rostul de la inceput si intre atatea alte lucruri necesare (patut, port-bebe, carucior, scaun de masina, etc.) am considerat ca se poate si fara. Ca doar apa pot sa fierb si eu. Asta pana cand m-am oparit pe picior de obosita ce eram si am aterizat urgent in primul magazin dupa un sterilizator, pe care l-am folosit cu succes si la al doilea copil, venit la 2 ani jumate dupa primul.

Alta achizitie foarte putin costisitoare si pe care am luat-o initial ca modalitate de joaca cu papusile a fost un set de farfurii, castronele si tacamuri (cate 6) din plastic. In bucatarie au aterizat aproape imediat si acolo au ramas de ani de zile. Le folosim si acum cand copiii sunt destul de mari si probabil nu ar mai exista vreun pericol sa sparga ceva prea des, insa sunt atat de practice ca nu ne induram sa renuntam la ele. Am renuntat doar la tacamuri, insa farfuriile si castronelele le folosim zilnic.

Alte accesorii care nu trebuie sa lipseasca la masa sunt ... paiele. Totul in afara de apa se bea cu paiul: laptele cu cacao sau fara, ciocolata calda, ceaiul, limonada, inka. Le luam cu noi in vacanta, iar bunicii trebuie sa fie dotati cu asa ceva cand ajungem la ei, daca nu, e unul din motivele pentru care iesim imediat la cumparaturi.

Ce a mai fost si este inca  o achizitie foarte buna – de fapt cadou de la bunici – e DVD-ul de masina. Facem in fiecare an drumuri foarte lungi cu copiii in masina (cel mai lung a fost de  16 ore cu 2 opriri scurte) asa ca DVD-ul cu doua ecrane ne-a prins foarte bine de-a lungul celor 6 ani de cand il avem. Doar in ultima vacanta a inceput sa fie detronat de tablita ipad, vom vedea de acum incolo.

Tot in masina ne-au fost foarte utile husele care se pun in spatele scaunelor din fata, cu buzunarase pentru toate lucrurile copiilor. Acolo isi pastreaza ei sticla cu apa cu cioc, jucariile, DVD-urile, servetele, bani, creioane, etc. Le avem de mult timp si au rezistat destul de bine. Fiindca fetita mea avea deja 3 ani cand l-am cumparat (acum are 8) al ei nu s-a rupt deloc, insa baietelul meu fiind mic a mai intrat cu picioarele in buzunarase cand statea in scaunel si s-au mai rupt pe la margini dar acum pune acolo lucruri mari care nu cad. Deci, il recomand dupa 3 ani sau daca aveti copii cu picioare lungi .

Păturile cu printese si cu masini le-am luat pentru pat, fireste, dar le folosim la fiecare drum cu masina, iarna sau vara.. Pentru ca din ele se fac corturi. Adica se prind de manerul de deasupra geamului si stau ca un cort peste scaunelul fiecareia. Oricum, nu prea plecam nicaieri de acasa fara paturici daca mergem cu masina si avem de dormit undeva. Sunt mari si calduroase dar suficient de subtiri sa se faca mici cand sunt stranse.

Alt lucru pe care il folosesc copii de ani de zile este tablita cu o parte magnetica si o parte neagra de scris cu creta. Se joaca cu ea de-a gradinita si de-a scoala aproape zilnic. Scriu, deseneaza, sterg, isi predau unul altuia, predau papusilor sau jucariilor, scriu mesaje intre ei sau pentru parinti, oricum nu s-au saturat de ea.

Ce ma mai bucur ca am ales pentru camera copiilor e o usa cu oglinda la dulapul fetitei mele. Asa nu trebuie sa iasa pe hol sau sa vina la noi in camera sa vada „cum ii sta”, ci isi verifica tinuta la ea in camera. Bine, din cand in cand mai joaca si rolul partenerului de discutii atunci cand vorbeste fiica-mea singura in fata oglinzii – dar nu pentru asta am achizitionat-o.

Tot din capitolul mobilier, s-a intamplat sa tinem o perioada mai lunga sania sub cuierul de la intrare si in timp s-a transformat in bancuta pe care copiii se incalta. Acum e timpul sa eliberam sania si sa ne luam o bancuta adevarata pentru ca nu se mai poate fara ea.

O alta inventie care exista pe piata si care mie mi-a placut o constituie pixurile frixion. Oricine a inceput scoala inainte de 89 isi aduce aminte de pete de cerneala pe caiet, foi rupte, stersaturi cu lama etc. de care copiii mei au scapat pentru ca s-a inventat pixul care sterge. Ei nu stiu cum era inainte, eu insa mai tin minte si ca urmare acum am propriul meu set de pixuri frixion de toate culorile, ca sa nu mai imprumut de la fiica-mea.

Si tot spre beneficiul propriu ne-am dotat cu senzor de miscare la baie (fara geam) ca sa nu ma mai cheme copii de zeci de ori pe zi sa le sting sau sa le aprind lumina (fiindca sub intrerupator e un dulap si ei nu ajung nici cu inaltatorul).

In acelasi spirit dar si cu intentia de a avea copii mai independenti, urmatorul frigider va avea congelatorul sus, nu jos ca pana acum astfel incat copiii sa se serveasca singuri din frigider si sa nu ma cheme de fiecare data sau sa isi tot traga scaunelul.

Voi ce achizitii aveti care s-au dovedit folositoare de-a lungul timpului?

Mihaela Zaharia
Sunt psiholog de 13 ani, trainer de 9 ani si mamica de 8 ani pentru fetita mea, eleva in clasa a II-a si de 6 ani pentru baietelul meu, elev in noua clasa pregatitoare.
Lucrez in principal cu parinti in cadrul firmei de training si coaching, Mind Master si imi place sa scriu pentru SuntParinte.ro.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe