characters characters

Cum percep si cum invata copiii culorile

Propus de: David Alexandru   |   22 ianuarie 2014    |   2947 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Cum percep si cum invata copiii culorileTe-ai intrebat vreodata cum percep cei mici lumea din jurul lor? Ei bine, formele si culorile obiectelor din jur sunt primele repere pe care copiii le folosesc pentru a cunoaste mediul in care cresc. Culoarea joaca asadar un rol important in dezvoltarea lor ulterioara.







*Sursa foto: Flickr.com


In primele saptamani de viata, bebelusii nu disting culorile (pentru ca celulele nervoase din retina si creierul lor nu sunt suficient dezvoltate) – vad in alb si negru sau nuante de gri. In prima faza, invata sa isi focuseze privirea asupra chipurilor, iar ulterior incep sa urmareasca cu privirea obiecte in miscare. In jurul varstei de doua luni, incep sa perceapa culorile, iar acestea devin unul dintre factorii externi la care vor reactiona.

Nuantele culorilor au un impact diferit asupra celor mici: tonurile pastelate (roz, galben, vernil) au un efect linistitor. Ati observat probabil ca, de obicei, hainutele si decoratiunile din camera unui bebelus pastreaza aceasta nunta de culori. Culorile puternice, in schimb, si alaturarea acestora (rosu si verde, de exemplu) au rolul de a le capta atentia si a-i antrena in jocuri. Din acelasi motiv, mancarurile colorate, care combina legume de culori diferite, sunt preferate de cei mici.

Iata cateva metode pentru a stimula dezvoltarea vizuala a copiilor de sub un an:

  • Folosirea decoratiunilor colorate, al caror loc poate fi schimbat des in jurul camerei. Pentru a atrage atentia asupra lor, unele jucarii scot si sunete;
  • Folosirea jucariilor colorate vesel, pe care cei mici le pot „studia” indeaproape;
  • Asezarea unei jucarii colorate pe podea si incurajarea copilului sa ajunga la ea – acest mic exercitiu ajuta la coordonarea mana – ochi.

In jurul varstei de 3 ani, cei mici cunosc deja culorile de baza si le folosesc in mod curent. La gradinita, primele exercitii vor viza asadar clasificarea obiectelor in functie de forma si culoare, urmand ca mai tarziu sa se treaca la literele alfabetului sau cifre. Pe langa rolul pe care culorile il au in dezvoltarea cognitiva a copilului, asumarea unei culori preferate la o varsta prescolara arata ca cel mic incepe sa se autodefineasca si sa fie constient de unicitatea sa ca persoana.
Culoarea este, de asemenea, primul mijloc prin care cei mici isi manifesta si exerseaza creativitatea. Fie ca deseneaza obiecte sau animale ori construiesc ceva din cuburi, culorile sunt o modalitate prin care copiii interactioneaza cu lumea din jur – o cale de comunicare, pana la urma.

Mai mult, un studiu recent desfasurat de departamentul de Neurostiinta de la Universitatea din Pennsylvania a aratat ca stimularea cognitiva (inclusiv cea vizuala, cu ajutorul culorilor) in copilarie face ca dezvoltarea creierului sa fie mult mai complexa (anumite zone ale cortexului se dezvolta mai mult). Adolescentii care au fost evaluati in studiu la varsta de 19 ani avusesera parte, de la varsta de 4 ani, de exercitii si jocuri cu rol educativ si creativ.

Iata cateva modalitati distractive prin care parintii pot sa ii ajute pe cei mici sa invete culorile:

  • Sortarea jucariilor in functie de culori: incurajati sa separe astfel jucariile, cei mici fixeaza cunostintele despre diferentele de nuante.
  • Jocurile de tipul “Vad un obiect (patrat, mic, verde) – ce e?” – prin intermediul lor, le sunt antrenate curiozitatea si atentia si incep sa perceapa culoarea ca trasatura fundamentala a obiectelor din jur.
  • Folosirea unor magneti de frigider viu colorati, pe care cei mici ii pot sorta dupa culori si forme. Eventual, pot face corelatii intre culorile magnetilor si cele ale legumelor din frigider. In plus, aceasta e si o buna modalitate de a le distrage atentia pana cand masa este gata.

Iti aduci aminte cand s-a aratat copilul tau interesat pentru prima data de culori? Care este culoarea sa preferata si cum l-ai incurajat sa se exprime prin intermediul ei?

David Alexandru

David Alexandru este initiatorul proiectului Mansarda Copiilor, magazin online care ofera jucarii educative pentru copii, dar si sfaturi utile pentru parinti. Pasionat de metodele de educatie prin joc, isi propune sa impartaseasca din cunostintele sale pentru a sprijini dezvoltarea celori mici si pentru a oferi parintilor informatii despre noi metode de educatie.

Pe David il gasiti pe Blogul de la Mansarda si la office@mansardacopiilor.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe