characters characters

Copilul singur la parinti. Mituri frecvente

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 iunie 2014    |   1025 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Mituri despre copilul singur: egoist, agresiv, rasfatat


Unul sau mai multi copii? Promotorii familiilor extinse sustin ca cei care aleg sa aiba un singur copil vor avea parte de un urmas rasfatat, singuratic, egoist sau chiar mai rau. Aceasta imagine a copilului singur la parinti s-a format de-a lungul timpului, fiind asumata de majoritatea oamenilor. Specialistii in psihologia copilului arata ca trasaturile mostenite genetic si stilul parental mai degraba decat numarul de copii dintr-o familie, influenteaza cum anume se maturizeaza si creste fiecare copil.


Asadar, iata care sunt cele mai frecvente mituri ale copilului singur la parinti:

Mitul numarul 1: Copiii singuri la parinti se simt singuri.

Adevarul? Parintii pot sa ii asigure copilului suficiente ocazii de socializare pentru a compensa o posibila singuratate resimtita de copil.

Mitul numarul 2: Copiii singuri la parinti sunt agresivi si tind sa o faca mereu pe seful.

Adevarul? Copiii invata cum anume trebuie sa se comporte in familie. Ei isi vor da seama in timp ca atitudinea agresiva si cea prin care incearca sa domine nu va fi eficienta.

Mitul numarul 3: Copiii singuri la parinti au prieteni imaginari pentru a compensa sentimentul de singuratate care ii incearca.

Adevarul? Jerome Singer, psiholog, confirma faptul ca “gradul de imaginatie necesar pentru a-ti face prieteni imaginari nu este specific copiilor singuri la parinti, celor bolnavi sau cu un anumit handicap care ii impiedica sa socializeze cu alti copii. De cele mai multe ori, prietenii imaginari apar pentru ca este distractiv. A-i avea inseamna de fapt mai multe modalitati de joaca.” Totusi, orice copil poate avea aceasta nevoie si isi poate crea prieteni imaginari, nu doar cei singuri la parinti.

Mitul numarul 4: Copiii singuri la parinti sunt rasfatati.

Adevarul? Rasfatul este o consecinta a modului in care parintii se comporta in relatie cu copiii. Printre parintii chinezi exista la un moment dat teama ca vor da nastere unei generatii de mici „imparati”, copii rasfatati, atunci cand a aparut legea prin care cuplurile au voie sa faca doar un singur copil. Totusi, privind cu 30 de ani in urma, cercetatorii sustin ca nu exista nicio diferenta intre relatiile copiilor cu prietenii lor daca provin din familii cu un singur copil sau cu mai multi.

Mitul numarul 5: Copiii singuri la parinti sunt egoisti.

Adevarul? Fiecare copil la un moment dat are impresia ca intreg Pamantul se invarte in jurul lui. „Egoismul inseamna sa te gandesti numai la tine, fara a-i lua in seama si pe cei din jurul tau” explica Michael Lewis, profesor pediatru si psihiatru. „Copilul care nu reuseste sa vada si punctul de vedere al altcuiva poate parea egoist. Exista totusi momente in viata oamenilor cand de exemplu, fiind adolescenti, tindem sa ne retragem din punct de vedere social. Modificarile hormonale si fizice din aceasta perioada sunt focusul nostru primar si astfel nu ne mai intereseaza cei din jur”. In absenta altor frati, parintii cultiva uneltele necesare pentru a-i intelege pe cei din jur si a invata ce inseamna sa impartasesti. Asadar, orice parinte trebuie sa se astepte ca la un moment dat, copilul lor sa actioneze si sa gandeasca intr-un mod aparent egoist.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe