characters characters

Capcanele in care cad parintii in relatia cu copiii

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 mai 2012    |   5085 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 18 ani +.

Capcanele in care pot cadea parintiiCele mai bune intentii ne “ajuta” deseori sa facem si cele mai mari greseli. Ce inseamna acest lucru in relatia cu copiii nostri? Prea multa indulgenta sau prea putina intelegere, asteptari prea mari sau prea mici fata de copii, incercari extreme de a-l convinge pe copil sa realizeze un anumit comportament si multe alte atitudini si actiuni care mai mult complica lucrurile decat sa  ajute.

Care sunt cele mai frecvente capcane in care parintii cad in relatia cu copii? Si de cate ori v-ati lasat prins de ele? Va invit sa cunoastem mai bine 4 astfel de situatii si recomandarile pentru ele.

1.Capcana “Sunt prietenul copilului meu”.  Nu este nimic gresit in a fi apropiat de copil, in a-l respecta, a-l asculta si a–l ajuta atunci cand are nevoie. Toate acestea sunt comportamentele pe care oamenii le au fata de un prieten. Insa, mai ales pentru un prescolar, este nevoie sa fii si parinte, adica adultul care il ghideaza si il ajuta pe copil sa descopere lumea din jur.
Recomandare: Imbina ambele atitudini in interactiunea cu copilul tau. De exemplu, atunci cand va jucati impreuna, poti actiona ca un prieten si este recomandabil sa intri efectiv in pielea personajului propus de copilul tau. Insa, daca cel mic incalca o regula pentru a castiga jocul, reactioneaza ca un adult: aminteste-i care e regula si spune-i de ce este bine sa o respecte. Daca ai decide sa te comporti ca un “prieten” in aceasta situatie,  ai putea sa te superi si sa refuzi sa te mai joci cu copilul. Nu ar fi o atitudine tocmai productiva, nu-i asa?


2. Capcana vinovatiei. Poate fi vorba de timpul redus pe care il petreci impreuna cu copilul si pe care incerci sa il compensezi oferindu-i cadouri materiale, de faptul ca i-ai refuzat ceva sau ca ai decis sa sanctionezi un comportament nedorit.
Recomandare: Desigur, prea putin timp alaturi de copil, pedepsele exagerate sau refuzurile repetate sunt lucruri care ar trebui indreptate in relatia cu copilul. Insa ele nu pot fi indreptate prin recompense materiale, ci prin schimbarea situatiei concrete. Asadar, daca simti ca nu petreci suficient timp cu copilul, incearca sa gasesti activitati pe care sa le realizati impreuna. Daca simti ca spui de prea multe ori “Nu”, gandeste-te ce ai putea sa ii permiti, iar daca vrei sa nu faci atat de des apel la pedepse, renegociaza regulile, de exemplu:)

3. Capcana recompenselor. Obisnuiti sa ofere dupa fiecare comportament bun al copilului recompense, parintii il invata pe acesta ca orice comportament pozitiv trebuie recompensat. Pe viitor, copilul va refuza sa realizeze un comportament pozitiv daca nu primeste recompensa sau va avea comportamente negative, iar in schimbul opririi lor, va cere recompense.
Recomandare: Evita recompensele materiale si lauda intotdeauna efortul copilului si disponibilitatea lui de a invata sau de a alege bine, nu comportamentul in sine. De asemenea, nu oferi recompense in avans, pentru a convinge copilul sa inceteze un comportament nedorit. De exemplu, evita sa spui “Daca nu il mai lovesti pe fratele tau, iti cumpar jucaria pe care o doresti.“  Este bine sa i explici copilului motivele pentru care anumite comportamente sunt de dorit si altele nu si sa ii arati ca ai incredere in el ca intelege aceste lucruri.

4. Capcana “protectiei”. Mergand pe ideea ca“e mic, are timp sa invete”, parintii refuza instinctual sa il invete pe copil comportamente simple si foarte rar ii permit sa realizeze sarcini. Astfel de copii cresc intr-un mediu protejat, insanu vor invata ce inseamna initiativa,nu vor avea incredere in sine si nu vor sti sa se descurce singuri in situatii noi.
Recomandare: E bine ca cei mici sa fie protejati de unele sarcini si sa li se ofere cat mai mult posibilitatea de a se juca de a descoperi prin joc lumea inconjuratoare. Cu toate acestea, exista sarcini care sunt recomandate si pentru cei mici. De exemplu, a aranja feliile de paine intr-o farfurie pentru fiecare masa, a tine farasul cand strangi gunoiul, a uda florile, a aranja sosetele etc.

Dupa cum puteti observa, un ingredient comun al recomandarilor este atitudinea echilibrata. Ea este acel bun prieten pe care ar trebui sa il vrem mereu aproape.

Ai cazut vreodata intr-una din capcanele de mai sus? Poti sa dai exemplu de un alt fel de capcana careia ii cad victima frecvent parintii din ziua de azi?



Comentează:
5 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    17.06.2012 - 06:14
    Sa fii un bun parinte inseamna sa-ti asumi riscuri calculate:nu poti sa iei tot timpul decizii presupunand ca se va intampla cel mai rau lucru posibil...Copiilor trebuie sa li se permita sa invete propriiile lectii, sa faca propriile greseli, sa se dea cu capul de pragul de sus.Copilul trebuie sa stie ce este si ce nu este acceptabil: nu ai voie sa incalci regulile nici chiar atunci cand vrei.(nu este corect fata de copil).Cu alte cuvinte:descopera stimulentele care functioneaza pentru copiii tai,fiecare copil ar trebui sa aiba un domeniu in care sa stie ca exceleaza,gaseste-i calitati pe care sa le admiri,pastreaza nesiguranta pentru tine, nu incerca sa ai copilul perfect!
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    02.06.2012 - 12:05
    Mihaela, cred ca nu esti singura in aceasta situatie... Si eu sunt langa tine, in aceasta capcana...asta daca tu nu cumva ai inteles mecanismul...si ai iesit...Stiu ca exist pentru copilul meu si nimic nu mi se pare prea greu. Dar mai stiu ca, in aceasta ecuatie ar trebui sa mai exist si eu...Cred ca, din cand in cand ar trebui sa mai mergem si la un spectacol sau film ”de oameni mari”...Deocamdata insa, suntem la curent cu evenimentele pentru copii...Cu siguranta, atunci cand copiii nostri vor creste si vor avea cercul lor de prieteni, o sa ne fie dor de aceste momente...
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    14.05.2012 - 09:20
    @ Mihaela: poti citi despre ideea de a pune copilul pe primul loc si in cadrul articolului "Miturile relatiei parinte-copil": http://www.suntparinte.ro/relatii-de-familie/67-prescolar/4441-miturile-relatiei-parinte-copil. :)
  • Zaharia Mihaela
    Zaharia Mihaela    14.05.2012 - 08:15
    Hmm, capcana "copilul pe primul loc" ... adica ma ocupam in primul rand de ei, de sot, de casa, de munca, etc. si nu ... de mine. Inclin sa cred ca e capcana multor femei. Inclusiv cand eram plecata din tara, imi venea sa le cumpar lor orice credeam ca le va place, dar cand ma intrebam ce mi-as cumpara mie ... nu vroiam nimic. Adica undeva in mintea mea ma gandeam tot la ei, "lasa ca eu pot si fara, mai bine de banii astia le iau tot lor ceva ... sa se bucure". Si nu era vorba de sentimentul de vinovatie ca pleasem fara ei (de multe ori in interes de serviciu). De multe ori se intampla si acasa asa, pe ei ii duc la cluburi, cursuri, activitati, excursii, etc., dar eu nu stiu cand am fost ultima data ... la un teatru.
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    11.05.2012 - 11:20
    Capcana "slabiciunii"... As face orice pentru copilul meu, ca orice mama. Dar stiu ca, daca voi ceda rugamintilor sale, indiferent care sunt acestea, ele se vor repeta...As intra asemeni unui hamster pe o rotita ce se invarteste la nesfarsit... Cererile ar fi din ce in ce mai mari si nu l-ar ajuta sa devina mai bun sau mai responsabil. Nu stiu vre-o reteta care sa ma faca sa devin o mama "buna" dar, stiu ca trebuie sa fiu corecta fata de el si de mine, sa-l corectez atunci cand greseste si nu in ultimul rand, consecventa in ceea ce spun si fac. Meseria de parinte, ca si aceea de copil, nu este tocmai usoara...

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe