characters characters

Minciuna la preadolescenti

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 ianuarie 2012    |   6952 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

Minciuna la preadolescentiMinciuna este un comportament pe care toti copiii il practica la un moment dat in dezvoltarea lor. Daca la varste mici, minciuni precum “Nu eu am spart vaza, s-a spart singura, mami!” te faceau sa zambesti in sinea ta, in preadolescenta, minciuna poate avea consecinte mai grave asupra dezvoltarii copilului.

Daca ai descoperit ca preadolescentul tau minte, inainte de a incerca sa gasesti o solutie, este bine sa gasesti raspunsul la urmatoarele intrebari:
1. Minciuna este legata de un comportament de risc (delincventa. consum de alcool, de tutun, consumul de droguri, practici sexuale)?
2. Minciuna a aparut pentru ca este santajat (cineva, un prieten sau o persoana cu o mai mare autoritate il forteaza sa minta)?
3. Minciuna apare ca modalitate de a proteja pe cineva?
4. Copilul meu este abuzat sexual si de aceea apare minciuna in situatii diferite din viata lui?

Desi poate fi complicat sa rezolvi o situatie precum cele de mai sus, de obicei minciuna dispare atunci cand motivul pentru care copilul minte dispare si el.

Daca nu este vorba de niciuna din situatiile de mai sus, ci pur si simplu copilul tau minte in situatii obisnuite de viata, atunci e nevoie de o interventie mai degraba orientata pe comportament si abia ulterior pe partea emotionala.

De ce este minciuna un comportament grav?

Parintii percep minciuna copiilor ca pe un act de instrainare si indepartare. Copiii incep sa ascunda adevarul fata de parinti, iar acest lucru e un semn de desprindere de acestia si de valorile morale pe care au incercat sa i le insufle copilului. Relatia parinte-copil este cea care are cel mai mult de suferit. Cand minciuna se repeta, increderea parintilor in copil incepe sa scada.
 
Copiii apeleaza la minciuna din diferite motive:
-    uneori vor sa nu-si supere parintii (au luat o nota mica la scoala, parintele a fost promovat in functie la serviciu, iar copilul alege sa “uite sa mai mentioneze nota“pentru a nu strica bucuria din casa),
-    alteori le e frica de consecinte (unii parinti apeleaza repede la pedepse fizice ori unele exagerate, de genul: “Timp de o luna nu mai iesi in weekend din casa”),
-    doresc sa faca un bine cuiva apropiat si fie denatureaza adevarul, fie pretind ca nu cunosc adevarul,
-    sunt presati de catre altii sa minta (deseori cei ce devin victime ale bullying-ului),
-   au fost crezuti de catre parinti atunci cand au mintit, s-au bucurat de avantajele minciunii, astfel ca decid sa repete comportamentul.

Care sunt consecintele minciunii?
Unul din cele mai importante lucruri in relatia parinte-copil-minciuna consta in modul in care parintele reactioneaza cand se simte mintit. Daca apare furia si sentimentul de a fi fost ranit, copilul va percepe intregul lant de reactii ca pe o lupta de pe urma careia a castigat: “Faptul ca s-a infuriat demonstreaza ca vrea sa-mi controleze, sa-mi conduca viata, dar simte ca nu mai poate” (copilul despre parinte).
Daca parintele nu sanctioneaza prima minciuna cu care isi prinde copilul, atunci acesta , cel mai probabil, va continua

Cum pot reactiona parintii atunci cand afla ca preadolescentul a mintit?

1. Vorbeste cu el despre motivele pentru care a mintit (daca a vrut sa evite o pedeapsa sau o sanctiune etc.) si gasiti impreuna modalitati alternative prin care ar fi putut sa procedeze pentru a obtine ce isi doreste.

2. Arata-i copilului ca una dintre consecintele minciunii este lipsa de incredere a celorlalte persoane fata de cel care a mintit. Ii poti exemplifica acest lucru in relatia parinte- copil. De exemplu, cum vei mai avea incredere in el de acum inainte cand iti cere voie sa iasa in oras daca a mintit in trecut?

3. Demonstreaza-i ca minciuna este totdeauna descoperita. Deseori se intampla ca unul din vecini sa vada ceva, ca unul dintre colegii lui de clasa ori prietenii din grup sa-l dea de gol, ca un profesor va suna la un moment dat acasa pentru a intreba de absentele copilului etc. Proverbul “minciuna are picioare scurte” este adevarat si ii poti oferi chiar si tu cateva exemple din viata copilului de cand era la o varsta mai mica.

4. Vorbeste cu el despre efortul depus pentru a ascunde adevarul- de multe ori, o minciuna atrage dupa sine mai multe minciuni, care sa o sustina.  Astfel se intra intr-un cerc vicios din care ii va fi foarte greu sa iasa.

5. Explica-i legatura dintre sinceritate si curaj. Minciuna implica de multe ori teama fata de ceva neplacut (reactia altor persoane, o pedeapsa sau consecinte neplacute). Spune-i copilului ca adevaratul curaj inseamna sa spuna adevarul si sa isi asume aceste consecinte neplacute si sa le depaseasca, iar pentru asta cu siguranta va primi ajutor si suport.

6. Faceti un pact- tu vei spune adevarul, daca si copilul tau va spune adevarul. Daca vei descoperi ca te minte, vei minti si tu la randul tau, iar consecintele minciunii vor fi suportate de ambele parti.

7. Prezinta-i asteptarile pe care le ai fata de comportamentul copilului tau. S-ar putea ca el sa nu fie constient de faptul ca tu ai un dispret profund fata de chiar cea mai mica minciuna si astfel sa ascunda ori sa denatureze adevarul fata de tine. Daca copilul tau stie ce vrei de la el, atunci va simti ca primeste niste parghii intre care va putea sa-si creioneze comportamentul, indiferent de situatie.

8. Vorbeste-i copilului despre propria ta experienta privind minciuna. Cand ai fost tentat sa apelezi la minciuna pentru a rezolva sau evita o situatie neplacuta? Cum te-ai simtit cand ai fost prins cu minciuna? Care a fost minciuna pe care ai regretat-o cel mai mult? Cum ai inteles ca este important sa spui adevarul? Toate aceste aspecte, discutate cu sinceritate impreuna cu copilul tau, il pot ajuta pe copil sa inteleaga ca si tu ai trecut prin aceleasi probleme si ca, daca tu ai reusit sa le depasesti spunand adevarul, si el poate face acest lucru.

Care a fost cea mai grava minciuna spusa de copilul tau pana acum?


Poti sa citesti si despre:
Minciuna la prescolari

Minciuna la scolari
Minciuna la adolescenti

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • clarissa33_sp
    clarissa33_sp    26.01.2012 - 10:21
    Este bine sa le explicam copiilor si faptul ca omisiunea (a nu spune parintelui un lucru important, de exemplu o nota mica) este tot un fel de minciuna, desi multi dintre noi am prefera sa nu o consideram astfel:).

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe