characters characters

Certurile in familie

Cum ii afecteaza pe copii certurile parintilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 ianuarie 2016    |   3368 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

certuri in familieViata de familie inseamna o multime de momente frumoase petrecute impreuna, insa si momente de tensiune, de discutii in contradictoriu, care pot trezi dezamagire sau furie. 
Certurile parintilor in fata copiilor sunt imposibil de evitat. Mai devreme sau mai tarziu, copilul va auzi sau va asista la discutia voastra in contradictoriu. Felul in care gestionati aceasta situatie va dicta si felul in care copilul va fi afectat de ea.

Certurile din familie afecteaza copiii

Copiii simt conflictele dintre parinti de la cele mai mici varste.

„Problema este ca, a ne certa in fata copiilor ii afecteaza pe acestia mai mult decat am crede. Copiii sunt foarte sensibili din punct de vedere emotional. Chiar si copiii in varsta de 6 luni sunt sensibili la toate tipurile de conflict care pot aparea intre mama si tata, inclusiv la certuri, ostilitate, atitudine defensiva, precum si la conflicte fizice.”arata E. Mark Cummings, psiholog si expert in relatii de familie si dezvoltarea emotionala a copiilor . ”O serie de studii arata ca, bebelusilor le creste presiunea sangelui atunci cand isi aud parintii certandu-se. Cu toate ca bebelusii nu inteleg schimbul de cuvinte dintre parinti, ei inregistreaza conflictul prin schimbarile de tonalitate si atmosfera tensionata creata.

Relatiile armonioase intre parinti sunt importante pentru starea de bine a copiilor.

Alte studii arata ca relatia dintre parinti si modul in care acestia gestioneaza conflictele zi de zi sunt esentiale pentru starea de bine a copiilor. Atunci cand parintii se inteleg, copilul traieste un sentiment de siguranta si incredere pentru a explora si a invata despre lumea din jurul sau. „Dar, certurile frecvente si conflictele nerezolvate alunga aceasta incredere si se transforma in puncte de start pentru tristete, anxietate si frica la copiii de toate varstele”, explica Cummings.

Copiii pot invata lectii importante din discutiile in contradictoriu ale parintilor.

Atunci cand discutiile parintilor nu devin violente (verbal sau fizic), copiii pot invata din acestea ca:

  • orice cuplu, oricat de puternic si atasat este, se poate confrunta cu neintelegeri sau pareriopuse
  • furia este o emotie normala, care poate fi gestionata si exprimata
  • un conflict poate fi rezolvat.

Ce sa eviti cand e vorba de certurile in familie

  • Atunci cand parintii ascund certurile sau le neaga existenta, copiii pot invata sa nu aiba incredere in propria capacitate de a interpreta realitatea sau isi vor pierde increderea in parinti.
  • Nu il transforma pe copil in judecator si nu ii cere sa decida care dintre voi are dreptate.
  • Evita sa devii violent verbal sau fizic si exprima-ti parerile intr-o maniera nonviolenta.

De la cearta la discutie in contradictoriu


Cum transformi certurile in familie in discutii in contradictoriu, din care copiii au de invatat?


Regleaza-ti nivelul de furie.
Cheia este de a recunoaste semnalele pe care le ofera corpul inainte ca furia sa devina imposibil de gestionat. Acorda atentie limbajului corporal si celui paraverbal (ton, intonatie, volumul vocii).. Daca nu reusiti sa va controlati emotiile fiindca sunt prea puternice, ideal ar fi sa luati o pauza si numai dupa ce v-ati calmat, sa continuati discutia. E benefica o astfel de masura, nu doar pentru copil, ci si pentru parteneri.

Pregateste-ti argumentele. Pana veti reincepe discutia, e bine sa scrii pe o hartie argumentele pe care le ai pentru a-ti clarifica situatia in care te afli si diferentele de opinie ale partenerului. S-ar putea ca astfel sa obtii o imagine mult mai clara asupra situatiei.

Cauta sa ai in vedere comportamentul si nu persoana. Intotdeauna incepe conversatia cu o propozitie care sa releve emotia pe care o traiesti si comportamentul care te deranjeaza. De exemplu: „Devin iritata de fiecare data cand tu ii dai copilului ciocolata inainte de cina.” Ramai concentrat pe subiect fara a reaminti momentele similare care au mai avut loc de-a lungul timpului si evita cuvintele „intotdeauna”, „mereu” sau „niciodata”. Invata sa comunici nonviolent.

Evita sa ceri copiilor sa isi aleaga tabara. Tot ceea ce au nevoie copiii este de liniste si intelegere. „Copiii nu trebuie pusi sa isi imparta loialitatea”, sustine dr. Gallagher.Cand iti auzi copilul spunand: „Mami, te rog sa nu te superi pe tata,”, ar trebui sa fie deja semnul ca aveti nevoie de o pauza.

Nu incerca sa castigi. Cauta argumentele cat mai obiectiv posibil fiindca doar asa problemele pot fi solutionate. Cand raspunzi cu respect la punctul de vedere al celuilalt, copiii inteleg ca orice problema are o solutie, iar compromisul nu este ceva rusinos.

Observa semnele stresului la copilul tau. Copiii, la fel ca adultii, traiesc anxietatea in moduri diferite. Unii se retrag in ei insisi cand aud ca un conflict e pe cale sa izbucneasca, acoperindu-si urechile sau fugind din camera. Alti copii sar in apararea parintelui-victima (sau a celui care tipa mai putin), iar o mare parte din copii reproduc la scoala sau in grupul de prieteni, comportamentele pe care le observa in familie in timpul unor neintelegeri. In loc sa ii obisnuiesti cu ostilitatea si agresivitatea, cauta indiciile care iti spun ca „e prea mult”.

Certurile si neintelegerile apar in mod natural in orice relatie fiindca nu exista doi oameni identici, cu aceeasi gandire. Daca insa aceste neintelegeri apar tot mai frecvent si va vine greu sa va controlati in astfel de momente, cel mai bine este sa cautati un ajutor de specialitate. Terapia de cuplu poate fi ceea ce aveti nevoie pentru a trece cu bine peste aceste obstacole ale vietii de familie.


*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe