characters characters

Cand copilul nu sta la masa

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 noiembrie 2019    |   3845 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 0 - 3 ani.

copilul nu sta la masa
Ai un copil caruia nu ii place sa stea locului, mai ales cand vine vorba de momentul mesei? In primii 3 ani de viata, este naturala tendinta celor mici de a se agita in jurul mesei in loc sa stea asezati linistiti sa manance. In aceasta perioada, copilul nu are rabdarea, autocontrolul si atentia suficient de dezvoltate pentru a se concentra prea mult timp asupra mancarii. In plus, exista o multime de alte lucruri mai interesante pe care ar vrea sa le faca, pentru ca acum descopera si intelege lumea din jur.

Citeste si:

Impulsivitatea in primii ani de viata

Copilul pretentios la mancare. 7 lucruri pe care este bine sa le stii


„Copilul meu nu sta la masa.” Ce ar trebui sa stii

Asezati-va la masa cand ii este foame. E important sa iti dai seama exact cand anume ii este foame copilului tau pentru ca atunci cu siguranta va sta la masa si va manca. Daca nu ii este suficient de foame, se va frustra mai mult decat va manca. Copiii au nevoie sa manance cate o gustare, o data la 2-3 ore, si intre timp, doar sa bea apa. In plus, laptele nu ar trebui vazut ca o sursa de hidratare. Daca bea lapte intre gustari, cu siguranta nu ii va fi foame.

Reseteaza-ti asteptarile. Copiii de 2 ani ar trebui sa manance in medie, 2 linguri potrivite de mancare la un fel, adaugand cate o lingura, cu fiecare an ce trece. Specialistii sustin ca un copil de 1-2 ani ar trebui sa manance in jur de 900-1000 de calorii pe zi, iar intre 2 si 3 ani, in medie, intre 1000 si 1400 de calorii pe zi. Asadar, pentru cantitatea destul de mica de mancare de care are nevoie, cateva minute vor fi probabil de ajuns pentru cel mic.

Insista sa stea asezat cat timp mananca – oricat de putin ar dura acest interval. Explica-i de la cele mai mici varste ca atunci cand mancam, stam asezati. Cand ne ridicam de la masa, inseamna ca am terminat de mancat. Asadar, daca se ridica de pe scaun, intreaba-l daca a terminat si daca poti sa iei mancarea lui de pe masa. Daca zice da, ia mancarea si lasa-l sa plece. Daca mai vrea sa manance, lasa-l sa manance. 

Daca deja cel mic s-a obisnuit sa manance in timp ce alearga prin casa (sau in timp ce alergi dupa el prin casa cu mancarea, incercand sa il convingi sa manance), va fi nevoie sa il anunti ca regulile se schimba. Ii poti spune: „Te-am lasat sa mananci fara sa stai asezat la masa, dar nu este bine. De acum inainte, vei sta asezat la masa cat timp mananci. Daca te ridici de la masa, inseamna ca nu mai vrei mancare si pot sa o strang.”. Apoi aplica principiul de mai sus: intreaba-l daca mai vrea mancare atunci cand se ridica si lasa-l sa plece daca spune nu. La masa viitoare, va sta asezat mai mult timp pentru ca ii va fi mai foame daca nu a mancat suficient de aceasta data. Nu prezenta aceasta decizie ca pe o pedeapsa ( evita atitudinea „Gata, s-a terminat cu joaca, acum faci ce spun eu!”), ci ca pe o regula pe care este normal sa o respecte toata lumea din casa.

De ce da roade aceasta strategie? Magda Gerber, specialista in educatie timpurie, sustine aceasta abordare simpla, care se bazeaza pe doua principii importante:

  • Copilul este singurul care are dreptul sa decida cat mananca, nu parintele. Acest principiu este sanatos deoarece in acest fel copilul poate sa invete sa constientizeze si sa isi urmeze propriile senzatii de foame si de satietate.
  • Copilul intelege ca parintele este cel care stabileste regulile si limitele, de care el are nevoie pentru a se simti in siguranta (dar pe care le va testa in continuare). Regula de a sta asezat la masa este una rezonabila si utila, nu una care traumatizeaza copilul sau ii afecteaza independenta.

Cum poti pune cu succes in practica aceasta strategie?

Ramai calm si ferm. Cand copilul refuza sa stea la masa ori sa manance, parintii ajung deseori sa fie stresati, coplesiti sau furiosi in momentul mesei. La baza acestor emotii neplacute sta convingerea ca parintii au responsabilitatea de a hrani copilul intr-un anumit fel si intr-o anumita cantitate. Aceasta convingere nu este benefica pentru niciunul dintre voi, deoarece duce la conflicte si nu il lasa pe copil sa isi dezvolte increderea in propriile senzatii si nevoi. Asadar, aminteste-ti ca, oricat de mic si neajutorat pare, copilul tau stie cat are nevoie sa manance, chiar daca uneori poate renunta la hrana doar pentru a testa limitele si regulile tale. In timp, renuntand la luptele de putere in timpul mesei, vei observa ca cel mic va fi mai dispus sa stea asezat si sa manance cat are nevoie. Incearca sa iti gestionezi propriile asteptari si emotii pentru a nu reactiona cu furie sau frustrare la comportamentul copilului tau.

Acorda atentie copilului tau in timpul mesei. Mesele alaturi de copil pot fi momente in care copilul tau se bucura de toata atentia ta, devenind astfel mai placute si incurajand cooperarea lui. Atentia nu inseamna sa comentam sau sa apreciem cat si ce mananca, sa insistam sa guste sau mai ia o inghititura, ci inseamna a fi prezent la masa alaturi de el.


Incurajeaza-l sa se hraneasca singur cat mai devreme. Cu cat are mai mult control asupra unei activitati, cu atat copilul va fi mai motivat sa o realizeze.


Marcheaza momentul mesei printr-un ritual.
Poti incepe masa de fiecare data la fel: de exemplu, spalandu-va impreuna pe maini, asezand servetelul sub barbie sau lasandu-l pe copil sa aleaga farfuria din care vrea sa manance.


Nu aseza copilul pe scaunul inalt inainte de a aseza masa,
obligandu-l sa astepte mai mult decat trebuie.

Ia in considerare variante unei mese de inaltime mica, la care copilul poate manca stand direct pe podea. Aceasta alternativa este mai placuta pentru copil decat scaunul de copii, deoarece nu trebuie sa stea cu picioarele in aer si imobilizat pe un scaun incomod, fara libertate de miscare. Poti vedea in videoclipul de mai jos cum functioneaza aceasta varianta:


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe