characters characters

3 strategii creative pentru situatii incapatanate

Cum procedam cand copilul manifesta incapatanare?

03 aprilie 2019    |   2461 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani, 19 - 36 luni.






Daca juniorul tau este in jurul varstei de 2 ani, probabil intelegi foarte bine ce inseamna un copil care manifesta incapatanare in activitatile de zi cu zi.


Nu vreau sa ma incalt, nu vreau sa ma spal pe dinti, nu vrea jucaria albastra, ci cea verde, nu vreau sa fac baie, nu vreau sa fac asta sau aialalta. In special o serie de "nu-uri" auzite de multe ori pe zi.


Poti sa spui ca ai un copil incapatanat cand:

- isi manifesta opozitia in multe din activitatile de baza ale unei zile. Practic e un refuz din partea lui de a-si schimba gandurile, actiunile, obiceiurile cu privire la o situatie;

- cauta atentia ta, cauta sa fie vazut si auzit;

- poate sa fie “bossy” in marea majoritatea timpului.


Partea buna a “incapatanatilor”
: pun multe intrebari, au opinii si sunt ceea ce americanii definesc ca ”doers”.


Pentru situatiile in care te confrunti cu dozaj maxim de incapatanare din partea celui mic, iti oferim cateva solutii… alternative.

 

Laura Markam, în cartea Parinti linistiti, copii fericiti spune: De ce este perioada copilariei mici o provocare atat de mare, din punct de vedere emotional? Deoarece preocuparea principala a copilului mic este sa se afirme. Trebuie sa simta ca are un impact asupra lumii si un oarecare grad de control asupra propriei vieti.

Din pacate, pasiunea copilului mic pentru autoguvernare intra adesea in conflict cu alte inclinatii cruciale in dezvoltare, cum ar fi iubirea de sine.

 

  1. Adu altceva-ul in viata voastra

Chiar daca rutina este pe placul celui mic (pentru ca in felul acesta poate face fata mai usor activitatilor, stiindu-se la ce se poate astepta), varietatea este ingredientul surpriza care poate aparea de sub Jobenul solutiilor.

Taie sandvisul in forme diferite, apeleaza la tablouri in farfurie daca nu mai vrea sa manance. 

Schimba locul la masa.

Ofera-i alternative in cazul in care nu doreste sa se imbrace cu tinuta la care te-ai gandit. Un mini stativ de haine la care sa aiba acces ar putea fi o solutie pentru momentele in care a iesi din casa este sinonim cu o mare victorie.

 

  1. Ofera-i optiuni.

 

Practic, fii un bun PR si avocat in acelasi timp. Expune din alta perspectiva, aceeasi actiune. In loc sa ii spui: Hai la somn! mai bine propune-i sa-i citesti o poveste.

Vrei sa… ? Ce alegi intre…. ? Ai vrea x sau y? - nici prea multe optiuni nu sunt o solutie.

Da-i optiuni si nu directive.

 

  1. Intretine in casa o atmosfera calma.

 

Cei mici au un radar senzational prin care percep emotiile din casa, iar un mediu in care certurile, chiar si cele in jurul unor subiecte banale, sunt la ordinea zilei, le va afecta modul de comportament. Sa ne amintim ca ei invata prin observare-imitare/experienta.

 

Ce parere are micul omulet? Sa nu uitam ca pentru a intelege comportamentul celui mic ai nevoie sa intelegi si perspectiva sa. Chiar daca nu are un vocabular foarte bogat, poate sa iti “explice” ce anume l-a suparat. Iar daca este o cerere “irationala”, poti sa fii alaturi copilului tau, poti sa-i intelegi supararea, furia, dar in acelasi timp sa fii si ferm.


Tu ce strategie salvatoare ai? Cum te repliezi in acele momente cu ingrediente de incapatanare?

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cand copilul spune „Nu poti sa ma obligi!”
    Cand copilul spune „Nu poti sa ma obligi!”
    10 iunie 2021   

    Cand parintii se confrunta cu refuzul copilului si ridica tonul, insista sau ameninta, creeaza un climat agresiv, care nu va duce decat la inrautatirea situatiei. Forta in general declanseaza rezistenta, iar parintii ajung in momentul in care copilul refuza sa faca orice i se cere raspunzand „Nu ma poti obliga!”.

  • Cand prescolarul iti cere atentie negativa
    Cand prescolarul cauta atentie prin comportamente negative
    03 septembrie 2020   

    Prescolarii, dar si copiii mai mari, se pot obisnui sa aiba comportamente dificile doar pentru a-ti atrage atentia. De ce se intampla astfel? Explicatia are legatura cu reactia ta fata de comportamentele negative ale copilului.

  • Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
    Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
    10 mai 2024   

    Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.

Mai multe