characters characters

Madalina Ion, Realizator Radio3net: ”Indiferent de provocare, mi-am propus sa reusesc”

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 noiembrie 2014    |   1056 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Madalina Ion, realizator Radio3net
Timp de 10 intrebari o avem in “studioul” rubricii noastre pe Madalina Ion, realizator al emisiunii Microfonul Deschis (Radio3net) si mama unui baiat de 11 ani: Radu

Cum “masurai” fericirea cand erai copil si cum o “masori” acum?

Cand eram copil, fericirea se masura in dragostea mea pentru cei doi parinti minunati care acum se odihnesc in Ceruri, cat si in dragostea si sacrificiul lor pentru mine. Si mai este ceva, ceva nu pot uita niciodata, o senzatie olfactiva care se starneste in fiecare an de Craciun si care se leaga indiscutabil de copilaria mea: mirosul de cozonaci. Cozonacii facuti de biata bunica. Copilul, “aia mica”, adica eu, avea cozonacelul sau special, numai cu rahat si stafide, pus la copt intr-o forma speciala...

Ca mama, unde se termina viata ta si unde incepe viata copilului tau?

Una din vietile mele, daca pot spune asa, s-a terminat cand s-a nascut Dan Radu, acum 11 ani si, tot atunci, cand medicul ginecolog striga cat il tineau plamanii “vineeee, ii vad motul negru”, a inceput o viata noua: viata mea cu Radu.

Ne poti spune care ti s-au parut cele mai mari provocari? Si cum ai reusit pana la urma, care a fost solutia “salvatoare”?

Am reusit pentru ca de fiecare data, indiferent de provocare, mi-am propus sa reusesc. Asta am invatat eu de la ai mei: ca o nereusita este egal cu o rusine. Am reusit pentru ca imi place ce fac si, intre mine si provocare, a existat intotdeauna “loc de buna ziua”. La un moment dat, in timp, este nevoie sa te reinventezi- tot o provocare, iar eu am raspuns si de data aceasta prezent. Stiu, vrei exemple...Uite, faptul ca mi-am schimbat meseria (din profesor de limba romana- om de radio) fara sa se fi cutremurat pamantul, da, a fost o provocare. Faptul ca sunt inconjurata la locul de munca (radio3Net- un post de radio online, pentru tineri) de spirite tinere, de oameni creativi si mereu in priza, da, este o alta provocare.

Ce il inveti cel mai mult pe copilul tau? Cum il pregatesti pentru viata? Pe ce iti concentrezi cel mai mult atentia?

Il invat exact ce m-au invatat si pe mine parintii mei, bunicii lui: sa fie bun, cald, zambitor, generos, drept, corect si, mai presus de toate, sa invete pentru el, nu pentru note. Il invat sa fie un bun crestin. Intr-o seara, vazandu-ma ingandurata, a venit langa mine pe canapea, m-a luat in brate si mi-a spus: “Astazi, la ora de religie, am inteles ceva si asta ma va ajuta mult. Am inteles ca nu sunt singur. Nu trebuie sa sufar ca tata m-a parasit, pentru eu am UN TATA CERESC”.

Ziua pentru toata lumea are 24 de ore. Tu cum trisezi pentru a avea timp si de tine si de profesie si de...tot?

“...tot” nu mai exista demult pentru mine. In rest, nu trisez si cred ca aici e tot secretul. Le imbarlig eu cumva, uneori mai dau si gres, dar nu parasesc coordonatele: Radu si Radio.

Care este cartea ta de parenting favorita?

Voi fi sincera si iti voi raspunde ca nu citesc carti de parenting.

Descrie-ne o experienta frumoasa, o zi aproape necrezut de "perfecta", un weekend plin de veselie sau o zi atat de simpla si totusi minunata.

Ai sa razi. Cel mai bine ne simtim cand merge la cumparaturi, in weekend. Radu si-a luat deja in serios rolul de cap de familie: el este cel care face lista si ma atentioneaza daca am uitat ceva. Dupa cumparaturi urmeaza un “hai, mami, sa mancam ceva”. Daca il privesc in ochi si vad ca-i stralucesc si ca nu are nicio grija, atunci inteleg ca a fost o zi cu adevarat perfecta.

Cum arata o zi din viata mamei si realizatorului Madalina Ion?

Incepe la 7.30. Ma trezesc, ies cu Lord (cainele familiei) in parc, la o plimbare scurta, mic dejun in doi (eu si Radu), lectii, apoi fiul meu pleaca la scoala, gatesc ceva si cel putin doua ore le acord pregatirii emisiunii de seara, de la radio. Nu mai pun la socoteala, printre picaturi, telefoanele catre invitati, programari, mail-uri s.a.m.d. Ajung acasa aproape de miezul noptii si pana reusesc sa adorm pun pe hartie ce am de facut a doua zi.

Emotiile ne dau de furca toata viata. Cum ti le-ai invins si ce ii spui copilului tau despre emotii?

Nu m-a intrebat despre emotii, am vazut ca nu are emotii sau, daca le are, si le gestioneaza prin mijloace numai de el cunoscute...asa ca nu i-am spus nimic. Acum, depinde de emotii...ne emotionam la un film, ne emotionaza o situatie de viata, emotiile de dinainte de emisiune, emotiile unui examen. Recunosc, le-am incercat pe toate. Radu este mai tare, ca sa nu zic insensibil. Este barbat, in fond si la urma urmei:)))

Continua, te rog, propozitia: “ca mama, imi doresc…”

Ca mama, imi doresc sa-i pot oferi copilului meu tot ce n-am avut eu, dar sa stie ca nimic nu pica din cer, totul se castiga muncind si invatand. Ceea ce-i doresc fiului meu, le doresc tuturor copiilor din lumea asta.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe