characters characters

Lipsa de implicare a tatilor in cresterea copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 iunie 2022    |   464 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

lipsa de implicare a tatilor in cresterea copiilor
Ce efecte pe termen lung poate avea absenta totala sau implicarea insuficienta a tatilor in cresterea copiilor si cum pot fi combatute acestea? Intr-o perioada in care rata divortului la nivel global este in jur de 50%, intrebarile referitoare la implicarea tatilor in cresterea copiilor devin din ce in ce mai relevante.

Citeste si:


Sanatatea emotionala a tatilor. Cum afecteaza intreaga familie


Cele mai frecvente greseli ale tatilor in relatia cu fiicele lor


Cum influenteaza implicarea tatilor dezvoltarea copiilor?

Studiile arata ca nu orice fel de implicare a tatilor in educatia si ingrijrea copiilor are un efect pozitiv asupra dezvoltarii copiilor: asumarea de responsabilitati practice in ingrijirea copilului si in treburile casnice nu este la fel de semnificativa pentru dezvoltarea emotionala a copiilor ca implicarea emotionala a tatilor si increderea lor in rolul de parinte si partener. Implicarea emotionala se refera la raspunsurile constiente si deschise in fata emotiilor si reactiilor copiilor si la incurajarea comunicarii deschise pe teme emotionale. Copiii ai caror tati sunt prezenti din punct de vedere emotional si au incredere in propriile abilitati de parinti au un risc mai scazut cu 13-14% de a dezvolta probleme de comportament la varsta de 9 ani.

In plus, implicarea tatilor in cresterea copiilor are efecte pozitive asupra starii de bine a tatilor, dar si a mamelor, care traiesc un nivel mai redus de stres si un nivel mai ridicat de satisfactie in relatie.

Implicarea redusa a tatilor in cresterea copiilor - cauze frecvente

Cele mai frecvente cauze pentru implicarea limitata a tatilor in cresterea copiilor, atunci cand sunt prezenti in familie, sunt:

  • stereotipurile de gen si normele sociale traditionale care descurajeaza implicarea tatilor in ingrijirea concreta a copiilor
  • tendinta tatilor de a petrece mai mult timp cu copiii in mod distractiv, jucandu-se cu acestia si mai putin timp ocupandu-se de ingrijirea sau educatia lor.
  • descurajarea din partea mamelor – mai ales in primul an de viata, mamele se pot simti in totalitate responsabile si capabile sa aiba grija de bebelus, descurajand involuntar implicarea concreta a tatilor. In timp, aceasta dinamica va deveni o regula implicita in familie, tatal pastrand un nivel de implicare redus in cresterea copilului.

In cazul despartirii sau divortului, fenomenul de alienare parentala sau conflictele intense dintre parinti stau deseori la baza implicarii reduse a tatilor in viata copiilor.

Care sunt efectele lipsei de implicare a tatilor in cresterea copiilor?

Efectele negative ale absentei tatalui din viata copiilor se rasfrang asupra sanatatii mintale, educatiei, relatiilor de familie si chiar asupra succesului profesional la maturitate.
 

Cum poate fi rezolvata aceasta situatie?


Constientizarea cauzelor care duc la implicarea redusa a tatalui in cresterea copilului in propria familie este primul pas catre remedierea situatiei. 


Oferirea de oportunitati tatalui de a-si asuma responsabilitati noi legate de copil este urmatorul pas pentru o impartire mai armonioasa a responsabilitatilor legate de copii. 


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe