Invatarea scolara si notele mici la scoala
Cum reactionezi cand adolescentul ia o nota mica
Invatarea scolara implica intotdeauna si note, evaluari si examene. O nota mica nu este un capat de lume, ci o oportunitate de invatare. Cum este bine sa reactionezi atunci cand copilul ia o nota mica? Articolul face parte din Ghidul de pregatire pentru Evaluarea Nationala.
Cum NU este bine sa reactionezi cand adolescentul ia o nota mica
- Prin pedeapsa si amenintari: „Nu mai iesi din casa pana nu iei o nota mai buna!”
- Prin furie si dezamagire: „Nu pot sa cred ca ai luat nota asta!”
- Prin griji excesive legate de viitorul copilului tau: „Iti vei rata viata daca nu incepi sa inveti.”
- Prin critici, ironie sau etichete: „Normal ca nu iei note bune daca esti lenes.”
Ce poti face:
- Trateaza-l pe adolescent cu respect. Cum iti dai seama ca faci acest lucru? Intreaba-te cum s-ar simti un adult daca ai reactiona fara respect. De exemplu, daca ai avea un coleg care a primit o evaluare negativa la serviciu, cum ai reactiona astfel incat sa il ajuti cu adevarat? Este important sa reactionezi cu respect, in caz contrar, adolescentul va raspunde la randul lui cu lipsa de respect si se va opune sugestiilor sau recomandarilor tale.
- Vorbeste cu el despre nota respectiva. Verifica de ce a luat nota mica: nu a invatat suficient, nu a inteles lectia, nu a fost atent atunci cand a rezolvat testul sau nu a stiut ca trebuia sa se pregateasca din materia din care a fost ascultat? Incearca sa afli daca exista probleme in grupul lui de prieteni sau daca este ingrijorat din alte cauze. Exista o multime de motive pentru care adolescentul poate lua o nota mica, asa ca inainte de a intra in panica, este bine sa afli care este acesta:).
- Evalueaza situatia generala: este vorba de o exceptie, o nota mica luata la o singura materie sau intreaga lui evolutie este marcata de rezultate mici? Este foarte dificil ca toate notele adolescentului sa fie mereu bune, la toate materiile. In plus, aminteste-ti ca nu doar notele conteaza atunci cand vine vorba de educatia unui copil, ci evolutia sa generala: atat timp cat copilul invata lucruri noi si este entuziasmat de invatare, o nota mica nu este o tragedie.
- Vorbeste cu profesorul. Daca nota mica este urmata si de alte note mici, lamureste cateva aspecte importante cerand si parerea cadrului didactic. Il poti intreba care sunt dificultatile pe care le are adolescentul tau la materia respectiva, daca a observat si alte probleme de comportament si cum il poti ajuta.
- Gasiti impreuna modalitati prin care poate invata mai usor materia respectiva, daca nota mica se datoreaza faptului ca i se pare dificila. Exista o multime de surse de informatie accesibile, care il pot ajuta pe adolescent sa inteleaga mai usor concepte dificile. Cautati impreuna pe internet demonstratii, experimente, filme documentare sau lectii online care sa prezinte mai clar informatiile respective.
- Vorbeste-i despre tehnici de invatare eficienta. Cu cat adolescentul tau va avea mai mult de invatat, cu atat va avea mai multa nevoie de tehnici prin care sa inteleaga si sa retina mai usor informatiile.
- Vorbeste-i despre importanta perseverentei pentru a reusi. O nota mica (sau mai multe note mici) nu inseamna ca adolescentul tau nu poate fi „bun la scoala”, ca nu este inteligent sau ca este lenes. De multe ori, notele mici ii descurajeaza pe copii, acestia pierzandu-si increderea in ei insisi. Atunci au nevoie de incurajare pentru a continua sa depuna efort si sa depaseasca dificultatile.
- Afla ce il motiveaza pe adolescentul tau. Pentru unii adolescenti, devine evident faptul ca scoala nu este cum si-ar dori sa fie, din diverse motive. In aceste cazuri, adolescentii nu gasesc in profesorii lor modele morale, nu inteleg valoarea informatiilor transmise la scoala si pot ajunge sa considere ca se pot descurca in viata si fara scoala. Discuta cu copilul tau pentru a descoperi ce gandeste despre scoala si ce isi doreste sa faca in viata, ascultandu-l fara prejudecati. Poate nu isi doreste o cariera academica, dar vrea sa calatoreasca in intreaga lume. Ajuta-l sa inteleaga ca oricare ar fi visul sau, va avea nevoie de educatie.
Asadar, ca de obicei atunci cand te confrunti cu o problema, atunci cand adolescentul tau ia o nota mica, este bine sa descoperi care este cauza pentru care s-a intamplat acest lucru, sa il asiguri pe copil de sprijinul tau si sa gasiti impreuna solutiile potrivite. Tu cum ai reactionat cand copilul tau a luat note mici?
Evaluarea Nationala iti stresează copilul? Ajută-l sa invete cu placere folosind platforma ExamenulTau.ro.
.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Pregatirea pentru Evaluarea Nationala incepe din timp – asigura-te ca ii oferi copilului tau sprijinul de care are nevoie
Pregatirea pentru evaluarea nationala la clasa a VIII-a trebuie inceputa din timp. Este nevoie ca un copil sa inteleaga si sa invete notiunile predate la clasa, sa aplice acele informatii si sa rezolve exercitii pentru a se familiariza cu formatul si modul in care sunt structurate cerintele.
-
Halloween-ul - o sarbatoare din ce in ce mai cunoscuta in Romania
Luna octombrie pentru multi dintre noi este doar o luna in care facem tranzitia de la zilele calduroase, de vara, la cele friguroase, de iarna.
-
Cand copilul spune „Ma plictisesc la scoala.”
Plictiseala la scoala este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta elevii de toate varstele. Insa ce inseamna mai exact cand copilul spune „Ma plictisesc la scoala.”?
Adauga tu primul comentariu: