characters characters

Tehnici de invatare eficienta

Invata-l pe adolescent sa invete

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 martie 2015    |   4523 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

metode de invatare eficienta
Invatarea eficienta este esentiala in pregatirea pentru examen. Afla de ce sublinierile excesive si simpla recitire a materialului nu sunt metode eficiente de invatare si descopera tehnici de memorare. Articolul face parte din Ghidul de pregatire pentru Evaluarea Nationala.

Examenul tau


Tehnici de invatare

Iata ce ii poti recomanda copilului tau:

  • Sa repete ideile nou invatate in diferite contexte: se poate plimba prin camera atunci cand repeta sau poate sa iti povesteasca ce a invatat atunci cand mergeti in parc. Sau poate sa-i povesteasca celui mai bun prieten. De asemenea, recomanda-i sa scrie pe hartie ce a retinut. Scrierea informatiilor noi este mai eficienta decat repetarea lor verbala. A spune si apoi a scrie ideile noi functioneaza si mai bine. Asadar, poate spune cu voce tare ce trebuie sa retina si apoi sa scrie pe hartie ideea respectiva. Scrisul de mana ajuta mai mult memoria decat scrisul la calculator.
  • In loc sa reciteasca de mai multe ori acelasi fragment atunci cand incearca sa il memoreze, mai eficient este sa citeasca o data si apoi sa incerce sa reproduca ce a retinut. Daca nu a retinut ce este important, mai poate citi o data si incerca sa reproduca din nou ideile din text. Poate repeta aceasta tehnica pana cand retine ideile importante.
  • Invata-l sa mareasca treptat intervalul dintre repetitii. De exemplu, in ziua in care invata pentru prima data materialul, il va repeta imediat dupa ce a invatat, de mai multe ori, pana este sigur ca a retinut. Este esential sa repete din nou materialul a doua si a treia zi, pentru a se asigura ca il va retine. Apoi poate mari intervalul dintre repetitii la o saptamana. Exista mai multe tehnici de repetitie “spatiata”, insa isi poate dezvolta propria tehnica, incercand si descoperind ce functioneaza mai bine.
  • Vorbeste-i despre “tehnica palatului memoriei”. Atunci cand are nevoie sa retina liste sau informatii care nu se leaga logic intre ele, poate folosi o tehnica de memorare. Aceasta presupune sa aleaga o camera pe care o cunoaste bine si sa se gandeasca la ea, vizualizand toate detaliile: scaune, masa, pat, dulap etc. asa cum sunt asezate in realitate. Apoi incearca sa plaseze mintal fiecare obiect/informatie de pe lista in cate un loc din camera. Poate alege si o casa, plasand in fiecare camera cate un “obiect”. Pentru fiecare informatie pe care vrea sa o retina, poate folosi imagini surprinzatoare sau amuzante.

Afla mai multe despre aceasta tehnica urmarind acest material:

Ispravi de memorie pe care oricine le poate face, Joshua Foer

Invatarea eficienta: recomandari generale

  • Recomanda-i sa inceapa cu ce e mai dificil. Este mai odihnit atunci cand incepe sa invete, iar faptul ca a terminat deja ce e mai dificil ii va creste moralul si dispozitia pentru urmatoarele teme sau sarcini de invatare.
  • Explica-i de ce e important sa invete in fiecare zi cate putin, nu foarte mult intr-o perioada scurta de timp. Invatarea are loc atunci cand se creeaza legaturi intre neuroni, iar legaturile intre neuroni se consolideaza in timp, de aceea este esentiala consecventa in invatare.
  • Spune-i sa se concentreze pe aspectele dificile. E important sa repete de mai multe ori si in mai multe feluri (in scris, oral, prin scheme si desene, daca este posibil) informatiile pe care observa ca le retine cu dificultate. De exemplu, le poate spune cu voce tare, le poate scrie sau le poate desena intr-o schema.
  • Invata-l sa nu foloseasca sublinierile in mod exagerat. Este mai eficient sa sublinieze dupa ce a retinut informatia. Nu e recomandat sa sublinieze in timp ce citeste textul pentru prima data sau sa sublinieze paragrafe intregi. Poate folosi sublinierile pentru a marca ideile importante.
  • Incurajeaza-l sa ia o pauza atunci cand intampina dificultati si nu reuseste sa le depaseasca. Cand ia o pauza, alte parti ale creierului au ocazia sa se activeze si sa se ocupe de problema pe care nu stie sa o rezolve.
  • Pentru a verifica daca a inteles, este bine sa raspunda la intrebarea: “Cum as explica asta unui copil de 10 ani?” Recomanda-i sa raspunda cu voce tare si sa scrie explicatia, pentru a o retine mai bine.
  • Testarea cunostintelor. Cu cat mai des, cu atat mai bine. In unele situatii, mai ales atunci cand informatiile par familiare, apare “iluzia competentei”: senzatia ca a invatat, desi de fapt inca nu stapaneste materialul. De aceea, e important sa isi verifice cunostintele fara sa aiba la indemana surse de inspiratie, in care poate arunca o privire daca are nevoie :).
  • Alternarea tipurilor de probleme pe care invata sa le rezolve. Spune-i sa nu petreaca prea mult timp pentru problemele sau exercitiile pe care stie deja sa le rezolve.

In final, aminteste-i ca uneori este normal ca invatarea sa fie dificila si, oricare ar fi tehnica pe care o foloseste adolescentul tau, este normal ca la inceput sa aiba momente in care nu intelege sau sa uite o parte din informatie. Important este sa continue sa depuna efort si sa observe care strategii de invatare eficienta functioneaza cel mai bine pentru el.

 

Evaluarea Nationala iti stresează copilul? Ajută-l sa invete cu placere folosind platforma ExamenulTau.ro.

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe