characters characters

Cinci greseli ale parintilor care pot afecta copiii pe termen lung

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 iunie 2022    |   670 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

greseli ale parintilor
Alegerile pe care le facem in relatia cu copiii pot avea efecte importante pe termen lung. Iata cateva exemple de alegeri ale parintilor care ii afecteaza negativ pe copii.

Citeste si:


Trei greseli ale parintilor care afecteaza sanatatea emotionala a copiilor


Copiii invata din ceea ce vad, nu din ceea ce aud

5 greseli ale parintilor cu efecte negative pe termen lung


Controlul excesiv 

Pentru a evita greselile sau pentru a se asigura ca ii ofera copilului toate oportunitatile, parintii pot alege sa controleze excesiv activitatile, deciziile si chiar interesele sau parerile acestuia.

Un anumit nivel de control este necesar, mai ales in primii ani de viata, cand copiii pot avea comportamente riscante sau agresive, dar pe masura ce copilul creste, controlul comportamental si mai ales cel psihologic este redus treptat.


Lipsa limitelor si a regulilor legate de somn si timpul petrecut in fata ecranului

Cele doua activitati sunt legate, deoarece somnul copiilor este deseori afectat de timpul petrecut in fata ecranului. Copiii nu dorm suficient sau nu se odihnesc destul de bine daca petrec timp in fata ecranului inainte de somn. In timp, capacitatea de concentrare a atentiei, memoria si energia fizica a copiilor sunt afectate, cu efecte negative asupra performantei scolare, dar si asupra dezvoltarii emotionale si sociale a copiilor. Cu cat cei mici sunt ajutati sa respecte limite si reguli sanatoase, cu atat isi pot dezvolta capacitatea de autocontrol si disciplina. Cu cat au un autocontrol mai ridicat, cu atat copiii pot sa obtina rezultate mai bune in orice activitate.

Cand limitele si regulile lipsesc, copiii sunt lipsiti de ocaziile de a invata ca isi pot opri anumite comportamente, ca pot tolera frustrarea si pot amana recompensele. Fara aceste abilitati, copiii ajung adolescenti si adulti carora le lipseste capacitatea de autocontrol si, implicit, increderea in propriile forte.

Motivarea copilului prin inducerea fricii: „Daca nu inveti, va fi vai si amar de tine!”

Concentrarea excesiva asupra competitiei intre copii, compararea copilului cu alti colegi de clasa, sentimentul de panica in fata dificultatilor scolare ale copilului sau folosirea amenintarilor pentru a-l convinge pe copil sa invete sunt eficiente in putine cazuri si daunatoare in majoritatea acestora. In plus, folosirea fricii ca tehnica de motivare a copilului va functiona doar la varste mici – in adolescenta, copiii vor reactiona cu sfidare in fata acestor incercari ale parintilor de a-i influenta.

Care este alternativa? Construieste o relatie apropiata cu copilul tau si invata sa ai incredere in el. Permite-i sa isi urmeze curiozitatea si interesele si, astfel, in timp, va deveni motivat sa invete pentru ca isi doreste sa inteleaga lumea in care traieste, nu pentru ca isi doreste sa evite esecul la maturitate. Diferenta dintre cele doua tipuri de motivatie – curiozitate autentica si teama de esec - consta in efectele asupra echilibrului emotional al copilului. Cu cat copilul este mai motivat de curiozitate si interes pentru cunoastere, cu atat nivelul lui de anxietate este mai scazut, iar performantele lui pot fi mai bune. Cu cat copilul invata pentru ca nu doreste sa esueze sau sa isi dezamageasca parintii, cu atat nivelul de stres este mai ridicat. Stresul ridicat ii poate face pe copii sa adopte strategii ineficiente de coping si poate duce la tulburari emotionale precum anxietatea generalizata, atacurile de panica sau depresia.

Invalidarea emotionala„Nu ai de ce sa te simti astfel!”

Una dintre greselile cele mai greu de recunoscut este invalidarea emotionala. Aceasta apare deseori pentru ca parintii nu inteleg reactiile emotionale ale copiilor, nu stiu cum sa reactioneze in fata acestora, se tem de ele sau le considera incercari de sfidare sau manifestari ale obrazniciei copiilor.

Parintii pot evita aceasta greseala intelegand ca emotiile tuturor, la orice varsta, sunt reactii naturale, care depind de nevoile, convingerile si experientele anterioare personale. De aceea:

  • emotiile copiilor nu vor fi intotdeauna cele pe care parintii le anticipa
  • emotiile nimanui, nu au nevoie de justificare sau „aprobare din exterior”
  • emotiile unei persoane pot fi intelese doar atunci cand adoptam perspectiva acesteia

Cand parintii invalideaza emotiile copiilor in mod repetat, acestia din urma isi formeaza o convingere irationala despre ei insisi, deseori legata de ideea ca este ceva in neregula cu ei insisi. Cand reactiile emotionale ale copiilor sunt respinse, copiii resimt aceasta respingere la nivelul intregii persoane. Pe termen lung, creste riscul tulburarilor emotionale precum depresia, deoarece copiii nu au ocazia sa isi formeze abilitati sanatoase de gestionare a emotiilor.

Pedepsele corporale

Chiar daca exista o lege care protejeaza copiii impotriva pedepselor corporale, acestea sunt inca adoptate de parinti, ca urmare a unei perspective distorsionate asupra a ceea ce inseamna violenta si ce inseamna disciplina. „Doar o palma la fund” inseamna tot violenta fizica, iar lectiile pe care le invata copiii care sunt crescuti astfel nu sunt legate de disciplina si autocontrol, ci de agresivitate, lipsa de respect fata de integritatea fizica a altor persoane si lipsa de siguranta in familie.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe