(VIDEO) Rivalitatea intre frati. Cum poti sa-ti ajuti copiii sa traiasca, astfel incat sa poti trai si tu
Relatia dintre frati nu va fi ocolita de rivalitate si gelozie, insa este important sa incerci sa “reduci pagubele”:). Cum poti face acest lucru? In afara de pregatirea copilului pentru venirea pe lume a fratelui sau surorii, este bine sa incerci sa privesti lucrurile din perspectiva fiecarui copil si sa iti stabilesti cateva principii pe care le vei respecta in interactiunea cu ei.
Mai intai, perspectiva. Desi relatia parinte-copil si relatia de cuplu sunt desigur diferite, exista o cunoscuta analogie despre care aminteste Adele Faber in cartea sa, “Siblings without rivalry”, care ii ajuta pe parinti sa inteleaga reactia copilului atunci cand se naste fratele sau sora. Imagineaza-ti cum ai reactiona daca sotul tau ar veni acasa si ar spune “Draga, pentru ca te iubesc atat de mult si pentru ca esti atat de minunata, m-am hotarat sa–mi mai iau o nevasta. Nu m-am insurat din nou doar pentru mine. Stiu ca te simti singura cateodata si m-am gandit ca ai avea nevoie de companie. Nu trebuie sa te ingrijorezi. Ce legatura au sentimentele mele fata de tine cu altcineva? E suficienta dragoste in inima mea pentru amandoua.”
Urmareste filmuletul de 2 minute “Nu te supara frate” realizat de Digi 24, in care Delia Lungu, psiholog SuntParinte.ro, vorbeste despre rivalitatea intre frati. Le vei cunoaste pe Irina si Ioana, doua surori care invata cum sa imparta jucariile.
Cum ii poti ajuta pe frati sa se inteleaga bine? Elimina comparatiile, etichetarea si competitia dintre ei. Iata cum:
- Evita comparatiile dintre ei: “Uite ce frumos mananca sora ta. Tu de ce nu faci la fel?”
- Acorda atentie fiecarui copil, pe rand: vrei ca Alex sa obtina cele mai bune rezultate pe care el le poate obtine, iar ca Maria sa invete cat de bine poate ea, nu cat de bine poate Alex. Orienteaza-te catre situatia in care se afla copilul si catre comportamentul lui, fara sa faci comparatii cu celalalt copil.
- Pune accentul pe comportamentul, efortul si potentialul fiecarui copil in parte.
- Evita etichetarile negative “esti lenes”, dar si pe cele pozitive “Alex este muzicianul familiei”. Daca Alex este muzicianul familiei, celalalt copil va putea trage concluzia ca nu se descurca bine la muzica.
- Spune-le copiilor ca notele sau premiile nu definesc valoarea unei persoane.
- Invata-i cum sa reactioneze pozitiv atunci cand fratele sau sora ii enerveaza, cum sa imparta jucariile, cum sa astepte sa le vina randul la anumite activitati, sa fie flexibili si sa se ierte reciproc atunci cand gresesc.
Asadar, nu este simplu, dar nici imposibil sa ii ajuti pe copiii tai sa se inteleaga bine si sa evite rivalitatea excesiva. Tu cum reusesti sa depasesti rivalitatea intre frati?
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/rs_snippe/8211292297
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Sindromul fratelui mai mic - personalitatea copiilor mezini
Ce caracteristici tind sa aiba fratii sau surorile mezine? Desigur, rolul de frate mai mic nu garanteaza un anumit tip de personalitate, dar creste probabilitatea ca anumite tendinte, obiceiuri sau trasaturi sa apara in timp.
-
Rolul de frate sau sora mai mare - cum poate influenta personalitatea pe termen lung
A fi fratele sau sora mai mare inseamna pierderea statutului de singurul copil al familiei si impartasirea atentiei si iubirii parintilor cu altcineva.
-
Rivalitatea dintre fratii vitregi. Cum o poti gestiona mai usor
Gelozia, invidia, rivalitatea si competitia intre frati sunt frecvente in toate familiile. Cand vine insa vorba de familii refacute in urma divortului, cu frati si parinti vitregi, aceste probleme tind sa devina si mai complicate.
Adauga tu primul comentariu: