Domeniile educatiei pozitive
Gandirea pozitiva este unul dintre elementele psihologiei pozitive. Oamenii de stiinta acorda din ce in ce mai multa atentie acestei ramuri a psihologiei sustinand ca ar trebui aplicata inca de la cele mai mici varste atat in familie, cat si in scoala. Efectele ei ajuta atat copiii, cat si cadrele didactice, facilitand procesul de invatare prin stimularea copiilor si dezvoltarea perseverentei in achizitionarea de noi cunostinte. Nu este vorba despre "gandirea pozitiva cu orice pret", despre care se spune ca "atrage" binele in viata noastra, cat mai degraba despre o atitudine sanatoasa in fata dificultatilor, dar si in fata oportunitatilor. Astfel, educatia pozitiva are ca scop dezvoltarea acelor trasaturi de caracter si a abilitatilor de interactiune care sa ii ajute pe copii sa faca fata mai bine dificultatilor si sa aiba o viata mai implinita.
Care sunt domeniile in care actioneaza psihologia si educatia pozitiva?
Trasaturile de caracter pozitive. Un set de valori precum optimismul, creativitatea, curiozitatea, iubirea si intelegerea, perseverenta, curajul, integritatea, corectitudinea, prudenta, autocontrolul sau speranta ne ajuta sa facem alegeri mai bune in viata, sa ne construim un mediu social propice invatarii si dezvoltarii personale.
Cum ii dezvolti trasaturile de caracter pozitive? Exista o serie de activitati pe care le poti realiza acasa, dar care se pot adapta si pentru mediul scolar: cititi povesti care pun accentul pe valori morale, identificati trasaturile de caracter ale unor personaje, discutati prin comparatie atitudini pe care oamenii le au in situatii negative de viata, vorbiti despre propriile trasaturi de caracter pozitive care va caracterizeaza etc.
Rezilienta. Aceasta se refera atat la abilitatea de a face fata adversitatii, situatiilor negative cu care ne confruntam, precum si abilitatea de a recunoaste acolo unde exista o oportunitate, o sansa de dezvoltare sau de evolutie.
Cum il inveti pe copil despre rezilienta? Gandeste o serie de situatii dificile cu care orice copil s-ar putea confrunta la un moment dat si cere-i sa identifice solutii. Ofera-i rezumatul unor povesti cu prezentarea momentului culminant si cere-i copilului sa gandeasca continuarea ca si cum ar fi personajul care trece prin toate intamplarile. Ajuta-l sa priveasca orice esec ca pe o modalitate de invatare, de progres.
Relatiile sociale. Sunt importante relatiile dintre copii si profesori, dintre profesori si parinti, dar si dintre copii si parinti. Calitatea acestor relatii pot sa prezica succesul scolar al copiilor, spun specialistii.
Cum il inveti pe copil despre relatii? Pune accentul pe comunicare, deschidere spre noi experiente, spre invatare. Provoaca-l pe copil sa colaboreze in cadrul proiectelor de grup, sa realizeze activitati in care sa aiba nevoie de ajutorul altor persoane pentru a duce la bun sfarsit sarcina. Invata-l sa ceara ajutorul, sa fie asertiv si colaborator, sa dezbata orice propunere venita din afara si sa accepte parerile altora, atunci cand acestea sunt bune. In plus, ajuta-l pe copil sa isi faca prieteni si sa invete din relatiile de prietenie lectii care sa il ajute pe copil in viata.
Pe langa aceste domenii, mai putem vorbi si de alte elemente pe care le au in atentie programele de educatie pozitiva implementate in scoli:
1. Optimism.
2. Stare de bine emotionala si fizica.
3. Motivatie.
4. Relatii interpersonale puternice.
5. Cunoasterea, intelegerea si aplicarea valorilor morale in viata de zi cu zi.
6. Stabilirea unor scopuri clare.
7. Obiective care sa provoace si sa motiveze.
Acestea sunt calitati sau actiuni care ne ajuta sa ducem o viata mai echilibrata si ma fericita. Formarea lor insa necesita timp si de aceea educatia pozitiva incepe de la cele mai mici varste.
Care dintre elementele abordate de educatia pozitiva ti se pare ca este cel mai important in viata copilului?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum se dezvolta gandirea morala in copilarie si adolescenta
Cum isi dezvolta copiii gandirea morala si cum ii putem sprijini in acest sens? Se poate vorbi despre 3 etape majore in dezvoltarea morala a copiilor si adolescentilor.
-
Cum ii invatam pe copii despre solidaritate
Situatiile de criza, precum razboiul, dezastrele naturale sau urgentele medicale, sunt inspaimantatoare pentru copii, dar sunt si momente in care acestia pot intelege mai usor ce inseamna solidaritatea
-
Lipsa recunostintei la copii. Ce se ascunde in spatele ei si cum o putem indrepta
Copiii devin nerecunoscatori atunci cand primesc intotdeauna ce isi doresc, imediat, fara a face diferenta dintre nevoi si dorinte.
Comentează:
Fiindca nu stiam nimic despre ea, despre dubla ei personalitate: ”abilitatea de a face fata adversitatii, situatiilor negative cu care ne confruntam, precum si abilitatea de a recunoaste acolo unde exista o oportunitate, o sansa de dezvoltare”, nu ii intelegeam pe aceea care o aplicau...Un articol interesant, din care am invatat multe!!!(se aplica si incazul meu, de adult...). MULTUMESC, SuntParinte.ro!!!