characters characters

Nesfarsitele intrebari “De ce?” si cum le fac fata parintii

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 noiembrie 2011    |   5267 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Nesfarsitele intrebari Incepand cu varsta de 3-4 ani, copiii par a descoperi o noua abilitate pe care nu se mai plictisesc sa o foloseasca: aceea de a pune intrebari. “De ce?” este una dintre cele mai frecvente, dar nu lipsesc nici alte intrebari referitoare la “cum”, “unde”, “cine”, “cand”.

Iti poti masura nivelul rabdarii verificand la cate intrebari de tipul “De ce?”, puse de un pusti de 4 ani, reusesti sa raspunzi fara sa incerci sa schimbi subiectul sau sa dai un raspuns care sa incheie discutia.
Iata un exemplu care s-ar putea sa-ti sune cunoscut:
- De ce trebuie sa beau lapte?
- Pentru ca e bun pentru oasele tale.
- De ce e bun pentru oase?
- Pentru ca le ajuta sa creasca.
- Cum le ajuta sa creasca?
- ....

De ce este bine sa raspunzi intrebarilor copilului tau


Perioada intrebarilor poate dura intre 3 si 6 ani, iar specialistii in psihologia copilului arata ca aceasta etapa este extrem de importanta pentru dezvoltarea copilului, intrucat intrebarile despre lumea inconjuratoare reprezinta un semn al trezirii constiintei copilului. Iata cateva motive pentru care este bine sa raspunzi intrebarilor copilului:

1. Curiozitatea ajuta dezvoltarea copilului tau. Raspunzandu-i la intrebari si incurajandu-l sa ti le adreseze, il inveti pe copil sa adopte o atitudine deschisa si sa isi dezvolte spiritul critic fata de lumea inconjuratoare. Acest lucru ii va fi de folos si mai tarziu, cand va merge la scoala. In caz contrar, evitandu-i intrebarile sau descurajandu-l, copilul intelege ca “nu e bine” sa puna intrebari, poate deveni inhibat, iar evolutia sa poate fi infranata.

2. Copilul merita raspunsurile tale. A raspunde la intrebarile copilului tau ii arati ca il respecti, ca nevoia sa de a afla si de a cunoaste este suficient de importanta pentru tine incat sa ii acorzi timp si (uneori) efort pentru a-i da un raspuns. Este bine sa luam intotdeauna in considerare faptul ca a pune o intrebare unui adult implica destul de mult curaj si o doza buna de curiozitate, calitati pe care vrei sa le dezvolti la copilul tau.

3. Intrebarile copiilor pot exprima subiecte care ii ingrijoreaza sau preocupa. Multe dintre curiozitatile copiilor nu se datoreaza doar hazardului (a auzit din intamplare un cuvant si vrea sa stie ce inseamna), ci pot fi rezultatul unor nelinisti ale copilului: “Exista fantome?”, “Ce se intampla cand mori?” etc.

Cum ii raspunzi copilului


Nu ignora intrebarile copilului. Cel mic poate sa inteleaga ca nu te intereseaza intrebarile lui sau ca nu tii suficient de mult la el pentru a-i acorda atentie.

Evita sa ii interzici sa puna intrebari sau sa ii spui sa taca. In caz contrar, pe viitor, copilul poate sa se inchida in el, sa refuze sa isi mai exprime parerea sau sa mai comunice cu tine.

Evita explicatiile lungi. Desi poate fi tentant sa oferi o explicatie de tip enciclopedic copilului, pentru a te asigura ca a inteles “tot”, cel mai mult il ajuti pe daca ii raspunzi folosind cuvinte pe intelesul lui si dandu-i detaliile care il intereseaza. Poti fi sigur ca te va intreba daca va dori sa stie mai multe.
 
Spune-i adevarul. Oricat de dificile ar fi intrebarile copilului, este bine sa ii raspunzi sincer. Daca nu este momentul potrivit pentru a-i raspunde la intrebari, spune-i ca veti discuta mai tarziu.

Abordeaza intrebarea cu seriozitate. Evita sa banalizezi, ridiculizezi sau sa iei in gluma intrebarile copilului deoarece poti afecta increderea acestuia in tine si stima sa de sine. Oricat de caraghioasa ar parea intrebarea sa, raspunde-i cu seriozitate, pentru ca data viitoare sa aiba curajul sa intrebe din nou.

Cand nu stii ce sa raspunzi, spune-i ca vei cauta raspunsul si vei reveni mai tarziu pentru a discuta. De asemenea, il poti orienta pe copil catre o alta persoana, care cunoaste raspunsul.

Cand intrebarile nu se mai opresc, poti indrepta atentia copilului asupra unei alte activitati, asigurandu-l ca veti continua discutia a doua zi sau mai tarziu.  “Hai, acum e timpul pentru joaca. Restul intrebarilor mi le pui maine, bine?”

Felicita-l pe copil pentru curiozitatea sa. Il incurajezi astfel sa se exprime si sa fie curios in legatura cu lumea care il inconjoara.

Intrebarile dificile. Unul dintre subiectele care ii pun in incurcatura pe parinti este sexualitatea. Este bine sa nu eviti aceste intrebari, sa nu ii raspunzi pe ocolite si nici sa nu dai raspunsuri confuze. Daca simti ca ai nevoie de mai multe recomandari pe aceasta tema, poti consulta Ghidul Educatiei Sexuale.

Tu cum faci fata intrebarilor nesfarsite ale copilului tau?


Daca vrei sa afli mai multe despre cum sa reactionezi adecvat in alte situatii dificile precum rivalitatea intre frati, refuzul de a manca, refuzul de a merge la culcare, prietenii imaginari, minciuna la copii si multe altele, iti recomandam cartea Trucuri psihologice pentru copii (3-6 ani) de Suzanne Vallieres, publicata la Editura Polirom.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    13.11.2011 - 09:47
    Nu-l mintiti pe copil,iar cand pune intrebari sirul"De Ce-urilor", straduiti-va sa-i aratati ca absolut totul in lume poate fi pus in discutie, dar ca exista limite chiar in actiunea de a intreba, atunci cand aceasta devine sacaitoare sau cand intrerupe conversatia persoanelor adulte. De ce cad frunzele?;De ce pleaca pasarile calatoare?De ce se ascund insectele? De ce gospodinele pregatesc dulceturi si muraturi? De ce a plecat toamna? Parintii raspunzand intrebarilor ii ajuta pe copil sa faca conexiuni logice intre idei, intre intrebari la intrebarile parintilor. Se apreciaza in special efortul copiilor de a elabora intrebari, creativitatea in elaborarea intrebarilor, si in astfel de situatii nu poti sa faci un efort si daca nu cunosti raspunsul sa-l cauti? Copilul este caracterizat printr-o mare deschidere spre mediu,animat de curiozitate manifestata prin frecventa mare a intrebarilor"de ce?".si "ce este asta?".

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe