Cum cresti un copil inteligent emotional
Fotografie realizata de Raluca Ardelean, in cadrul activitatii "Atlasul inimilor".
Un copil inteligent emotional nu reactioneaza violent atunci cand e furios, nu se sperie usor si nu renunta atunci cand intampina dificultati. De asemenea, stie sa interpreteze emotiile celor din jur si sa isi regleze comportamentul in functie de acestea. Asadar, un copil inteligent emotional reuseste mai usor sa se adapteze mediului si sa obtina succesul. De aceea, vorbim despre cum pot parintii sa imbunatateasca inteligenta emotionala a copiilor.
Inteligenta emotionala inseamna capacitatea de a recunoaste propriile emotii si de a le identifica pe cele ale altor persoane, precum si a le utiliza in mod adecvat in raport cu noi insine si cei din jur (Daniel Goleman). Psihologul John Gottman, in cartea sa, “Cum cresti un copil inteligent emotional” sustine ca atunci cand iti ajuti copilul sa inteleaga si sa faca fata unor emotii precum furia, frustrarea sau confuzia, ii dezvolti implicit inteligenta emotionala.
Cand poti sa incepi sa ii oferi acest ajutor copilului? Expertii spun ca primii ani din viata sunt esentiali, mai ales pentru ca atunci apare intreg arsenalul de emotii cu care se confrunta copilul tau pentru prima data. In plus, familia este locul cel mai potrivit pentru a-l ajuta sa se dezvolte emotional. Tot Gottman propune cateva tactici prin care poti dezvolta inteligenta emotionala a copilului tau.
Iata care sunt acestea:
- Asculta cu empatie. Acorda atentie modului in care cel mic iti spune ca se simte, apoi reflecta aceste emotii ca intr-o oglinda, prin tine. De exemplu, daca iti spune ca e trist fiindca ar vrea sa stai mai mult timp cu el, ii poti spune “Sunt de acord cu tine. Inteleg ca esti suparat fiindca nu sunt indeajuns de mult timp cu tine. Vom incerca sa rezolvam problema asta impreuna”. De asemenea, povesteste-i despre cum te-ai simtit tu in situatii similare De multe ori, cei mici nu stiu sa vorbeasca despre emotii. Asa ca este important sa incepi tu o discutie despre cum se simte copilul tau daca observi ca este mai retras, mai impulsiv sau mai agresiv decat de obicei.
- Ajuta-ti copilul sa denumeasca si sa recunoasca emotiile. Cei mici au un vocabular destul de limitat, de aceea intampina probleme in a descrie ce anume simt. Il poti ajuta prin diverse activitati practice sa inteleaga cum se manifesta fiecare emotie in parte. De asemenea, invata-l sa recunoasca semnele fiziologice prin care se manifesta emotiile. De exemplu, cand este rusinat, i se inrosesc obrajii, cand este furios, apare tensiune in corp, cand este speriat, poate simti cum ii bate inima mai tare etc. Invata-l ca atunci cand aceste semne sunt foarte intense, este bine sa se opreasca si sa respire adanc de cateva ori si apoi sa exprime prin cuvinte emotia resimtita.
- Valideaza emotiile copilului tau. In loc sa ii spui ca nu are niciun motiv pentru care sa fie suparat (mai ales daca e vorba de o problema minora), recunoaste-i emotia. Spunandu-i ca nu e normal sa reactioneze sau sa simta intr-un mod sau altul, il vei face pe copil sa creada ca este ceva in neregula cu el.
- Foloseste conflictele in procesul de rezolvare de probleme. Atunci cand copilul tau se cearta cu tine sau cu un alt copil, ajuta-l sa se calmeze si sa caute o solutie. De exemplu, daca se simte furios pentru ca altcineva i-a luat o jucarie, in loc sa il loveasca, cere-i sa se gandeasca la ce altceva ar putea face.
- Incurajarea prieteniilor. Cultivarea unei relatii cu “cel mai bun prieten” e o etapa importanta in dezvoltarea personala. Dupa ce anii copilariei trec, este mai greu sa deprindem abilitatea de a ne face prieteni.
- Asigura-te ca tu esti un model de urmat. Pastreaza-ti calmul atunci cand te afli in situatii dificile, invatandu-l astfel, in mod indirect, ca emotiile pot fi gestionate. Invata sa faci fata frustrarii, furiei sau tristetei si accepta ca aceste trairi fac parte din viata fiecaruia dintre noi. Aminteste-ti ca esti un exemplu pentru copill tau, nu numai prin comportament, ci si prin modul in care gandesti si traiesti emotional situatiile dificile.
Desigur, imbunatatirea inteligentei emotionale nu este un proces in cinci sau zece pasi, ci o lunga calatorie pe care o incepeti in familie si pe care copilul o va continua toata viata, chiar si dupa ce devine independent. Pe parcurs, vei avea si tu de invatat o multime de lucruri despre propria persoana , dar tocmai in asta consta bucuria de a fi parinte:). Tu cum il inveti pe copilul tau sa fie inteligent emotional?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.
-
Urmari mai putin cunoscute ale neglijarii emotionale in copilarie
Atunci cand vorbim de neglijarea emotionala a copilului ne referim la lipsa unor raspunsuri adecvate din partea parintelui, la nevoile emotionale ale copilului.
-
Trei greseli ale parintilor care afecteaza stima de sine a copiilor
Unele comportamente ale parintilor pot afecta in mod negativ stima de sine a copiilor. Este vorba de corectarea constanta a eforturilor/greselilor copiilor, compararea cu altii si minimizarea sentimentelor pe care cei mici le au.
Adauga tu primul comentariu: