characters characters

Zece lucruri pe care le fac parintii buni

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 octombrie 2018    |   8171 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

zece lucruri pe care le fac parintii buni
Viata de parinte vine cu o multime de provocari si dificultati. Insa lucrurile pot deveni mai usoare daca ne uitam si la obiceiurile simple, dar de impact, care ne pot ajuta sa avem o relatie mai buna cu copiii nostri. Pe parcursul anilor, nu doar copilul creste si se dezvolta, ci si parintii. Un bun parinte stie cum sa isi adapteze stilul parental astfel incat sa fie in concordanta cu nevoile copilului.

Citeste si alte materiale pe aceasta tema:

Zece greseli pe care sa le eviti ca parinte

Zece lucruri care ii fac fericiti pe copii, dovedite stiintific


Zece lucruri pe care le fac parintii buni


Sunt consecventi.

Acest lucru inseamna ca fac ceea ce spun ca fac si isi tin promisiunile. Daca observi ca iti este greu sa fii consecvent in relatia cu copilul, incearca sa stabilesti mai putine reguli si limite, pe care sa le discuti si sa le explici copilului tau.

Isi asculta copilul cu adevarat.

A raspunde copilului atunci cand intreaba sau cere ceva devine un reflex pentru parinti. Este usor insa ca raspunsurile parintilor sa fie formulate pe „pilot automat”, fara a acorda cu adevarat atentie tonului, intonatiei sau atitudinii copilului. De asemenea, a asculta cu adevarat un copil inseamna a incerca sa afli ce emotii stau la baza comportamentului sau cuvintelor sale. Deseori, emotiile si comportamentul copilului nu se afla in concordanta (de exemplu, atunci cand este speriat, copilul poate deveni agresiv, iar parintele poate interpreta comportamentul ca fiind doar „obraznic”). Invata sa verifici ceea ce copilul tau a spus, intrebandu-l sau reformuland cu propriile tale cuvinte ce l-ai auzit spunand.

Au ritualuri, rutine si traditii de familie.

Ritualurile si traditiile de familie creeaza pentru copii un sentiment de siguranta, de apartenenta si de predictibilitate, toate importante pentru echilibrul lor emotional. In plus, pot fi distractive si pot insemna momente de apropiere emotionala. Orice problema poate fi rezolvata in familie, atata timp cat toti membrii stiu ca se pot baza pe cei din jur. Rutinele sunt cele care dau siguranta si calm copilului, care invata sa isi organizeze astfel programul zilnic mai eficient.

Isi manifesta afectiunea fata de partenerul de viata, in fata copilului.

Pentru un copil este important sa stie ca parintii se iubesc, se respecta si se inteleg, chiar daca uneori se mai contrazic. Gesturile de afectiune dintre parinti sunt foarte importante fiindca ofera copilului un model de relatie romantica pe care va incerca sa o construiasca atunci cand va fi la varsta la care isi va gasi un partener romantic.

Citesc impreuna cu copilul.

Lectura zilnica aduce multe beneficii copiilor, de la dezvoltarea vocabularului la dezvoltarea empatiei. Dar poate fi si un moment special intre parinte si copil, in primii ani de viata ai celui mic, iar mai tarziu, poate fi o modalitate de a petrece timpul impreuna si de a discuta despre o pasiune comuna.

Incearca in mod constient sa isi cunoasca copilul

Doar pentru ca este copilul tau, nu inseamna ca vei sti intotdeauna totul despre el. Pe masura ce copiii cresc, incep, aproape inevitabil, sa ascunda lucruri fata de parintii lor. Este important ca parintii sa constientizeze acest fenomen si sa incerce sa afle permanent lucruri noi despre preocuparile, pasiunile, problemele si preferintele copiilor lor, mai ales pe masura ce acestia se apropie de adolescenta. 

Nu fac prea multe lucruri in locul copilului

Implicarea exagerata a parintilor in viata copiilor duce la neajutorare invatata. Copiii au nevoie sa invete sa se descurce singuri, chiar si daca asta inseamna sa greseasca. Cu cat parintii intervin mai mult in viata copilului, cu atat vor interfera cu procesele normale de dezvoltare. Atunci cand consecintele nu sunt majore, copilul trebuie lasat sa si le asume pentru a invata din propriile greseli si a se descurca mai bine, data viitoare. Confruntarea cu esecurile este cea mai sigura modalitate de a invata sa le faca fata si acelasi lucru este valabil si cand vine vorba de greseli.

Ii invata pe copii importanta perseverentei.

Efortul consecvent, perseverenta in fata dificultatilor si rabdarea sunt lectii care vor fi utile copiilor toata viata.

Cauta sa fie mai buni si nu perfecti.

Multe conflicte pot sa apara pentru ca asteptarile tale ca parinte sunt prea mari pentru ceea ce poti sa faci sau sa rezolvi. Nu iti aminti de cele patru ori in care ai incercat si ai esuat, ci de a cincea oara cand ai reusit. Tendintele perfectioniste ale parintilor nu fac decat sa afecteze maimult dezvoltarea copilului decat sa ajute, asa ca propune-ti sa fii un parinte suficient de bun, nu un parinte perfect.

Fac diferenta intre persoana copilului si comportamentul copilului.

Cand facem diferenta dintre un comportament nepotrivit si persoana copilului, reusim sa il invatam pe copil cum sa procedeze mai bine data viitoare. Este diferenta dintre a spune copilului „Esti un copil rau!” si „Acest comportament a fost nepotrivit, pentru ca...”. De asemenea, aceeasi diferenta este intre critica si feedback constructiv.

Indiferent cat de multe lucruri ai face pentru copilul tau, niciodata nu vei simti ca a fost indeajuns. Asa stau lucrurile in mod normal in toate familiile. Pe tot parcursul vietii, copiii vor invata de la parinti, dar procesul are loc si in sens invers, de fiecare data.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe