characters characters

Vizita la dentist

Propus de: Echipa Intuitext   |   08 decembrie 2009    |   3991 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Te afli impreuna cu cel mic in fata usii de la cabinetul stomatologului. Din interior se aud zgomotul frezei si suspinele unei persoane. Pana si pe tine te ingrozesc sunetele si-ti activeaza in memorie amintiri dureroase. Te uiti la copilul tau putin infricosata, iar acesta iti raspunde cu un zambet. Iata o situatie fericita. Cum putem explica reactia copilului si ce ar trebui sa facem toti parintii pentru a ne educa in acest sens copilul?


Este foarte usor. Chiar daca vizitele la dentist nu sunt tocmai placute, ele sunt necesare. O dantura placuta si sanatoasa se formeaza inca de la cele mai mici varste.


Cum poti sa eviti reactiile specifice ale copilului in cabinetul de stomatologie? Multi copii cresc cu teama fata de oamenii in halate albe si mai ales de dentisti.

Cauzele fricii de stomatolog pot sa fie diverse:

-experienta internarii in spital la o varsta mica datorita unor probleme medicale il poate face pe copil sa aiba aversiune fata de “persoanele in alb”
-experiente relatate si „inflorite” de alti copii cu care interactioneaza
-modele de comportament si reactie intalnite in familie. Poate a observat cum reactionezi tu sau altcineva din familie in situatia de a merge la dentist.
 
Cum poti sa-l educi pe cel mic in privinta comportamentului la stomatolog:
1.Prezinta-i alternative de comportament sanatos in scopul mentinerii unei danturi sanatoase.
2.Atunci cand ai ocazia, du-l pe copilul tau in mediul spitalicesc, prin cabinetele doctorilor. Asa se va familiariza cu mediul si personalul medical.
3.Pregateste-l pentru vizita la dentist. Explica-i ce anume i se va intampla, de ce este nevoie sa mearga la dentist, ce inseamna o dantura sanatoasa etc.
4.Cauta un medic stomatolog care sa aiba experienta cu copiii si care sa aiba si cabinetul amenajat pentru prichindei. Cu cat dentistul va fi mai apropiat de copii, cu atat micutul tau se va simti mai destins in cabinet sau in sala de asteptare.
5.Evita sa utilizezi formulari sau amenintari de genul: „Daca nu te speli pe dinti, te trimit la dentist urgent.” sau „Daca nu te speli pe dinti ajungi la dentist si-o sa vezi tu cum e!”.

Iata si cateva sfaturi despre cum poti sa treci peste rezistentele prescolarului de a se spala pe dinti dupa masa:
  • Spune, arata si realizeaza: explica-i in termeni specifici varstei sale de ce si cum trebuie sa se spele pe dinti. A-i arata exact cum se face este o tehnica foarte buna. Doar asa poate sa invete periajul corect si zonele pe care trebuie sa insiste mai mult.
  • Intarire pozitiva. Feedback-ul pozitiv este folosit ca si recompensa pentru comportamentul avut de copil.
  • Modelarea se refera la a permite copilului sa-i observe pe altii de aceeasi varsta cum se comporta si ce comportamente pentru sanatatea orala utilizeaza.
  • Nu uita de „cheerful persistence” adica de „persistenta vesela”. Ea ar fi bine sa fie utilizata de fiecare data cand cel mic refuza sa se spele pe dinti.

Tu ce alte metode recomazi pentru a forma comportamente de igiena orala? Cum a fost prima vizita la dentist a copilului tau? Ce sfaturi poti sa dai altor parinti pentru a-si invata copiii sa-si mentina dintii sanatosi? Asteptam raspunsurile tale.

 

Comentează:
4 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Catalin Stanescu
    Catalin Stanescu    27.08.2014 - 15:11
    Am avut aceeasi initiativa descrisa mai jos de Luiza si l-am dus pe Andrei de la 4 ani sa se acomodeze cu dentistul. Acum are 6 ani si deja am schimbat primii dintisori.
    Recent am fost la doamna doctor si a trecut printr-un instructaj "pentru oameni mari" despre igiena orala si se duce singur sa se spele pe dinti inainte de culcare. Noi avem un abonament la dentist care include o multime de interventii, inclusiv sigilarea dintisorilor care am vazut ca e din ce in ce mai folosita la copii. Gasiti la ei pe site un filmulet unde doamna doctor explica cat de usor putem preveni cariile micutilor nostri: http://is.gd/instructajigienaorala
  • Utilizator Anonim
    Luiza Rus    22.09.2011 - 10:00
    Intr-adevar prima vizita la stomatolog este foarte importanta si este bine sa fie facuta cit mai devreme. Noi ne-am dus la 4 ani si jumatate, doarece avem 5 incisivi in loc de 4 pe mandibula de sus. A fost super cuminte la radiografie si i-am explicat ca acea placuta unde se vad dintisorii lui trebuie vazuta de un specialist. Am ales un stomatolog tinar care a avut si rabdarea de a sta de povesti cu el. Dupa 5 minute in cabinet si dupa ce a facut"inventarul" locului, statea pe scaun cu gura deschisa si astepta... Nu a fost deajuns sa ii vada incisivii ci a vrut mai mult, ca el nu pleaca pina nu ii arata ce fac toate "tuburile" din fata mesei; asa ca d-l dr. a trebuit sa "improvizeze" si sa ii "curete" maselele, sa ii dea sa isi clateasca gura ! A stat pe scaun 45 de min si l-am dat jos cu greu.
    De mute ori cind aude de stomatolog sau dentist ma intreaba : dar noi cind mai mergem ca nu am fost...de multa vreme !
    De multe ori ne insoteste si pe noi la cabinet, ne asteapta cuminte doar daca ii promitem ca dr. se uita si al el in gurita si ii "curata" si lui dintii ! ii face o mare placere !
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    05.01.2010 - 15:44
    Iti multumim pentru comentariu, cristinab. Suntem de acord cu tine; este nevoie de cat mai multi medici in halat cu Tom si Jerry:).
    Articolul propus de noi este doar un punct de pornire. Invitam si alti parinti sa propuna recomandari pentru ca si alti copii sa aiba o experienta pozitiva in vizita la dentist.
  • Cristina Butnaru
    Cristina Butnaru    05.01.2010 - 12:35
    Cred ca este important ca prima vizita la stomatolog a micutului sa se faca doar pentru acomodare. Fara freza, fara zgomote, fara instrumente ascutite. Eventual... oglinda stomatologica, putina ,,joaca" si un zambet frumos. Este important ca cel mic sa stie ca acolo nu se intampla nimic care sa-i provoace suferinta, chiar daca va veni un moment in care va fi nevoie de ,,albinuta". Daca se amana prima vizita pana cand chiar e nevoie de o interventie, copilul (care deja are dureri) s-ar putea sa se sperie, sa creada ca acolo e un doctor ,,rau". Noi l-am dus pe micut la un control cand avea putin peste 3 ani si dantura lui arata perfect. Asa ar fi aratat si acum daca n-ar fi avut ghinionul unui accident: o lovitura la un incisiv care a provocat deplasarea dintelui, o infectie, tratament. Dar cum cabinetul stomatologic n-a insemnat ceva de speriat, copilul s-a comportat admirabil si singura care a tremurat precum varga am fost eu. Sigur, am stat in spatele lui si mi-am ascuns teama, iar doamna doctor a avut rabdare si el n-a simtit nimic cand i-a drenat infectia.
    Asa cum bine se specifica in articol, transformarea dentistului intr-un ,,bau-bau" care-i papa dintii este o mare greseala. Acum tratamentele stomatologice nu mai dor, exista solutii pentru copii si totul este ca ei sa inteleaga ca vizitele pot fi experiente placute. Am vazut un cabinet de pediatrie amenajat foarte dragut, cu personaje din desene animate pe pereti, iar medicul avea halat cu Tom si Jerry. Probabil ca sunt si medici stomatologi care au in grija copii si care recurg la astfel de mijloace, pentru a le indeparta teama definitiv. Dar primii car eputem face asta suntem noi, parintii. Vremea cabinetelor stomatologice ,,odioase" a trecut.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe