characters characters

Abilitatile spatiale sau „vederea in spatiu”

Cum il ajuti pe copil sa inteleaga mai usor geometria in spatiu

Propus de: SuntParinte.ro   |   31 mai 2017    |   6649 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

vederea in spatiu
Geometria in spatiu poate fi dificila pentru copii, mai ales daca abilitatile lor spatiale (incluziv abilitatea de a „vedea in spatiu”) nu au fost suficient formate si exersate de-a lungul timpului. Abilitatile spatiale sunt un important factor predictor al succesului, alaturi de cele verbale si logice si pot fi imbunatatite daca parintii si cadrele didactice propun copiilor activitati potrivite.

Ce inseamna abilitatile spatiale?

Abilitatile spatiale includ capacitatea de a localiza obiecte, de a identifica cu usurinta forma lor, relatiile dintre obiecte si traseul pe care il urmeaza daca se deplaseaza, capacitatea de a „misca” mintal obiecte si imagini ale obiectelor sau de a stabili corespondenta dintre reprezentarile 2D ale obiectelor 3D.

Fiecare persoana isi foloseste abilitatile spatiale in situatiile de zi cu zi: atunci cand rearanjam mobila din casa, cand folosim semne sau harti pentru a ne deplasa. De asemenea, folosim gandirea spatiala pentru a descrie situatii non-spatiale, in momentul in care suntem aproape de a ne atinge un obiectiv sau cand descriem o alta persoana.  Gandirea spatiala nu este un substitut pentru gandirea verbala sau matematica nici nu se refera la un stil de invatare. Americanii considera ca gandirea spatiala este un ”dar” cu care unii se nasc, insa exista si alti cercetatori care cred opusul. Abilitatile se dezvolta pe masura ce trece vremea si prin exercitiu.

Trainingul pentru a dezvolta gandirea spatiala se pare ca ajuta la imbunatatirea tuturor rezultatelor scolare. Un astfel de antrenament ar putea insemna: sarcini specifice, jocuri pe calculator care presupun corpuri geometrice sau orientare spatiala, exercitii si probleme matematice, exercitii de rotiri mentale, construirea de imagini tridimensionale etc. De asemenea, folosirea hartilor, a diagramelor, a schitelor si graficelor este un pas spre dezvoltarea gandirii spatiale.

Limbajul are si el un rol foarte important. Se pare ca prescolarii ai caror parinti folosesc frecvent cuvinte spatiale precum afara, inauntru, acolo, isi dezvolta mai usor abilitatile spatiale.  In general, studiile arata ca baietii au abilitati spatiale mai bune decat fetele, dar ca acestea din urma si le pot imbunatati daca depun efort in acest sens.

Pe scurt, iata cum poti sa dezvolti gandirea spatiala a copilului:

  • Propune-i sa rezolve teste care masoara abilitatile spatiale. Puteti gasi astfel de teste pe internet. Iata un exemplu aici.
  • Descoperiti impreuna exercitii care presupun rotirea mentala a figurilor geometrice. Iata un exemplu aici.
  • Recomanda-i sa creati impreuna corpuri geometrice folosind hartie sau betisoare ori scobitori si plastilina, pentru a putea intelege mai usor desenele din problemele de geometrie in spatiu.
  • Activitatile origami ajuta de asemenea vederea in spatiu a copilului, asa ca nu ezita sa i le propui.
  • Realizarea de puzzle-uri (2D si 3D) de asemenea exerseaza abilitatile spatiale ale copiilor.
  • Realizarea de desene ale obiectelor, mai ales din memorie: copilul priveste pentru scurt timp un obiect, apoi il deseneaza.
  • Ajuta-l sa aiba rabdare atunci cand exerseazaa ceste abilitati. Copiii cu abilitati spatiale reduse vor avea nevoie de mai mult timp pentru a si le imbunatati, primele incercari fiind destul de dificile, iar progresul aparand mai lent. Dar imbunatatirea acestora este posibila, asa ca nu il lasa sa renunte daca se descurajeaza.

Tu cum iti ajuti copilul sa isi dezvolte gandirea spatiala?


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/scarygami/4316806619


Citeste si:


Abilitatile spatiale la copii

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe