characters characters

Trei nevoi emotionale fundamentale ale copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 septembrie 2021    |   1622 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

3 nevoi emotionale ale copiilor
Un copil poate creste avand tot ce isi doreste din punct de vedere financiar, material si educational, dar neglijat emotional. La fel cum simpla prezenta a parintilor langa copil nu garanteaza apropiere emotionala de acesta

Citeste si:

Ce inseamna neglijarea emotionala si ce efecte are la maturitate


Cum sunt afectati copiii sensibili de neglijarea emotionala in familie


Trei nevoi emotionale fundamentale ale copiilor


Raspunsul emotional
– semnul ca parintii observa si acorda atentie emotiilor copliului. Acest lucru nu inseamna ca este nevoie ca parintii sa analizeze in profunzime fiecare reactie a copilului sau sa ii intensifice acestuia temerile sau tristetea, ci doar sa remarce, in momentele importante ca observa sau se intreaba care sunt trairile copilului. “Arati trist”, “Stiu ca esti suparat acum” sau “Inteleg ca esti dezamagit”, sunt exemple de raspunsuri emotionale. Acestea comunica copilului ca emotiile pe care le simte sunt reale si importante, ca alti oameni le pot vedea si ca ele conteaza pentru cei din jur.

Validarea emotionala apare cand copiii sunt asigurati ca emotiile pe care le simt au sens. Este una dintre nevoile cel mai frecvent neglijate, din dorinta parintilor de a-i proteja pe copii de emotiile dificile. Cand ii spunem copilului “Stiu ca esti trist, dar nu ai motiv.”, avem un raspuns emotional, dar ii invalidam experienta sa interioara, contribuind in timp, la confuzie, lipsa de incredere in propriile reactii si trairi si, in final, la o imagine de sine deficitara.

“Desigur ca te simti trist, ai vrut foarte mult sa castigi.”, “Inteleg ca esti suprata acum pentru ca…” sau “E normal sa fii dezamagit.” sunt expresii pe care le poti folosi pentru a valida emotiile copilului tau. Desigur, nu doar cuvintele in sine conteaza, ci si capacitatea ta de a accepta si intelege emotiile copilului cu adevarat. Validarea emotionala le ofera sentimentul ca traiesc in realitate si simt la un nivel profund cine sunt cu adevarat si ca sunt intelesi de ceilalti.

Educatia emotionala apare pe tot parcursul dezvoltarii copilului. Copiii au nevoie sa fie invatati despre emotii si cum anume functioneaza ele. “Imi pari trist si cred ca inteleg de ce te simti asa. Haide sa discutam despre ce s-a intamplat.”, “Ar fi bine sa vedem care sunt motivele pentru care esti atat de suparat si ce putem face cu aceasta suparare.” sau “Dezamagirea este un raspuns normal intr-o situatie ca aceasta. Hai sa vorbim despre asta.” sunt feluri in care putem incepe sa il ajutam pe copil sa isi inteleaga mai bine propriile emotii si sa le gestioneze mai usor.

Parintii care adopta rolul de antrenor emotional al copilului ii indeplineste nevoia de educatie emotionala.


Daca aceste trei nevoi emotionale ale copilului nu sunt indeplinite, copilul se poate simti abandonat din punct de vedere emotional.


Lipsa raspunsului parintilor
la emotiile copilului il face pe acesta sa se simta singur si izolat fata de parinti. Daca in cazul bebelusilor, parintii tind in general sa raspunda rapid la plans sau alte semne de disconfort, pe masura ce copiii cresc, parintii risca sa adopte strategii bazate pe neglijarea emotiilor copilului, din dorinta de a nu incuraja manipularea emotionala sau de a creste rezilienta emotionala a copiilor. Pentru ca emotiile inseamna schimbari la nivel fiziologic, lipsa reactiei parintilor la trairile copilului il invata pe acesta ca propriile expriente fiziologice nu conteaza sau ca sunt inacceptabile. Pe termen lung, copilul fie invata sa isi suprime emotiile, fie devine din ce in ce mai vocal in exprimarea lor, prin comportamente menite sa atraga atentia celor din jur.

Lipsa validarii emotionale creeaza confuzie si lipsa de incredere in propria persoana si in propriile trairi. Cand parintii invalideaza emotiile copilului, ii transmit acestuia mesajul ca trairile sale sunt gresite. Emotiile sunt reactii fundamentale pe care le avem la evenimentele exterioare, ele nu pot fi gresite sau corecte, ci au doar rolul de a ne semnala noi directii de actiune. Furia ne semnaleaza o nedreptate si ne da energia de a o corecta, tristetea ne arata ca este nevoie sa renuntam la ceva important etc.. Cand copiii sunt lipsiti de validare emotionala, risca sa devina adulti care nu stiu ce vor, sunt usor influentati de alte persoane, raman in situatii periculoase sau daunatoare mai mult timp decat este necesar si au un nivel scazut de autocunoastere.

Cand parintii valideaza emotiile copilului, reduc riscul ca acestea sa conduca la comportamente agresive si ii transmit copilului mesajul extrem de important ca ceea ce i se intampla conteaza si are sens.

Lipsa educatiei emotionale duce la probleme de relationare cu cei din jur si la dificultati emotionale la maturitate. Cand parintii nu isi ajuta copiii sa inteleaga emotiile si sa le exprime in modalitati adecvate, acestia devin adulti care considera emotiile un semn de slabiciune, sunt lipsiti de empatie sau compasiune fata de cei din jur si risca sa traiasca cu sentimenul de gol interior si lipsa a sensului in viata.

Desigur, aceste nevoi nu au fost indeplinite perfect pentru niciunul dintre noi in copilarie. In rolul nostru de parinti, avem insa ocazia sa ne dezvoltam propria inteligenta emotionala, astfel incat sa putem oferi copiilor nostri mai mult decat am primit noi insine in copilarie.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe