characters characters

Trei cuvinte pe care ar trebui sa le eviti in relatia cu copilul si cu tine insuti

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 noiembrie 2018    |   2023 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

trei cuvinte pe care sa le eviti in relatia cu copilul
"Acorda atentie gandurilor tale. Ele devin cuvinte. Acorda atentie cuvintelor. Ele devin fapte. Acorda atentie faptelor. Ele devin obiceiuri. Acorda atentie obiceiurilor tale. Ele devin caracter. Caracterul este totul."

Se spune ca vorbele parintilor devin vocea interioara a copilului. Felul in care parintii se adreseaza copiilor, mai ales in situatii cu incarcatura emotionala, este interiorizat de catre copil pentru restul vietii. Astfel, daca un parinte este extrem de critic fata de copil in situatiile in care acesta se confrunta cu un esec sau cu o greseala, copilul va invata sa isi vorbeasca lui insusi in aceiasi termeni critici.

De aici pana la o stima de sine scazuta sau defensiva nu mai este decat un pas. Exista si alte modalitati prin care putem influenta negativ vocea interioara a copiilor nostri, fara a vi violenti verbali sau extrem de critici. Termenii absoluti (niciodata, intotdeauna, trebuie neaparat, nimic, totul etc) pot avea efecte negative asupra felului in care gandesc si simt copiii. De ce? Pentru ca aceste cuvinte stau la baza gandirii irationale, cea care ne face sa credem , de exemplu, ca “Niciodata nu o sa reusesc.” sau “Intotdeauna gresesc ceva.”

Te-ar putea ajuta si:

Cum il inveti pe copil sa gandeasca rational 

Ce putem si ce nu putem controla. Activitate de dezvoltare a inteligentei emotionale 


De ce e bine sa eviti termenii absoluti

Folosirea de cuvinte definitorii si absolute cum sunt trebuie, niciodata si intotdeauna inseamna creearea unei modalitati negative de exprimare a propriilor ganduri si emotii. Viata in sine nu se contureaza doar in alb si negru, ci in nuante. 

Fiecare om si copil are zile mai bune si zile mai rele, insa de fiecare data exista optiuni de a schimba modul in care persoana se raporteaza la ce anume i se intampla. A vedea lucurile nuantat si flexibil inseamna a gandi rational.

Trebuie, Niciodata si Intotdeauna sunt cuvinte care inspira ganduri, comportamente si emotii negative. Trebuie aduce cu sine sentimentul vinovatiei si al obligatiei. Niciodata (folosit in fraze precum “Niciodata nu asculti ce iti spun!”) induce stres si frustrare, atat fata de noi insine, cat si fata de ceilalti, iar intotdeauna (folosit ca “Intotdeauna uiti sa verifici ca ai raspuns la toate intrebarile.”)aduce impresia ca lucrurile se vor intampla inevitabil intr-un anumit fel asa ca, de ce ar trebui sa mai incercam sa schimbam ceva?

Specialistii in sanatate mintala stiu ca oamenii cu probleme emotionale deseori gandesc si se exprima in termeni absoluti, avand astfel dificultati in a gasi solutii pe cont propriu si in a depasi starile de depresie sau anxietate. 

Care sunt alternativele?

  • In loc de trebuie – poti folosi „ar fi de preferat”sau „ar fi bine”
  • In loc de niciodata – poti folosi „deseori/adesea”. Astfel in loc sa spui „Niciodata nu ma asculti.”, poti spune „Deseori, am senzatia ca nu asculti ce iti spun.”
  • In loc de intotdeauna – poti folosi „cateodata/de multe ori”. De exemplu, copilul tau ar putea renunta la „Intotdeauna e grea tema la matematica”, pentru a prezenta situatia dintr-o perspectiva mai realista: „De multe ori, mi se pare grea tema la matematica.”

A vorbi in termeni absoluti poate duce la asa numita neajutorare invatata care apare cand oamenii renunta fara a mai incerca fiindca sunt convinsi ca efortul lor nu va face nicio diferenta. Cuvintele pe care ni le spunem sunt foarte puternice. Copiii au nevoie sa fie invatati cum sa discute cu ei si au nevoie sa invete sa isi dezvolte strategii de autoreglare.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe