characters characters

Trei capcane in care cad parintii

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 ianuarie 2019    |   1731 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

trei capcane in care cad parintii
Ai impresia ca relatia cu copilul tau este mai dificila decat ar trebui sau ca va loviti in mod repetat de aceleasi conflicte si probleme? Este posibil sa fi cazut intr-una dintre cele mai frecvente capcane care apar in familii, descrise de psihologul Matthew H. Rouse. Iata care sunt acestea.

Citeste si:

Opt nevoi ale copilului pe care acesta nu ti le spune

Greselile parintilor din ziua de azi


Capcana conflictului

Aceasta poate sa apara din motive diferite. Un exemplu este atunci cand copilul isi doreste ceva si insista sa il obtina, desi parintele a refuzat. Treptat, copilul creste intensitatea cerintelor sale, incepand sa tipe, sa se agite sau sa planga. Parintele renunta in fata insistentelor sale, iar copilul obtine ce isi doreste. In asemenea situatii, copilul invata ca pentru a depasi un refuz al parintelui este nevoie sa devina din ce in ce mai vocal si insistent. Un alt exemplu este atunci cand copilul refuza sa coopereze cu parintele, iar acesta din urma devine din ce in ce mai agresiv, pana cand copilul accepta cererea parintelui din teama. Va deveni astfel un obicei ca parintele sa tipe la copil pentru a-i obtine cooperarea.

Cum eviti aceasta capcana?

Ramanand calm si asumandu-ti refuzul. Atunci cand spui „nu” copilului, este preferabil sa ignori incercarile copilului de a te face sa te razgandesti. Nu este neaparat usor, insa in timp, vei reduce comportamentele negative ale copilului tau. Cand copilul renunta la insistente si se linisteste, ii poti spune ca apreciezi acest comportament: „Ma bucur ca ai reusit sa te linistesti si sa intelegi ca uneori nu pot sa fiu de acord cu tot ce ceri.”.

Cand copilul refuza sa coopereze cu tine, dupa prima incercare in care i-ai explicat ce are de facut, ii poti spune care vor fi consecintele daca nu coopereaza. De exemplu, daca refuza sa vina la masa la timp, va manca mancarea rece, iar ceilalti membri ai familiei s-ar putea supara pentru ca nu a venit la timp la masa. Pentru a evita conflictele numeroase, este bine sa stabilesti cateva reguli clare in familie si sa insisti doar cand este vorba de aspecte cu adevarat importante. Copiii au nevoie si de libertate si independenta pentru a se dezvolta armonios, asa ca nu este realist si nici benefic sa te astepti sa fii ascultat tot timpul de catre copil.

Capcana „Este doar o faza trecatoare”

Aceasta capcana apare atunci cand parintii observa un comportament problematic insa spera ca va disparea in mod natural si nu fac nimic in acest sens. De exemplu, copilul poate deveni agresiv in joaca, insa parintele crede ca va trece fiindca adesea copiii cand incep sa se joace impreuna, devin agresivi. Totusi, s-ar putea ca aceasta agresivitate sa nu inceteze, ci sa devina mai intensa. Cand copiii testeaza limitele celor din jurul lor si nimeni nu intervine, ei invata ca respectivul comportament este acceptat.

Cum eviti aceasta capcana?

Arata copilului de fiecare data care sunt comportamentele cu adevarat inacceptabile si din ce motiv. Violenta verbala sau fizica ar trebui sa intre in categoria comportamentelor care nu sunt acceptate, indiferent de varsta copilului. Cu fermitate si blandete, poti opri un copil de doi ani atunci cand vrea sa isi loveasca fratele sau un copil de 10 ani atunci cand iti vorbeste urat.

Capcana „Ai facut asta intentionat!”

Aceasta capcana se refera la a interpreta comportamentul copilului ca pe ceva facut in mod intentionat pentru a te enerva. De exemplu, ii spui copilului ca e timpul sa se opreasca din joaca pentru ca trebuie sa plecati de acasa. Chiar daca te intorci dupa cateva minute, copilul se joaca in continuare. Frustrarea nascuta din faptul ca nu vrea sa coopereze te poate face sa crezi ca refuza sa te asculte cu scopul de a te enerva. Iar aceasta modalitate de a interpreta comportamentul copilului tau nu va face decat sa iti creasca furia si sa te impiedice sa reactionezi eficient. De multe ori, copiii refuza sa coopereze pentru ca nu au suficient autocontrol, pentru ca nu stiu sa isi exprime nevoile sau emotiile sau pentru ca nu au inteles pur si simplu, cat de important este pentru parinte lucrul care li se cere.

Cand parintele si copilul intra in conflict, este intr-adevar posibil ca cel mic sa intentioneze cu adevarat sa te enerveze, insa cu atat mai mult vei avea nevoie sa iti pastrezi calmul in aceasta situatie.

Cum eviti aceasta capcana?

Aminteste-ti ca cei mici nu au autocontrol, iar crizele lor de furie nu sunt calculate sau planificate, ci doar semne de disperare fiindca nu stiu cum altfel sa reactioneze. Invata sa iti mentii calmul si iei cele mai bune decizii pentru a raspunde in mod eficient oricarui comportament al copilului. Revolta la gandul ca cel mic vrea sa te enerveze nu va face decat sa te situeze intr-o postura de victima si va dezechilibra relatia dintre tine si copil. Este preferabil ca parintele sa ramana intotdeauna in pozitia de adult, care poate face fata comportamentului copilului, oricare ar fi intentia din spatele acestuia.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe