characters characters

Traditii de familie pentru un an nou mai bun

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 ianuarie 2020    |   2416 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

traditii de familie pentru un an nou mai bun
A venit din nou acea perioada a anului plina de speranta si optimism: ne facem planuri, ne formulam dorinte, ne stabilim scopuri si obiective, promitem sa renuntam la obiceiuri mai putin bune sau sa ne formam obiceiuri sanatoase. In acelasi timp, stim ca entuziasmul noului inceput poate sa se epuizeze rapid, printre responsabilitati diverse, stres, timp limitat si oboseala. Oricare ar fi planurile si dorintele tale pentru 2020, stim ca ele au mai multe sanse de a se implini daca viata de familie este mai armonioasa. De aceea, iti propunem o lista de traditii de familie care pot transforma 2020 intr-un an mai bun decat 2019.

Citeste si:

Rezolutii de Anul Nou pentru copii

Cum ne formam mai usor obiceiuri sanatoase


Borcanul recunostintei

Exercitiile de recunostinta sunt atat de populare in literatura dedicata dezvoltarii personale incat pot fi considerate o moda sau un capriciu. Nu le respinge insa inainte sa le incerci. In timp, exercitiile de recunostinta se pot transforma in amintiri frumoase. Propune familiei tale sa notati pe biletele toate momentele frumoase din 2020 si sa le strangeti intr-un borcan sau intr-o cutie. La sfarsit de an sau in momentele mai dificile, recititi biletelele.

O saptamana fara...

-critica.

-invinovatiri.

-reprosuri.

-plangeri.

Sanatatea emotionala a familiei depinde in mare masura de obiceiurile zilnice ale fiecarui membru al ei, indiferent de varsta. Cuvintele pe care le rostim au efect puternic asupra celor din jur, iar deseori ajungem sa comunicam in mod automat, fara sa ne dam seama ce transmitem cu adevarat. De exemplu, parintii il critica pe copil pentru ca nu isi face temele la timp, copilul isi plange de mila pentru ca temele sunt prea grele sau sotul ii reproseaza sotiei ca este prea permisiva cu cel mic. In acest fel, se creeaza tipare de comunicare din care membrii familiei nu vor iesi mult timp, iar situatiile prin care acestia trec se vor repeta. Pentru a identifica in familia ta astfel de tipare de comunicare, iata o idee de exercitiu: incercati ca timp de o saptamana sa nu va plangeti de nimic. Cand unul dintre membrii familiei incalca regula, ceilalti ii vor aminti ca este saptamana fara plangeri sau reprosuri. Este un exercitiu extrem de greu, lucru de care iti vei da seama daca o sa il incerci, insa si foarte util. Cum altfel poti sa comunici cand ceva te deranjeaza? Orientandu-te catre solutii sau adoptand o comunicare nonviolenta. De exemplu, in loc sa spui „Iar nu ai pus jucariile la loc!” poti spune copilului „Cum putem sa te ajutam sa iti formezi obiceiul de a pune jucariile la loc?”.


Invatati un lucru nou (cel putin) o data pe luna

Multi parinti sunt atat de concentrati pe educatia si dezvoltarea copilului lor, incat uita sa se gandeasca si la lucrurile noi pe care ei insisi vor sa le invete. O mare parte din oboseala emotionala vine si din lipsa de noutate din viata noastra. Experientele noi (locuri noi, informatii si abilitati noi) dau nastere la emotii pozitive: uimirea, entuziasmul, incantarea, sentimentul de competenta, bucuria, mandria apar deseori atunci cand intelegem lucruri noi sau vedem lucruri noi. Iar cand toate aceste emotii sunt traite in familie, rezultatul este cu atat mai benefic pentru toata lumea. De aceea iti recomandam cu incredere sa inveti ceva nou alaturi de copilul tau. Poti porni de la pasiunile fiecaruia dintre voi, pe care sa le descoperiti impreuna sau de la lucruri la care nu te-ai gandit ca te-ar putea interesa vreodata. Vizitati muzee impreuna, uitati-va la un documentar, faceti un curs online impreuna, invatati o limba straina sau sa cantati la un instrument. Odata ce veti incepe, veti avea din ce in ce mai multe idei. Nu toate experimentele vor fi reusite, dar nici nu este obligatoriu sa fie. Important este ca va expuneti la lucruri noi si redescoperiti motive pentru care lumea in care traim este fascinanta – o premisa excelenta pentru sanatatea emotionala :) .

10 minute de relaxare si liniste in fiecare zi

Cand ai stat in liniste timp de 10 minute, fara sa incerci sa iti gasesti un fel de a-ti distrage atentia (adica fara sa te uiti pe telefon, de exemplu)? Daca nu poti sa iti amintesti raspunsul la aceasta intrebare, aceasta traditie de familie s-ar putea sa iti prinda foarte bine. Mai intai, sa trecem in revista de ce ar fi bine pentru tine sa poti sa stai pur si simplu in liniste 10 minute in loc sa rezolvi niste treburi prin casa ori sa te relaxezi pe internet. Este un exercitiu care te poate ajuta:

  • sa devii mai creativ – uneori ideile cele mai bune vin in momentele de relaxare
  • sa fii mai relaxat si mai calm – poti sa „procesezi” emotiile si gandurile de peste zi
  • sa fii mai increzator in propriile decizii – cand iti oferi timp pentru propriile ganduri si emotii, te intelegi mai bine pe tine insuti
  • sa eviti epuizarea emotionala – cand nevoile celorlalti sunt mereu pe primul plan, risti sa crezi ca propriile tale nevoi nu mai conteaza

Ideile de traditii de familie sunt infinite. In functie de nevoile si preferintele voastre, puteti incepe in acest an traditii de familie care sa va ajute sa fiti mai fericiti si mai impliniti impreuna.


*Sursa foto:Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe