characters characters

Tipuri de terapii benefice copiilor cu sindrom Down

Propus de: Cristina Calarasanu   |   02 iulie 2013    |   6214 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Care sunt optiunile parintilor copiilor cu sindrom Down pentru a-i ajuta pe acestia sa isi puna in valoare potentialul si pentru a se adapta cat mai bine? Citeste in continuare despre tipurile de terapii la care pot apela parintii copiilor cu sindrom Down.


1.TERAPIA OCUPATIONALA. Terapia ocupationala este un tip de terapie care stimuleaza persoanele in a dobandi independenta in toate activitatile desfasurate. Ajuta la imbunatatirea deprinderilor cognitive, intelegere si coordonare motrica. Cu ajutorul terapiei ocupationale, copiii pot invata sa interactioneze cu membrii familiei, dar si sa dezvolte relatii sociale.

2.TERAPIA COMPORTAMENTALA APLICATA (ABA). Terapia comportamentala aplicata este un studiu terapeutic  al comportamentului. Metoda ABA ajuta la :  mentinerea anumitor comportamente necesare adaptarii la mediul social, invata copilul abilitati noi, generalizeaza comportamentele dintr-o situatie in alta, reduce comportamentele care pot ingreuna invatarea.

3.TERAPIA PRIN ARTA (ART TERAPIA). Terapia prin arta inseamna utilizarea terapeutica a artei cu scopul de a ajuta copilul sa dezvolte abilitati de comunicare si sa-si exerseze propria capacitate de relationare cu ceilalti. Art-terapia utilizeaza : pictura, sculptura, muzica, poezia, literatura, teatru si dansul.

4.LOGOPEDIE. Logopedia este disciplina psihopedagogica ce se ocupa cu educarea si reeducarea (terapie corectiva)  limbajului. Logopedia studiaza natura si formele de manifestare ale tulburarilor de limbaj si propune metode de corectare adecvate.

5.KINETOTERAPIE. Kinetoterapia este un tip de gimnastica medicala ce urmareste: corectarea posturii, aliniamentul corpului, cresterea rezistentei si a fortei musculare, reducerea sensibilitatii, corectarea deficitului respirator si relaxarea.

6.TERAPIA CU AJUTORUL ANIMALELOR. Terapia cu ajutorul animalelor sprijina activitatea depusa in terapiile conventionale si se utilizeaza pentru generarea unor comportamente pozitive. Se pot utilize:  catei, cai (indicati pacientilor cu probleme de schema coroprala), pesti (induc o stare de relaxare), rozatoare mici, pasari, iepuri, delfini (s-au constatat progrese in dezvoltarea capacitatilor motorii si concentrarii  asupra unei sarcini de indeplinit, dar si un progres in dezvoltarea vocabularului), pisici (diminueaza starea de anxietate si depresie).

7.TERAPIA PRIN JOCUL CU NISIP. Jocul cu nisip este folosit ca terapie in cazul copiilor, dar si in cazul adultilor.Trateaza traume, depresii ,conflicte. Nisipul are efecte kinestezice, iar jocul are efect terapeutic. In terapia prin jocul cu nisip (sandplay) sunt imbinate jucariile cu nisipul, apa si jocul.

8.TERAPIA ACVATICA (HIDROTERAPIA). Apa neutralizeaza efectele gravitatiei, ajutand copilul sa se miste cu mai putin efort. Terapia cu apa imbunatateste functionarea plamanilor si fortifica extremitatile: brate, maini, picioare, degete.

Tipuri de Terapii, Aurelia Ilie, “Felicitari, aveti un bebelus!” (Brosura)- Asociatia Angels Down, 2013

 

 

Cristina Calarasanu
Membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie 

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe