characters characters

Tipuri de mame

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 septembrie 2012    |   6146 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Le vedem in ziare, pe strada, in filme sau chiar la sedinta cu parintii: mama care arata tot timpul perfect, mama care isi controleaza strict copilul, mama care declara despre ea insasi ca este prietena copilului sau mama care are o afacere pe cont propriu in timp ce creste doi copii. Poate nu ne place tot timpul sa ne incadram intr-o anumita categorie sau tipologie, dar ne place sa citim despre ele, pentru ca ne ajuta sa intelegem si sa interpretam mai usor informatiile. Asadar, daca esti mama, credem ca te vor interesa cele cinci tipuri de mame care apar cel mai frecvent in materialele de parenting.

1. Mama tip burete. Daca copilul e bucuros si tu esti bucuroasa, daca e trist si tu ii simti si traiesti tristetea. Acest tip de mame se transpun in trairile pe care copiii lor le au si sunt mai mult decat empatice din acest punct de vedere.
Recomandare: Cu toate ca aceste mame sunt considerate ca fiind foarte apropiate de copii si dispuse sa ii sprijine, uneori pot da senzatia ca  ii sufoca, asa ca ar fi indicat, din cand in cand, sa acorzi copilului spatiul de care are nevoie... E recomandabil sa programezi dinainte timpul pe care il vei petrece alaturi de copilul tau, sa iti acorzi si tie timp pentru activitatile preferate si, in general, sa incerci sa nu te lasi coplesita de starile emotionale sau evenimentele prin care acesta trece.

2. Mama de piatra. Se afla la polul opus tipului de mama descrisa anterior. Atunci cand copilul merge intr-o excursie il lasa fara a se arata ingrijorata, cand i se intampla ceva, mereu sare in ajutor, dar ramane calma, fiind o persoana organizata care ia pe loc cele mai bune decizii. Asa se caracterizeaza mama de piatra. Nu isi manifesta foarte tare afectiunea, dar e mereu acolo cand ai nevoie de ea.
Recomandare: Aminteste-ti ca uneori copilul are nevoie de cineva care sa ii asculte visele si sa viseze alaturi de el, sa ii accepte emotiile si sa il asculte atunci cand trece printr-un moment dificil. Invata sa iti exprimi sentimentele fata de copil prin gesturi de apropiere si vorbe calde.  

3. Mama care controleaza.
Acest tip de mama se mai numeste si elicopter fiindca pare a se invarti in permanenta in jurul copilului. Ea stie intotdeauna unde este, ce face si cu cine se afla cel mic si incearca sa afle ce gandeste, ce planuieste sau ce simte acesta in legatura cu... tot. Pentru acest tip de mame, siguranta si dezvoltarea optima a copilului sunt principalele obiective, pe care le indeplinesc cu orice pret.
Recomandare: Uneori, acest pret este chiar relatia dintre parinte si copil. Pe masura ce cresc, copiii au nevoie de mai multa autonomie, asadar de mai putin control din partea ta. Desi este laudabil faptul ca stii despre copilul tau foarte multe lucruri, este bine sa il lasi sa aleaga ce informatii impartaseste cu tine si sa decida in situatiile care il privesc direct (ce cursuri extrascolare face, ce prieteni are sau ce carti citeste in timpul liber).

4. Mama dezorganizata. Pentru ea, viata de zi cu zi este imprevizibila si usor haotica. Uita cu usurinta data si ora sedintei cu parintii, detaliile despre excursia copilului, materialele pe care trebuie sa le aduca copilul la scoala si in general da impresia ca echilibrul dintre viata de familie si serviciu ii solicita mai multa energie si timp decat are disponibile.
Recomandare: cuvantul cheie este organizare. Nu este imposibil, ci doar dificil, asa ca apeleaza la un calendar in care sa treci toate activitatile copiilor si la o agenda in care sa iti tii programul zilnic. De asemenea, nu ezita sa apelezi la ajutorul celor din jur: partenerul de viata, bunici, vecini sau bone, atunci cand pur si simplu nu ai timp sa te ocupi de toate.

5. Mama prietena. Aminteste-ti filmele “Gilmore Girls” sau “Gossip Girl” si relatia afisata intre mame si fiice. Cam asa sunt mamele din aceasta categorie: se distreaza impreuna cu copiii lor, vorbesc deschis despre subiectele pe care alti parinti le considera tabu si, in general, le ofera copiilor suficienta incredere pentru a lua decizii, cu riscul de a gresi uneori.
Recomandare: Desi pare o relatie perfecta, copiii au nevoie ca parintii sa indeplineasca si un rol de monitorizare si stabilire a limitelor. Asadar, incearca sa stabilesti care sunt situatiile in care ii esti prietena copilului (cand va distrati impreuna, cand comunicati) si care sunt situatiile in care ii esti parinte (cand incalca reguli, cand isi pune siguranta in pericol etc.).

Tipologiile de mai sus s-au conturat mai ales prin prisma imaginii mamelor in mass media. Ai putea sa te incadrezi intr-una? Sau, si mai interesant: ai putea identifica inca o tipologie?

Comentează:
6 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    lavinia    12.09.2015 - 09:25
    Mama prietena
  • Utilizator Anonim
    Craciun Anca    12.10.2012 - 19:02
    Copiii sunt imprevizibili, le cunoastem reactiile, trairile doar cand apar situatii care ii pot traumatiza sau chiar bucura. In ceea ce privesc mamele ele sunt in masura sa decida care sunt nevoile copilului; emotionale, mentale, fizice.
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    07.10.2012 - 18:23
    @Daria Denisa: Cred ca te identifici foarte mult cu fetita ta, si preiei starile ei emotionale ca si cum ar fi ale tale (tipul "mama burete" din acest articol"). Ai putea incerca sa faci o delimitare intre ce simti tu si ce simte fiica ta, si sa o percepi ca pe o persoana separata de tine, cu propriile trairi, opinii, idei. Astfel, o poti invata pe ea cum sa reactioneze atunci cand cineva ii reproseaza ceva, mai ales ca si critica poate fi constructiva. Invat-o cum sa accepte criticile si ce sa invete din ele, acest lucru o va ajuta si la scoala.
  • Singh Claudia Sonia
    Singh Claudia Sonia    03.10.2012 - 19:28
    BUNA, eu cred ca din toate le am un pic, dar cel mai mult cred ca is foarte severa si vreau sa respecte regulile si cred ca cato data prea de tot is cu regurile astea ,,, im este frica so o las singura or unde ar fi ,,, de plans cand plange plang si eu cand e fericita is fericita si eu si nu suport sa aud ca striga cineva la ia,,, nu stiu ce sa fac sa ma dezvat de traba asta : cand cineva o ia la raspundere sau striga la ia inebunesc de nerv,,, nu stiu cum sa fac sa nu mai simt acest lucru mai ales ca acum merge la scoala in clasa pregatitoare,,,,,,,,,,,,,,,
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    19.09.2012 - 06:13
    Ce fel de mama sunt???... Citind articolul imi dau seama ca...sunt cate putin din fiecare, mai putin...mama de piatra... ”Buretica”...sunt! Cred doar ca ii acord spatiu pentru dezvoltarea personala. Mama ”elicopter”...poate...doar ca, ii dau fiului meu autonomie si nu incerc sa intru in mintea sa ci doar sa-l las sa spuna ce simte si gandeste, atunci cand are nevoie. Dezorganizata...nu cred, pentru ca, suntem doar noi doi(mama si tata)in cresterea si educarea fiului nostru. Asa ca, nu ne permitem ” luxul” de a nu sti ce avem de facut... Mama prietena... ma regasesc si aici numai ca, uneori sunt ”mamica”...(desi, la varsta lui nu prea mai merge termenul), alteori sunt MAMA, pentru ca, aceasta asa zisa ”egalitate” intre parinte si copil, cred ca, il face pe acesta sa nu mai stie de fapt ca in viata noastra exista reguli ce trebuie respectate si ca, avem impreuna de parcurs un drum pe care nici unul dintre noi nu il cunoaste, dar EU, sunt responsabila de echilibrul si viitorul sau.
    Luciana, te salut si te admir pentru forta ta!!!! Cu prietenie.
  • Utilizator Anonim
    Luciana N    18.09.2012 - 14:24
    Probabil ca ma incadrez in categoria mamelor dezorganizate.....sau a mamelor mereu in contratimp....insa atunci cand cresti singura trei copii fara niciun ajutor,si ai si un job full-time,e normal ca lucrurile sa mai iasa de sub control

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe