characters characters

Tipuri de activitati pentru copiii introvertiti

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 aprilie 2011    |   3813 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

activitati pentru copilul introvertitParintii copiilor introvertiti incep sa isi faca griji deoarece observa ca fiul sau fiica lor prefera activitatile solitare si ca evita situatiile de socializare. De aceea, incearca sa rezolve „problema” apeland la tot felul de activitati de grup, pe care, de cele mai multe ori, copilul introvertit le gaseste obositoare si nu doreste sa le mai repete.


Activitati potrivite pentru copiii introvertiti

Daca ai un copil introvertit si te ingrijoreaza faptul ca nu se implica in suficiente activitati, iata cateva recomandari care i se potrivesc temperamentului sau.

1. Propune-i sa colectioneze diverse obiecte. Copiilor introvertiti le place acest tip de activitate pentru ca se simt in largul lor, nefiind inconjurati de alti oameni tot timpul. Beneficiile acestei activitati este ca, deseori, atunci cand ei aduna mai multe obiecte dintr-un exemplar, pot ulterior sa arate colectia si altor copii. Laudele pe care le primesc sunt foarte benefice pentru stima lor de sine. Ce ar putea sa colectioneze? Sunt multe exemple: monede, bancnote, timbre, servetele, cani, creioane, stilouri etc.

2. Propune-i sa scrie. Poate sa tina un jurnal, sa incerce sa scrie proza sau poezii. Poti pentru inceput sa-l ajuti prin a-i da niste teme. De exemplu: iubire, familie, sanatate, natura, primavara, scoala, prietenie, sentimente, valori etc. Scrisul ajuta foarte mult in eliberarea de tensiuni interioare, dezvolta creativitatea si ii permite o libertate imensa in gandire celui ce scrie.

3. Fotografia poate deveni un adevarat hobby pentru copilul introvertit. Ai putea la fel, sa ii dai tu cateva teme pe baza carora copilul tau sa fotografieze acele elemente pe care le considera corespunzatoare temelor lansate de tine. Fotografia poate fi si un mod de exprimare a emotiilor si trairilor. De asemenea, iti poate oferi si tie o imagine despre cum vede viata copilul tau. Daca isi doreste, copilul tau se poate inscrie untr-un club al pasionatilor de fotografie sau la un curs de fotografie.

4. Ingrijirea animalelor. Daca aveti un catel, ai putea sa ii propui sa aiba grija de el, sa il plimbe in fiecare zi, prin parc. Cu siguranta, plimbarea atat de utila catelului va fi si pe placul copilului, acesta atragand atentia celorlalti copii.

5. Instrumentele muzicale pot fi utile in a oferi copilului un spatiu de exprimare. Pe langa faptul ca invata sa cante la un instrument si asta il va ajuta sa-si imbogateasca cunostintele si sa-si cultive urechea muzicala, copilul poate lua contact cu un mediu nou, cu alti copii care prefera acelasi instrument. In acest fel se poate dezvolta si pe plan social, identificand alti copii cu pasiuni comune.

6. Incurajeaza-l sa practice sporturi individuale. De exemplu: alergare, aruncarea cu sulita, tirul, inotul etc. Il va ajuta sa se dezvolte din punct de vedere fizic si la nivel psihic ii va fi benefic, oferindu-i relaxarea de care are nevoie, in special dupa contactul cu copiii extrovertiti care par sa ii ”soarba” energia.

7. Munca de voluntariat ce presupune de exemplu confectionarea de obiecte care apoi sa fie date vanzarii ori in organizarea unor evenimente cu scop caritabil sunt alte activitati preferate de copiii introvertiti.

8. Alte activitati pe care le va prefera copilul introvertit: desenul, lectura, realizarea diverselor obiecte de decor etc.

Indiferent de activitatile pe care i le propui copilului tau, ideea pe care trebuie sa o retii este ca a fi introvertit nu inseamna ca nu poti obtine ceea ce iti doresti. Ajuta-ti copilul sa se simta increzator si valoros scotand in evidenta calitatile sale: concentrare, focusare, autodisciplina, profunzime, integritate, autocunoastere, dedicare, implicare etc.

Spune-ne ce fel de activitati prefera copilul tau! Se implica mai mult in activitatile de grup sau in cele individuale?
Comentează:
3 comentarii

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • Utilizator Anonim
  Adela    08.09.2011 - 14:27
  Am apelat la muzica in cazul copilului meu de 6 ani. Desi lectiile sunt individuale (merge la Boem Club), a invatat sa isi exteriorizeze emotiile. In plus participa la cursurile de teoria muzicii (de grup) unde si-a format prieteni.
 • maria ilincescu
  maria ilincescu    28.06.2011 - 12:34
  Introvertitul tipic este linistit , prefera studiul retras in comparatie cu viata in societate, e inchis in sine , rezervat, foarte retinut.De obicei este precaut si isi face planuri misterioase si indelung gandite.Nu agreeaza atmosfera de veselie,ia in serios chiar si cele mai marunte lucruri si duce o viata ordonata.Nu-si pierde usor cumpatul si isi contoleaza stict sentimentele.
 • Ionescu Gabriela
  Ionescu Gabriela    29.04.2011 - 13:16
  Intr-adevar,lectura este una dintre activitatile preferate ale copiilor introvertiti. si nepotica mea prefera sa citeasca decat sa se implice in jocuri cu alti copii.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe