characters characters

Teorii si notiuni de psihologie pe care ar trebui sa le stie toti parintii

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 ianuarie 2021    |   1015 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

teorii si notiuni de psihologie utile pentru parinti
Rolul de parinte nu vine cu manual, dar psihologia copilului si studiile realizate asupra relatiei parinte-copil pot fi de ajutor pentru a-ti oferi o serie de directii de actiune si principii generale, pe care le poti adapta familiei tale.

Citeste si:

Cinci concepte din terapia de familie care te pot ajuta 

Sapte lucruri pe care le poti face pentru sanatatea emotionala a familiei


Iata de unde poti incepe daca vrei sa devii un parinte mai bun:


Teoria atasamentului
– afla mai multe despre stilurile de atasament, cum se formeaza in copilarie si cum ne pot influenta relatiile sociale la maturitate.

Aprecierea pozitiva neconditionata – elementul de baza pentru o relatie armonioasa dintre parinte si copil, dar si pentru dezvoltarea unui copil echilibrat emotional.

Iubirea neconditionata versus iubirea conditionata – de ce nu este bine sa iti retragi afectiunea fata de copil atunci cand are un comportament nedorit si ce efecte are conditionarea iubirii pe termen lung.

Granitele interpersonale –conceptul care te ajuta sa nu confunzi iubirea cu lipsa de independenta sau contagiunea emotionala. Siguranta si echilibrul emotional in familie sunt posibile doar daca fiecare membru, parinte sau copil, simte ca are spatiul necesar sa simta, sa gandeasca si sa actioneze liber.

Violenta verbala – pentru multi dintre noi, violenta verbala face parte din normalitate, dar nu trebuie sa fie astfel. Ironiile, critica excesiva, tonul ridicat si multe alte manifestari ale violentei verbal afecteaza dezvoltarea copilului si relatia dintre parinte si copil. In plus, si parintii care devin violenti verbal au de suferit la randul lor.

Mentalitatea flexibila (Carol Dweck). Copiii care sunt convinsi ca prin exercitiu si efort consecvent isi pot imbunatati inteligenta, reusesc sa obtina rezultate scolare mai bune. Convingerile pe care le formam copiilor despre propriile abilitati vor influenta rezultatele lor concrete.

Diferenta dintre motivatia intrinseca si motivatia extrinseca. Toti ne dorim sa avem copii motivati sa invete, dar nu toti reusim sa trezim motivatia interioara a copiilor pentru cunoastere. Afla care este diferenta dintre motivatia intrinseca si motivatia extrinseca si cand este util sa le incurajezi.

Locul intern al controlului sau cum sa cresti un copil responsabil. Invatam din copilarie ce cauze (interne sau externe) sa atribuim propriilor noastre comportamente.

Neajutorarea invatata – fenomenul care apare atunci cand parintii fac prea multe lucruri in locul copilului, la varsta la care acesta este capabil sa le faca. Are efecte neplacute pe termen lung asupra dezvoltarii copilului, putand sa il afecteze inclusive la maturitate.

Stadiile dezvoltarii psihosociale (Erik Erikson) – o privire de ansamblu asupra dezvoltarii noastre din primul an de viata pana la varsta inaintata, care te poate ajuta sa iei decizii potrivite in functie de varsta copilului tau.

Temperamentul introvertit si temperamentul extravertit – o diferenta pe care este bine sa o intelegi pentru a nu-ti eticheta copilul introvertit ca „timid”, „retras” sau „nesociabil”.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe