characters characters

Tendintele negative in gandire

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 februarie 2019    |   2866 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

tendinte negative in gandire
Tendinta sau predilectia de a observa, preveni si da mai multa importanta evenimentelor negative se formeaza inca din copilarie. In engleza, acest fenomen este numit „negativity bias”, iar specialistii in psihologie ii explica rolul pe care il joaca in adaptarea noastra sociala: atunci cand suntem orientati cu precadere catre pericole si riscuri, putem sa ramanem in siguranta.

Te-ar putea inspira si:

Optimismul se invata in copilarie

Gandurile irationale care iti pot face viata de parinte mai grea


Cum apar tendintele negative in gandire la copii


Cercetarile arata ca tendintele negative in gandire se formeaza inca de la varsta de 7 luni, cand unele studii arata ca bebelusii acorda mai multa atentie stimulilor negativi (care ii pot speria, de exemplu).


Alte studii au aratat cum se exprima tendintele negative in gandire in limbajul copiilor de 3 ani. Astfel, incepand cu varsta de 3 ani, copiii isi dubleaza cuvintele negative, cele pozitive ramanand constante ca numar. Acelasi lucru se intampla si cand copiilor li se cere sa isi reaminteasca evenimente trecute. Ei tind sa isi reaminteasca evenimentele negative mai des decat cele pozitive. Acest lucru se intampla si datorita faptului ca emotiile negative tind sa fie mai intense decat cele pozitive, de aceea sunt mai usor de reamintit.

Desi tendinta de a acorda mai multa importanta evenimentelor negative ne ajuta sa supravietuim, ea ne poate face si viata mai dificila decat este nevoie. De exemplu, aceasta tendinta in relatia cu cel mic te poate face sa iei decizii bazate pe frica, sa te ingrijorezi excesiv sau chiar sa il descurajezi pe cel mic atunci cand iti vorbeste despre dorintele si planurile sale de viitor.

Cum contrabalansam tendintele negative in gandire

Asadar, uneori este nevoie sa echilibram balanta dintre pozitiv si negativ in felul in care percepem lucrurile si in felul in care gandim.

Rick Hanson, psiholog si specialist in neurostiinte, autor al cartii Buddha's Brain, propune trei exercitii intuitive pe care le poti pune in practica impreuna cu copilul tau:


Cauta in mod voluntar aspectele pozitive ale experientei tale

Pentru ca avem reflexul de a cauta si vedea mai degraba evenimentele negative, este nevoie sa depunem un efort constient pentru a le vedea pe cele pozitive. Poate fi vorba despre lucrurile care vi se intampla (un compliment primit de la un prieten, o nota buna la scoala) sau despre calitati de care dati dovada (simtul umorului, tactul cu care ati rezolvat o problema sau entuziasmul pentru a invata ceva nou). Observa toate aceste lucruri pozitive la copilul tau si spune-i cu voce tare ca le apreciezi. Aplica-ti si tie acelasi “tratament”.

Prelungeste emotiile pozitive

Pentru ca emotiile negative lasa o urma mai adanca in mintea noastra, este util sa incerci sa prelungesti constient emotiile pozitive. Poti face asta povestind unui prieten despre motivul emotiei pozitive (de exemplu, daca ai fost promovat la munca), scriind despre ceea ce simti sau pur si simplu meditand cateva minute asupra emotiilor pe care le simti. Il poti ajuta pe copilul tau sa savureze mai mult emotiile pozitive spunandu-i ca te bucuri pentru el, adresandu-i intrebari despre situatia care le-a generat si incurajandu-l sa sarbatoareasca reusita sa.

Reflecta asupra experientelor pozitive pe care le traiesti

Gandeste-te ce inseamna experienta respectiva pentru tine, care ii sunt urmarile pe termen lung, acorda atentie felului in care te simti fizic atunci cand traiesti emotia pozitiva. Poti face un exercitiu de vizualizare in care iti imaginezi cum starea pozitiva “se aseaza” mintea si in corpul tau. 

O alta idee care te poate ajuta sa scoti in evidenta lucrurile bune care vi se intampla este activitatea "Borcanul fericirii".

Deseori, tendintele negative ale gandirii noastre devin mai puternice decat este nevoie daca nu facem un efort constient sa le constientizam, sa le evaluam si sa le echilibram cu unele pozitive. Nu este nevoie sa devii un optimist incurabil (si nici nu este neaparat recomandabil), dar pentru o viziune echilibrata asupra lumii, asupra ta si asupra copilului tau, este bine sa acorzi atentie acestui fenomen.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe