characters characters

Tehnici de invatare rapida

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 februarie 2018    |   22080 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

tehnici de invatare rapida
In dorinta de a-i motiva pe copii sa invete sau de a-i ajuta sa inteleaga lectiile mai bine, uitam sa ne gandim la detalii care pot face diferenta dintre o nota mica sau medie si una foarte buna (sau, mai bine zis, intre invatare superficiala si invatare eficienta).

 

Detalii precum: „Este mai bine sa invete cate o ora pe zi, timp de cinci zile sau cinci ore in ziua dinainte de examen?” sau „Este mai bine sa exerseze tipuri variate de probleme sau de intrebari sau sa exerseze acelasi tip de probleme mai mult timp?”.

Citeste si alte materiale despre invatare eficienta si recapitulare:


Tehnici de memorare si curba uitarii


Recapitularea eficienta


Invatarea spatiata - ce inseamna si de ce functioneaza

Invatarea spatiata presupune impartirea materiei pentru examen pe o perioada mai lunga de timp, in „bucati” mai mici. Invatarea spatiata este strans legata de conceptul de curba a uitarii, adica de rata cu care uitam un material dupa ce l-am invatat, daca nu repetam sau exersam informatia.

Cercetatorii din cadrul Universitatii din Florida au comparat rezultatele obtinute de doua grupuri de copii, care au pus in practica doua metode de invatare. Un grup a impartit problemele de matematica pe o perioada mai lunga de timp, rezolvand un numar mai mic de probleme in fiecare zi. Un alt grup a rezolvat un numar mare de probleme in ziua dinaintea examenului. Copiii din primul grup au obtinut un scor de 74% la test, in timp ce copiii din al doilea grup, 49%.

Eficienta invatarii spatiate este confirmata si de alte studii, fiind explicata de felul in care functioneaza invatarea. Atunci cand invatam informatii noi, sunt create noi legaturi neuronale, care daca informatiile sunt repetate in timp si folosite, vor deveni mai puternice. Invatarea spatiata ofera copiilor mai multe ocazii, pe o perioada mai lunga de timp, de a repeta si exersa informatiile invatate, decat invatarea intr-o singura sesiune mai lunga. In plus, invatarea spatiata presupune un nivel mai scazut de stres, copilul mentinand sub control progresul pe care il face in invatare, evitand  panica dinaintea examenului sau testului.


Invatarea alternanta – ce inseamna si de ce functioneaza

Varierea tipurilor de probleme sau de intrebari rezolvate de catre copii este de asemenea asociata cu o invatare mai eficienta. Este probabil ca aceasta metoda sa fie mai eficienta pentru ca mintea umana este orientata catre noutate. Informatiile noi si variate sunt percepute ca recompense, in timp ce monotonia scade nivelul de concentrare al atentiei. Este un principiu pe care il pot avea in vedere atat cadrele didactice la clasa, cat si parintii care vor sa ii indrume pe copii catre metode eficiente de invatare.

In studiul mentionat mai sus, copiii care au alternat tipurile de probleme si exercitii pe care le-au exersat in pregatirea pentru testul la matematica au obtinut un scor mai bun (63%) fata de copiii care au exersat acelasi tip de probleme pentru o perioada indelungata (acestia au obtinut 20%).

Asadar, desi poate fi mai dificila de pus in practica, invatarea spatiata este recomandabila dintr-o multime de motive.  Sprijina-l pe copilul tau sa isi faca un obicei din invatarea zilnica pentru examene sau teste si il vei ajuta sa aiba rezultate bune de fiecare data.  

Alte metode moderne si eficiente de invatare

Imagineaza-ti ca se poate invata mai usor, mai rapid si eficient. Plaftorma ExamenulTau.ro vine cu o noua abordare in ceea ce priveste modul de invatare. Este o realitate ca tehnologia este indragita de noua generatie, de aceea, de ce nu sa o transformam si intr-un aliat CONSTANT in educatie? Zi de zi: ca ajutor in efectuarea temelor, ajutor pentru pregatirea pentru teze si pentru examene.


 

 

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe