characters characters

Tatal si cresterea copilului

Cum a evoluat de-a lungul timpului implicarea tatilor in cresterea copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 octombrie 2015    |   1629 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

tatal si copilul
Aproximativ 80% dintre barbati devin tati (biologici) la un anumit moment dat in viata (conform State of the World's Fathers, MenCare).

Implicarea tatilor in cresterea copiilor are efecte benefice pentru toti membrii familiei:

  • Copiii ai caror tati se implica in cresterea lor au o dezvoltare intelectuala mai buna, sanatate emotionala ridicata si rate mai mici de implicare in actiuni delincvente.
  • Barbatii care se implica in cresterea copiilor declara ca relatia lor cu copilul este una dintre cele mai importante surse de fericire si stare de bine. Tatii implicati traiesc mai mult, au mai putine probleme de sanatate mintala si fizica si au un risc mai scazut de a abuza de droguri. De asemenea, se declara mai fericiti decat tatii care nu au o relatie apropiata cu copiii lor.
  • Femeile au posibilitatea sa dedice din timpul lor profesiei si sa aiba o stare de sanatate mai buna datorita implicarii tatilor in cresterea copiilor.

Cum a evoluat perceptia asupra rolului femeii si barbatului in familie


In 1971: 78% dintre participanti la studiul realizat in Australia de catre Australian Family Formation Project, au declarat ca sunt de acord cu afirmatia ca oricare ar fi cariera unei femei, rolul sau de mama este cel mai important in viata. In 1981, 46% dintre respondenti (femei si barbati) erau de acord cu aceasta afirmarie, iar in 1991, doar 31%. In cadrul aceluiasi studiu, in 1971, 44% dintre participanti au fost de acord ca sotul trebuie sa ia deciziile importante legate de familie, in 1981, 16% au fost de acord cu aceasta afirmatie, iar in 1991 procentul a scazut la 8%.

Implicarea tatilor in cresterea copiilor din anii ’70 pana astazi


Iata cum a evoluat timpul pe care mamele si tatii il petrec impreuna cu copiii, din anii ‘70 pana azi: tatii petreceau 2,6 ore pe saptamana impreuna cu copiii in 1965, ajungand pana la 7,2 ore pe saptamana in 2010. Timpul petrecut de catre mame alaturi de copii a crescut de la 10,5 ore pe saptamana in 1965 pana la 13,7 in 2010.
ore petrecute cu parintii

Cum percep parintii timpul petrecut impreuna cu copiii

Analiza unor studii realizate in 8 tari arata ca:

  • intre 36-70% dintre barbati considera ca au o contributie egala sau mai mare decat partenera lor in ingrijirea copilului
  • intre 46 si 62% dintre barbati considera ca au o contributie egala sau mai mare decat partenera lor in realizarea sarcinilor domestice (cu exceptia Indiei, unde doar 16% dintre barbati au declarat o contributie egala sau mai mare in sarcinile domestice)

Pe de alta parte, femeile contrazic aceste estimari:

  • intre 10 si 30% dintre femei au declarat ca partenerii lor au o contributie egala sau mai mare in ingrijirea copilului
  • intre 23 si 47% dintre femei au declarat ca partenerii lor au o contributie egala sau mai mare in realizarea sarcinilor domestice

Sursa: State of the World's Fathers, MenCare


Un studiu realizat de Universitatea de Stat Ohio a indicat ca la 9 luni dupa nasterea copilului, cand programul parintilor a devenit stabil, ambii parteneri au tendinta de a exagera numarul de ore dedicat copiilor si sarcinilor domestice.


Inainte de nasterea copilului

Femeile si barbatii participanti la studiu au estimat ca lucreaza aproximativ 45 ore pe saptamana si petrec alte 15 ore pe saptamana realizand sarcini domestice.


Cum au estimat parintii timpul petrecut muncind la serviciu si acasa dupa nasterea copilului:

  • In loc de 60 ore dedicate muncii platite si neplatite, au raportat aproximativ 90 ore pe saptamana.
  • Mamele au estimat ca petrec 27 ore pe saptamana muncind in casa, 28 ore ingrijind copilul si 35 ore pe saptamana la serviciu.
  • Tatii au estimat ca muncesc 35 ore pe saptamana in casa, 15 ore pe saptamana ingrijind copilul si 41 ore pe saptamana la serviciu.


Care sunt cifrele reale.
Pe parcursul studiului, participantii au notat in jurnale speciale timpul petrecut realizand diverse sarcini. Cercetatorii au comparat estimarile parintilor cu timpul dedicat in realitate de acestia acestor sarcini. Rezultatele au indicat ca:

  • In medie, mamele petrec cu 6 ore mai putin ingrijind copilul decat credeau
  • Mamele petrec 13, 5 ore realizand sarcini domestice
  • Mamele petrec cu 6 ore mai mult muncind la serviciu decat au estimat
  • Tatii ingrijesc copiii timp de 10 ore pe saptaman (doua treimi din cat au estimat)
  • Tatii lucreaza cu 5 ore mai mult decat au estimat
  • Tatii dedica sarcinilor domestice 9 ore pe saptamana (un sfert din cat au estimat ca dedica)

Sursa: Time.com


Cum a evoluat implicarea tatalui in cresterea copilului in istorie


Felul in care a evoluat rolul tatalui in cresterea copilului este diferit de la o societate la alta. Se poate vorbi despre mai multe roluri pe care tatal il poate indeplini in cresterea copilului: protectie, aprovizionare cu hrana si conditii materiale, ingrijire directa (hranire, spalare etc.), transferul averii, educatie sociala si morala. Fiecare dintre aceste roluri a evoluat diferit in momente si contexte diferite. Se presupune ca protectia oferita de tata este cel mai vechi rol indeplinit de acesta, in timp ce transferul mostenirii (bunuri, bani) este unul dintre cele mai recente.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe