characters characters

Sunt parinte vitreg. Ce si cum sa fac sa fie bine?

Propus de: Echipa Intuitext   |   18 decembrie 2009    |   2714 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

A deveni un parinte vitreg prin casatoria cu o alta persoana care deja are copii poate sa fie un pas plin de recompense si implinire. Daca nu ai avut niciodata copii acum e momentul sa te bucuri de toate aspectele vietii de parinte. Ti se ofera posibilitatea de a modela comportamentul si caracterul copilului de langa tine ajutandu-l sa devina un om cu principii si valori.

Daca deja ai copii si apare al doilea parinte, le oferi sansa de a invata unii de la altii si de a culege roadele interactiunii sociale si a schimbului de experienta dintre acestia. In unele cazuri, pe langa aceste aspecte pozitive, pot sa apara si probleme. Am putea mentiona conflictele ce ar putea sa apara intre tine si partenerul tau de viata, fostul sot sau fosta sotie si copii. Pentru ca nu exista o reteta pentru familia perfecta este bine sa ai cat se poate de multa rabdare, sa oferi intelegere si sa astepti sa treaca timpul.

Iata cateva sugestii ce te vor ajuta sa te adaptezi mai bine la rol:
1. Ia-o pas cu pas. In primul rand trebuie sa te gandesti ca joci rolul unui alt parinte, a unui alt ingrijitor pentru copil. Reactiile acestuia s-ar putea sa fie negative pentru ca nu i se va parea normal sa primeasca “ordine” de la inca o persoana. Vei dori ca acesta sa te accepte de la inceput si-ti vei pune o groaza de intrebari cu referire la ce anume ai gresit. Este bine sa intelegi ca orice relatie are nevoie de timp pentru a evolua natural.

2. Accepta.
Copiii care si-au pierdut unul dintre parinti sau ai caror parinti au divortat au nevoie de timp pentru a se reface psihic. In aceasta situatie, de cele mai multe ori copiii inca spera ca parintii lui naturali se vor impaca.

3. Ia in considerare varsta copiilor.
Daca ei sunt inca mici este mult mai usor sa accepte un nou parinte. Ei isi formeaza mult mai repede o relatie de atasament, decat adolescentii.

4. Cunoaste-i pe copii.
Cu cat ii cunosti mai bine, cu atat vei avea o relatie mai buna. In cazul in care erai deja prieten al familiei, adolescentii pot sa creada ca tu esti cel vinovat pentru despartirea parintilor si te vor accepta mai greu.

5. Accepta relatia cu fostul sot sau fosta sotie.
Acesta este un factor critic. Usurinta cu care te accepta copilul ca parinte depinde de relatia pe care parintii naturali o au unul cu celalat. Copiii isi doresc sa pastreze relatia cu parintele natural, de aceea este esential sa accepti acest lucru si permite-le sa se intalneasca si sa-si continue activitatile cu care s-au obisnuit.

6. Pune pe primul loc nevoile copiilor. Ei au nevoie de dragoste, afectiune si reguli consistente. Oferindu-le mereu cadouri pentru a te accepta mai usor nu este o idee buna. Asta te va face sa te simti ca si cum ai cumpara dragostea lor.

7. Regulile conteaza. Incearca sa pastrezi aceleasi reguli chiar daca in casa a aparut un alt parinte. Acest lucru ii va ajuta pe copii sa faca mai usor fata tranzitiei si schimbarii.

8. Noi traditii
. Pentru o mai buna acomodare din partea tuturor, incearca sa “inventezi” anumite traditii in noua familie, care sa va apropie si mai mult.

9. Comunicati ca parinti despre cum ar fi bine sa va comportati cu copiii si ce ati putea face sa imbunatatiti relatia cu acestia.

Cum a reactionat copilul tau atunci cand ati divortat? Dar atunci cand i-ai prezentat noul parinte? Daca esti in situatia unui parinte adoptiv, cu ce probleme te-ai confruntat? Cunosti cazuri de familii cu parinti adoptivi? Asteptam raspunsurile tale.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe