characters characters

Pe 5 iunie sarbatorim Ziua Mondiala a Mediului

Tema din acest an: biodiversitatea

05 iunie 2020    |   935 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

Ziua Mondiala a Mediului 2020
Ziua Mondiala a Mediului este sarbatorita din 1974 in fiecare an pe data de 5 iunie, fiind, potrivit ONU, cea mai cunoscuta zi dedicata actiunilor ecologice. Tema din acest an a Zilei Mondiale a Mediului este biodiversitatea – o preocupare atat urgenta, cat si existentiala. Evenimente recente precum incendiile din Brazilia, Statele Unite si Australia sau invaziile de lacuste din Africa de Est, precum si pandemia Covid-19 arata ca oamenii sunt in totalitate dependenti de reteaua ecologica in care traiesc si de biodiversitate.

Desi intreaga noastra supravietuire depinde de natura (apa, hrana, aer si clima), oamenii continua sa actioneze impotriva ei.


Biodiversitatea este fundatia care sprijina toate formele de viata. Afecteaza toate aspectele sanatatii umane, ne ofera apa si aer curate, hrana, ne ajuta la progresul stiintific, ne dezvolta rezistenta la boli si la diminueaza schimbarile climatice. Schimbarile aduse biodiversitatii afecteaza intreaga viata pe Pamant si poate duce la consecinte negative.


Actiunile oamenilor, precum defrisarile, agricultura intensiva, interventiile in teritoriile salbatice si accelerarea scihmbarilor climatice au impins natura dincolo de limite.Ar fi nevoie de 1,6 planete pentru a raspunde nevoilor oamenilor in fiecare an. Daca acest ritm va fi pastrat, biodiversitatea va fi puternic afectata, ducand la prabusirea sistemului de alimentatie si sanatate pe care ne bazam pentru supravietuire.

Aparitia pandemiei Covid-19 a subliniat faptul ca atunci cand distrugem biodiversitatea, distrugem sistemul care sustine viata umana. Astazi, la nivel global, aproape un miliard de cazuri de boli di milioane de decese au loc in fiecare an din cauza coronavirusurilor. Aproape 75% dintre bolile infectioase ale oamenilor sunt zoonotice, adica sunt transmise de la animale la oameni.

Ziua Mondiala a MEdiului este o ocazie potrivita pentru a vorbi despre:

Educatia ecologica a copiilor

Ecoterapia sau beneficiile naturii pentru copii

Cat timp ar trebui sa petrecem in natura pentru echilibrul emotional

Activitati in natura pe care le puteti face in aceasta vara


Sursa: UN.org 


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu