characters characters

Ziua Mondiala a Cartii si a Drepturilor de Autor 2021

In Romania, azi este Ziua Bibliotecarului

23 aprilie 2021    |   973 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Ziua Mondiala a Cartii si a Drepturilor de Autor 2021
In fiecare an, pe 23 aprilie, in aproape toate tarile din lume, este sarbatorita Ziua Mondiala a Cartii si a Drepturilor de Autor, prin evenimente dedicate incurajarii lecturii si facilitarii accesului la carti.

UNESCO arata ca in ultimul an, in contextul masurilor de restrictie si de izolare, cartile au devenit pentru multi oameni instrumente puternice in combaterea singuratatii si extinderea orizonturilor, stimulandu-ne creativitatea si intelectul. In unele tari din lume, izolarea a fost asociata cu dublarea numarului de carti citite.

Ziua Mondiala a Cartii si a Drepturilor de Autor are rolul de a incuraja parintii sa citeasca alaturi de copii si pe cont propriu. Luna aprilie poate fi dedicata sarbatoririi lecturii, incurajarii interesului copiilor pentru citit si a interesului pentru literatura.

Iata cateva materiale care te-ar putea inspira sa transformi lectura in obicei zilnic in familia ta:

Motivatia pentru lectura. Cum cresti un cititor

Cele mai frumoase carti pentru prescolari din literatura universala

Alfie Kohn: Cum este descurajat interesul copiilor pentru lectura

Provocarea celor 20 de carti si lantul lecturii


Iar daca esti cadru didactic, iata cateva idei de proiecte si activitati care te pot inspira: 

Cum poate fi promovata lectura in scoli

Joc dupa lectura: Da cu zarul si raspunde la intrebari


In acest an, UNESCO lanseaza provocarea virtuala #BookFaceChallenge, prin care cititorii sunt invitati sa posteze pe retelele sociale imagini cu coperte de carti reusite. Copertele cartilor sunt extrem de importante si joaca un rol esential in decizia de a cumpara o carte, arata initiatorii provocarii. Aceasta are rolul de a promova carti care se bucura de coperte pe masura continutului, pentru a atrage atentia tinerilori, copiilor si adultilor catre titluri pe care le pot explora.
BookFaceChallenge

*Sursa foto: Facebook/UNESCO for Youth


Ziua Mondiala a Cartii si a Drepturilor de Autor este sarbatorita pe 23 aprilie, o data cu semnificatii speciale pentru literature. Este data la care au murit scriitori renumiti: William Shakespeare, Miguel de Cervantes si Inca Garcilaso de la Vega. In fiecare an, este aleasa o Capitala Mondiala a Cartii, un oras in care timp de un an, sunt organizate evenimente dedicate promovarii lecturii, cu implicarea reprezentantilor editurilor, librariilor si bibliotecilor. In acest an, Capitala Mondiala a Cartii este Tbilisi.

In Romania, din 2005, 23 aprilie este si Ziua Bibliotecarului, ocazie cu care bibliotecile organizeaza evenimente prin care incurajeaza accesul la carti si interesul pentru lectura.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu