characters characters

Ziua Internationala a Femeii

07 martie 2017    |   2838 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

ziua internationala a femeii
Dincolo de flori, bomboane si felicitari, 8 Martie este ziua care simbolizeaza lupta de ani de zile a femeilor pentru drepturi egale. Daca esti parintele unei fete, nu este niciodata prea devreme sa ii povestesti despre egalitatea in drepturi a femeilor si barbatilor si despre evenimentele care au dus la sarbatorirea in fiecare 8 Martie a Zilei Internationale a Femeii.


In 1908, au inceput campaniile impotriva inegalitatii dintre femei si barbati. Unul dintre cele mai marcante evenimente a fost marsul a 15 000 de femei in New York, care au cerut mai putine ore de munca, salarii mai bune si dreptul de a vota.


In 1909, a fost sarbatorita prima data Ziua Femeii in SUA, pe 28 februarie. Pana in 1913, Ziua Femeii a fost sarbatorita in ultima duminica din februarie.


Din 1911, in urma celei de-a doua conferinte internationale a femeilor, a fost sarbatorita pentru prima data Ziua Internationala a femeilor, pe 19 Martie, in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia.


In anii 1913-1914, Ziua Internationala a Femeii a devenit si o modalitate de a protesta impotriva Primului Razboi Mondial. Ca parte din miscarea pentru pace, femeile din Rusia au sarbatorit pentru prima data Ziua Internationala a Femeii in ultima duminica din Februarie 1913. In 1913, Ziua Internationala a Femeii a fost stabilita pe 8 Martie, iar in 1914 numarul manifestatiilor pentru pace si pentru drepturile femeilor au crescut.


In 1917, femeile din Rusia au obtinut dreptul la vot in urma unei greve incepute pe 23 februarie in calendarul iulian (care corespunde datei de 8 martie in calendarul gregorian, folosit in restul tarilor).


In 1975, Ziua Internationala a Femeii a fost sarbatorita pentru prima data de Natiunile unite.
Din 1996, Natiunile Unite au stabilit o serie de teme anuale care au avut in centru drepturile femeilor, lupta impotriva violentei asupra femeilor si emanciparea femeilor din zonele rurale sau sarace.


In prezent, organizatiile pentru drepturile femeilor atrag atentia asupra cifrelor care indica inca o inegalitate intre femei si barbati, de la inegalitatea salariilor (femeile sunt platite mai putin decat barbatii pentru aceeasi munca) la nerespectarea drepturilor lor la educatie si sanatate, la nivel global. De asemenea, violenta asupra femeilor continua sa fie mai ridicata decat cea asupra barbatilor, in anumite zone ale lumii.


Ziua Internationala a Femeii este sarbatorita in tari precum Afghanistan, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kyrgyzstan, Laos, Madagascar, Moldova, Mongolia, Montenegru, Nepal, Rusia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam si Zambia. Traditia presupune ca barbatii sa isi manifeste respectul si afectiunea fata de femeile din viata lor oferindu-le flori si cadouri. In unele tari, ca in Romania, Ziua Femeii este si Ziua Mamei, copiii oferind cadouri mamelor si bunicilor.


Sursa: InternationalWomensDay.com


Citeste si:

Despre mama mea - activitate de 8 Martie


Felicitare pentru mama

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu