characters characters

Ziua Internationala a Cartii 2019

23 aprilie 2019    |   1122 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Ziua Internationala a Cartii 2019
Ziua Internationala a Cartii si a Drepturilor de Autor se sarbatoreste pe 23 aprilie in fiecare an. Data a fost aleasa in cadrul Conferintei UNESCO de la Paris din 1995, pentru ca 23 aprilie are o semnificatie importanta in lumea literara. PE 23 aprilie 1616 au murit Cervantes, William Shakespeare si Inca Garcilaso de la Vega. Tot 23 aprilie este data nasterii sau mortii unor autori cunoscuti precum Vladimir Nabokov, Manuel Mejía Vallejo sau William Wordsworth.

In acest an, Ziua Internationala a Cartii si a Drepturilor de Autor este dedicata protejarii limbilor indigene.

In Romania, din 2005, 23 aprilie este si Ziua Bibliotecarului. Pentru toate aceste motive, este potrivit ca azi sa aruncam oprivire asupra propriilor obiceiuri de lectura si sa descoperim cum stam, la nivel national, in ceea ce priveste lectura.

Potrivit Barometrului de Consum Cultural 2017, 69% dintre romani nu citesc nicio carte pe an, iar 20% citesc o carte pe luna.
Ziua internationala a Cartii 2019


Dintre cele trei tipuri de produse utilizate in chestionar, revistele tiparite sunt mai degraba absente pentru respondentii din esantionul national: 73% au mentionat ca nu au citit niciodata (in ultimele 12 luni) astfel de reviste sau au citit mai rar, iar 18% au spus ca citesc cel putin lunar.

Cartile (de orice fel) ocupa locul doi in ceea ce priveste non-consumul, 69% dintre participanti raspunzand ca nu au citit niciodata in ultimul an sau ca au citit mai rar, iar 20% au afirmat ca citesc cel putin lunar. 4% dintre respondenti au declarat ca citesc carti zilnic, 7% ca citesc saptamanal si 9%, lunar. 10% dintre participanti au declarat ca citesc carti de cateva ori pe an.

Ziua Internationala a Cartii 2019

In schimb, la nivelul esantionului pe municipiul Bucuresti,  toate cele trei intrebari au obtinut procente mai scazute pentru categoria de raspuns „niciodata”. In municipiul Bucuresti, 36% persoane au declarat ca citesc carti cel putin lunar, comparativ cu 26% in esantionul national.


Ziua Internationala a CartiiIn cazul bibliotecilor, 96% dintre cei care nu au fost la biblioteca pentru a imprumuta carti nici nu au folosit internetul pentru a descarca sau utiliza documente sau arhive. Dintre cei care au fost cel putin o data la biblioteca in ultimele 12 luni, cei mai multi (68%) au folosit si internetul pentru a descarca sau utiliza documente sau arhivele online.


Cum poti sa incurajezi lectura in programul tau zilnic si al copilului tau?

  • Descopera bibliotecile din apropierea ta.
  • Daca acestea nu exista, cauta carti gratuite pe internet. Le puteti citi pe calculator sau pe telefon.
  • Gandeste-te daca este util un abonament la un site care ofera carti care pot fi citite online.
  • Fa un experiment in familie. Incercati pentru o saptamana cel putin, sa inlocuiti timpul petrecut la televizor cu timpul petrecut citind. Observati apoi cat de mult ati reusit sa cititi intr-o saptamana, desi initial erati convinsi ca nu aveti destul timp. Este important desigur ca lecturile alese de fiecare membru al familiei sa fie pe gustul lui, pentru ca experimentul sa functioneze.
  • Incurajeaza-l pe copil sa citeasca in autobuz sau metrou si preia si tu acest obicei.
  • Asigura-te ca aveti intotdeauna o carte la voi, pentru momentele in care trebuie sa asteptati
  • Cititi cel putin o jumatate de ora pe zi.
  • Discutati seara in familie despre ce ati citit fiecare dintre voi.
  • Propuneti-va ca in Anul Cartii sa cititi un numar mai mare de carti decat in anii trecuti. De exemplu, doua carti pe luna inseamna 24 carti in acest an. Puteti propune si un premiu pentru membrul familiei care reuseste primul aceasta performanta.

Beneficiile lecturii sunt numeroase, atat pentru copii, cat si pentru adulti. In afara de faptul ca il ajuta pe copil sa se dezvolte intelectual, lectura este principala sursa de educatie si informatie, care ii poate deschide drumuri nebanuite. Invata sa descifrezi refuzul copilului de a citi, (re)descopera la randul tau bucuria lecturii si incearca, treptat, sa introduci aceasta activitate in familia ta.


*Sursa foto: Pixabay.com si Barometrul de Consum Cultura 2017

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu