characters characters

Vinovatia parintilor legata de timpul dedicat muncii

25 februarie 2020    |   449 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 18 ani +.

vinovatia parintilor legata de timpul dedicat muncii
Rolul de parinte necesita atat timp, cat si bani, iar acest lucru este sursa conflictului din multe familii, legate de timpul dedicat muncii si timpul dedicat copiilor.

Citeste si:

Sentimentul de vinovatie in rolul de parinte

Cel mai bun oras din lume pentru parintii care lucreaza


Un studiu realizat in Australia a analizat vinovatia parintilor legata de munca. Chestionarul la care au raspuns 290 de parintii cu copii de varste de la 2 la 12 ani s-a referit la doua tipuri de vinovatie: cea legata de faptul ca viata de familie ii impiedica pe parinti sa se ocupe de responsabilitatile profesionale si cea legata de faptul ca munca reduce timpul petrecut cu familia. Multi parinti se simt vinovati din ambele motive. Participantii la studiu au trebuit sa spuna daca sunt sau nu de acord cu afirmatii precum „Ma simt vinovat cand copilul meu se supara pentru ca plec.” sau „Ma simt vinovat cand nu am destula energie ca sa interactionez cu copilul meu.”.

Autorii studiului au vrut sa descopere daca parintii increzatori in ei insisi se simt mai putin vinovati si daca vinovatia parintilor are vreun efect asupra comportamentului copiilor. Rezultatele au arata ca increderea in sine a parintilor nu are nicio legatura cu sentimentul de vinovatie: parintii increzatori in ei insisi se simt la fel de vinovati ca parintii mai putin increzatori in ei insisi.

Iar comportamentul copiilor a fost mai dificil atunci cand timpul petrecut in familie ii impiedica pe parinti sa se ocupe de responsabilitatile profesionale, nu cand munca ii impiedica pe parinti sa petreaca mai mult timp cu copiii. O posibila explicatie pentru acest lucru este ca atunci cand parintii sunt mai stresati in legatura cu munca, au dificultati in a fi eficienti in familie.

Majoritatea parintilor participanti la studiu au fost mame, care nu lucrau doar pentru a obtine un venit financiar, ci pentru ca voiau sa urmeze o cariera. Asadar, rezultatele sunt mai degraba valabile pentru mame, care se vad nevoite sa isi imparta timpul si energia intre nevoile copiilor si propriile obiective profesionale.

Sursa: PsychologyToday.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu