characters characters

In fiecare minut, criza alimentara globala aduce inca un copil in situatia de malnutritie severa in 15 tari afectate de criza

28 iunie 2022    |   375 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

UNICEF Criza alimentara globala
Inainte de summitul G7, UNICEF lanseaza un apel la strangerea de fonduri in valoare de 1,2 miliarde de dolari pentru a raspunde nevoilor urgente a opt milioane de copii a caror viata e amenintata de emacierea severa


Aproape opt milioane de copii cu varsta sub cinci ani din 15 tari afectate de criza sunt expusi riscului de deces din cauza emacierii severe, daca nu beneficiaza urgent de alimente terapeutice si ingrijire, iar cifrele cresc cu fiecare minut, a avertizat azi UNICEF, in timp ce liderii mondiali se pregatesc sa participe la summitul G7.

De la inceputul anului, intensificarea crizei alimentare mondiale a dus la un numar suplimentar de 260.000 de copii (adica un copil la fiecare 60 de secunde) care sufera de emaciere severa in 15 state care duc povara crizei, inclusiv in Cornul Africii si in partea centrala a Sahelului. Intensificarea emacierii severe se adauga nivelurilor existente de subnutritie in randul copiilor in legatura cu care UNICEF a avertizat ca va ajunge la niveluri catastrofale luna trecuta.

„Asistam acum la situatia in care conditiile pentru nivelurile extreme de emaciere in rindul copiilor incep sa devina exploziva”, a spus Catherine Russell, directorul executiv UNICEF. “Ajutorul alimentar este esential, dar nu putem salva copiii infometati cu saci de grau. Acestor copii trebuie sa le oferim urgent tratament terapeutic, pana nu este prea tarziu”.

Cresterea preturilor produselor alimentare, generata de razboiul din Ucraina, conditiile persistente de seceta cauzate de schimbarile climatice in unele state, la care se adauga conflictele si consecintele economice de durata ale pandemiei de COVID-19, continua sa accelereze insecuritatea nutritionala si alimentara in randul copiilor in intreaga lume, ducand la niveluri catastrofale de malnutritie severa in randul copiilor cu varsta sub cinci ani. Ca raspuns, UNICEF isi intensifica eforturile in cele mai afectate 15 state. Afganistan, Burkina Faso, Ciad, Republica Democratica Congo, Etiopia, Haiti, Kenya, Madagascar, Mali, Niger, Nigeria, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan si Yemen vor fi incluse intr-un plan accelerat menit sa duca la evitarea exploziei de decese in randul copiilor si la diminuarea consecintelor pe termen lung ale emacierii severe.

Emacierea severa, cand copiii sunt prea slabi pentru inaltimea lor, este forma cea mai vizibila si mai letala de subnutritie. Sistemul imunitar slabit sporeste riscul de deces la copiii cu varsta sub cinci ani cu pana la 11 ori mai mult fata de copiii bine hraniti.

UNICEF estimeaza ca in cele 15 state, cel putin 40 de milioane de copii sunt afectati de insecuritate nutritionala severa ceea ce inseamna ca nu beneficiaza de regimul alimentar de baza diversificat de care au nevoie pentru a creste si pentru a se dezvolta in perioada copilariei timpurii. In plus, 21 de milioane de copii sunt afectati de insecuritate alimentara severa, ceea ce inseamna ca nu au acces la hrana suficienta pentru a-si acoperi nevoile alimentare minime, avand drept consecinta riscul de emaciere severa.

In acelasi timp, costul alimentelor terapeutice gata de utilizare folosite pentru a trata emacierea severa a crescut cu 16% in ultimele saptamani din cauza avansarii bruste a costurilor materiei prime, lasand un numar suplimentar de 600.000 de copii fara acces la tratament vital si expusi riscului de deces.

In timp ce leaderii se pregatesc sa participe la summitul G7, UNICEF face apel la strangerea de fonduri in valoare de 1,2 miliarde de dolari pentru:

  • A livra un pachet esential de servicii nutritionale si de ingrijire care sa previna mi-lioane de posibile decese in randul copiilor din cele mai afectate 15 state, inclusiv a programelor de prevenire menite sa sustina alimentatia mamei si copilului des-tinate femeilor insarcinate si copiilor de varste mici, a programelor de identificare timpurie si tratament pentru copii cu emaciere severa si achizitia si distributia de alimente terapeutice gata de utilizare.
  • A include cu prioritate prevenirea si tratamentul emacierii severe in toate planuri-le de raspuns la criza prin alocarea de bugete care sa includa interventii alimenta-re de preventie, precum si alimente terapeutice care sa rezolve nevoile imediate ale copiilor care sufera de emaciere severa.

„Este greu de spus in cuvinte ce inseamna emacierea severa pentru un copil, dar cand intalnesti un copil care sufera de cea mai letala forma de malnutritie, intelegi si nu vei uita niciodata”, a afirmat Russell. “Liderii mondiali care se intrunesc in Germania pentru intalnirea la varf G7 au inca posibilitatea de a actiona pentru a salva vietile acestor copii. Nu e timp de pierdut. A astepta declararea starii de foamete inseamna a lasa copiii sa moara”.

*Sursa foto:UNICEF/UN0659443/Bidel

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu