characters characters

UNICEF transmite un semnal de alarma privind nivelul socant de redus al invatarii

Doar o treime din copiii de 10 ani la nivel mondial pot citi si intelege o poveste simpla scrisa

19 septembrie 2022    |   418 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

UNICEF Criza in educatie
Inaintea Summitului privind transformarea educatiei (Transforming Education Summit), UNICEF transmite un semnal de alarma legat de nivelul socant de redus al invatamantului, doar o treime din copiii de 10 ani la nivel mondial estimandu-se ca pot citi si intelege o poveste simpla scrisa, comparativ cu nivelul pre-pandemic care ajungea la jumatate dintre acesti copii.

„Scolile slab finantate, profesorii sub-calificati si platiti insuficient, salile de clasa supraaglomerate si programele de invatare arhaice submineaza capacitatea copiilor nostri de a-si atinge intregul potential” a spus Catherine Russelll, director executiv al UNICEF.

„Traiectoria sistemelor noastre de invatamant este, prin definitie, traiectoria viitorului nostru. Avem datoria de a inversa aceste tendinte, altfel ne vom confrunta cu consecintele esecului nostru de a educa o intreaga generatie. Un nivel scazut al invatamantului azi inseamna mai putine sanse maine”.

Inchiderea prelungita a scolilor si lipsa accesului la educatie calitativa pe durata pandemiei de COVID-19 au expus si au exacerbat o criza a educatiei pre-existenta care a lasat milioane de elevi din intreaga lume fara competente esentiale de citit si calcul, avertizeaza UNICEF.

Pentru a atrage atentia asupra crizei educatiei si asupra nevoii de a transforma invatamantul in intreaga lume, UNICEF a prezentat astazi Clasa Crizei in Educatie (Learning Crisis Classroom), un model de sala de clasa care ilustreaza proportia copiilor care nu reusesc sa dobandeasca competente de baza. Instalatia va fi expusa la intrarea vizitatorilor in sediul Organizatiei Natiunilor Unite din New York in perioada 16-26 septembrie.

O treime din bancile din aceasta clasa sunt facute din lemn, sunt pe deplin functionale si au pe scaune cate un rucsac cu sigla UNICEF care reprezinta treimea estimata a copiilor de 10 ani din intreaga lume care sunt capabili sa citeasca si sa inteleaga o poveste simpla scrisa, indicatorul competentelor de baza de intelegere a textului citit. Celelalte doua treimi de banci sunt aproape invizibile si facute dintr-un material transparent pentru a-i reprezenta pe cei 64 % dintre copii care nu pot citi si intelege o poveste simpla scrisa pana la varsta de 10 ani, conform estimarilor.

In timp ce liderii se intalnesc la Summitul pentru transformarea educatiei (Transforming Education Summit), UNICEF face apel la guverne sa isi ia angajamentul de a le oferi tuturor copiilor educatie de calitate. Facem apel la reinnoirea eforturilor si investitiilor pentru a reinscrie si a tine copiii in sistemul de invatamant, la cresterea accesului la cursuri remediale si de recuperare, la sustinerea profesorilor si la oferirea catre acestia de instrumente necesare, precum si la asigurarea ca scolile ofera un mediu sigur si stimulant, astfel incat toti copii sa fie pregatiti sa invete.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. In Romania, UNICEF lucreaza impreuna cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor. Pentru mai multe informatii despre UNICEF si activitatea sa, vizitati https://www.unicef.org/romania/ro

Urmariti UNICEF in Romania pe Facebook si Instagram.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu