characters characters

Un elev de clasa a VII-a, profesor pentru copii de virsta lui

22 martie 2010    |   590 vizualizări
 

Un copil de 13 ani a dat anunt la ziar pentru a face meditatie cu elevi de clasele I – VII, la matematica si fizica – Baiatul cere 15 lei pe sedinta si are deja “clienti” – Spiritul intreprinzator l-a mostenit de la parintii sai, care sint oameni de afaceri


Rares Moldovan, elev in clasa a VII-a la Scoala “Miron Costin” din Bacau, a dat anunt la mica publicitate intr-un ziar local pentru a face meditatii cu copii de clasele I – VII, la fizica si matematica. Baiatul in virsta de 13 ani crede ca este o metoda buna sa isi faca prieteni si, de ce nu, bani de buzunar, in vremuri de criza. Cind spune “Incintat de cunostinta” stringe mina intinsa a interlocutorului cu ambele miini. Este sigur pe el si da replici surprinzatoare. “Sint o fire sociabila, imi place sa imi fac prieteni. Cred ca ma pricep binisor la matematica si fizica si poate fac si niste bani de buzunar. Consider ca intre noi, copiii, ne intelegem mai bine”, spune Rares Moldovan cu un zimbet sugubat, privind cu ochi iscoditori si jucausi.

 

Daca in primele clase primare avea el insusi probleme cu matematica, baiatul meditator a participat anul acesta la faza pe judet a Olimpiadei de matematica si a obtinut mentiune la Olimpida judeteana de fizica. Baiatul marturiseste ca isi mai ajuta colegii la aceste discipline, dar niciodata nu a primit sau nu a cerut bani pentru ajutorul sau, insa i-au mai facut “cite o cinste”.


Strategie de meditator
Copilul profesor si-a stabilit o strategie de lucru pe care o va aplica impreuna cu viitorii sai elevi. “Clientul” va trebui sa ii aduca la verificat caietul de matematica sau fizica de la clasa, culegerea si manualul dupa care lucreaza. “Trebuie sa vad de unde este nevoie sa incepem. As vrea sa-i fac sa inteleaga matematica, sa nu treaca trenul pe linga ei. Desigur depinde si ce isi doresc sa facem. Matematica trebuie invatata logic, nu cu «toceala». E destul de gea si daca nu faci asa poate fi o corvoada. Trebuie sa te pacalesti pe tine ca iti place”, explica elevul in virsta de 13 ani. Rares spune ca va accepta si fete si baieti la meditatii. “Nu fac discriminari, este democratie”, motiveaza cu seriozitate copilul, zimbind totusi la perspectiva de a le face pe fete sa indrageasca matematica.


Interesat de arhitectura
Rares Moldovan spune ca si-ar dori sa devina arhitect, iar faptul ca aceasta meserie poate fi banoasa este un argument in plus. “Imi place sa construiesc figuri in spatiu. Am o inclinatie mai mare catre simetrie. Imi place si desenul si sa imbin arta cu geometria. Cred ca imi place ideea de arhitectura, mai ales ca e si bine platita”, marturiseste elevul bacauan. Pina a deveni arhitect isi imparte timpul intre scoala, orele de studiu individual, lectura unor “carti umoristice” si partidele de tenis. De trei ani, practica acest sport, dupa ce a incercat judo si dans sportiv, cel din urma, pentru a cuceri o fata.


Familia de afaceristi
Ideea sa de a cistiga un banut de buzunar din pasiunea sa pentru matematica si fizica este sustinuta si de familie. “El a mostenit acest spirit antreprenorial de la tatal sau, fratele meu. O sa facem si un plan de afaceri. Noi il sustinem. Credem ca se va mobiliza el insusi, mai mult cind va avea satisfactia muncii. Nu atit partea materiala ne intereseaza. Multumirea sufleteasca ii va da incredere in el. Noi credem ca trebuie investit in om si cea mai buna investitie este in copii”, spune Lidia Cristea, matusa si nasa lui de botez. “Cea mai mare risipa de resurse este risipa de oameni”, a completat-o Rares. Elevul profesor are deja “clienti”, elevi de clasele V- VII, care sint “certati” cu matematica. Acestia sint atrasi de ideea de a lucra la matematica cu o persoana de virsta lor si nici pretul unei sedinte nu e de ocolit: 10 – 15 lei


Sursa: www.ziaruldebacau.ro 

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu