characters characters

Un elev de 10 ani invata 14 ore pe zi

23 februarie 2010    |   1134 vizualizări

Scolarii au o „agenda” mai incarcata decat parintii lor. Pe langa programul de la scoala si teme, copiii uita de joaca in favoarea orelor de pregatire pentru olimpiade si concursuri. Una dintre prevederile ce ar trebui adaugate in noua lege a educatiei ar trebui sa fie „prelungirea” celor 24 de ore ale unei zile.

 

Ceea ce ministrul Daniel Funeriu numeste plastic „destelenirea programei” ar putea insemna o gura de aer pentru micutii care lasa saritul coardei pentru rasfoitul unei enciclopedii.

 

„Schimbarea programei scolare este prioritatea numarul unu in mandatul meu. Dupa un studiu fundamentat care va fi gata in martie, vom elabora un nou curriculum care sper ca va fi implementat din anul scolar 2011-2012”, este promisiunea acestuia in ceea ce priveste reforma educatiei.

 

Mingea, inlocuita de pian

Si totusi, pana atunci, elevii reusesc sa se descurce cu toate indatoririle, chiar daca pentru joc le mai raman doar cateva picaturi, intre doua carti si in pauzele dintre exercitiile de matematica.

 

Orele de la scoala, timpul pentru temele de acasa, pregatirea pentru concursuri si olimpiade, cursurile de pian, lectura particulara, documentarea pe internet, realizarea de proiecte, munca ce ajunge in anumite cazuri si la 14 ore pe zi, reprezinta un program normal pentru prichindeii zilelor noastre care nu stiu ce este zburdatul in fata blocului. Naucirea vecinilor cu batutul mingii de peretele din sufragerie s-a transformat in zgomotul pianului, „clampanit” duminica.

 

Psihologii avertizeaza: nu toti copiii tin pasul cu avalansa de cerinte si din ce in ce mai multi ajung la psiholog, cu probleme mintale. In acelasi timp, specialistii cred ca parintii au cea mai mare responsabilitate, inaintea cadrelor didactice.

 

„Parintii au intrat in nevroza scolara, tolereaza presiunea sociala, iar copiii au de suferit. Parintele trebuie sa scape de fantasma copilului performer in favoarea realitatii unuia sanatos”, explica psihologul Andreea Dumitrescu.

 

Performanta, scoala si apoi joaca

Psihologii sustin nevoie de a scapa de prostul obicei al temelor la kilogram, dar recunosc si ca „epoca vitezei” ii face pe copii sa fie mai ocupati decat parintii lor.

 

Scoala 81 din Capitala, situata intr-o zona centrala, aduna copii a caror parinti stiu de la inceput ca vor performanta. Daca sunt in cautarea unei „invatatoare mama”, specifica acest lucru de la inceput si directoarea Gheorghita Badea stie ce fel de clasa este mai potrivita pentru tancul care trebuie sa invete alfabetul.

 

Unitatea pe care o conduce este genul de scoala in care dascalii nu mai vor sa iasa la pensie, atat de bine functioneaza „triunghiul Bermudelor”. „Asa numesc eu trio parinte-copil-profesor. Muncim in echipa, altfel nu se poate”, explica Mihaela Donciu, invatatoare cu 33 de ani experienta.

 

Profesorii au grija sa treaca in palmares, luna de luna, alte si alte rezultate foarte bune la concursuri scolare si olimpiade. Daca performanta este o preocupare permanenta, nici clasele cu elevii „de nivel mediu” nu scapa de activitati extracurriculare. Dascalii ii implica in diverse proiecte, astfel ca timpul le este ocupat creativ. Copiii au mai multe preocupari decat parintii lor si le impaca pe toate.

 

Articol complet: www.evz.ro

 

Copilul tau are un program prea incarcat? Crezi ca are suficient timp liber? Ai intampinat probleme in privinta acestui aspect?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Gabriela Vochescu
    Gabriela Vochescu    25.02.2010 - 09:13
    Nu-mi doresc un copil suprasolicitat.Nici un olimpic.Imi doresc un copil normal si nu supradotat.

    Anii de studiu sunt foarte multi.Suprasolicitarea din primii ani poate avea repercursiuni mai tarziu.

    Am vazut parinti care si-au inscris copiii la gradinita de la varsta de 4 ani in GRUPA PREGATITOARE!Asa,pentru ca,copilul sa urmeze 3 ani de grupa pregatitoare!Ca sa fie bine,bine pregatit pentru clasa intai.

    Fara comentarii.