characters characters

Anxietatea copiilor poate fi tratata cu ajutorul parintilor

22 aprilie 2019    |   713 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

tratament anxietate copii
Copiii care sufera de probleme de anxietate pot fi ajutati mai bine daca terapeutii isi concentreaza atentia si eforturile asupra parintilor. Aceasta este concluzia unui studiu realizat recent de Yale Child Study Center.

Citeste si:

Copiii invata sa se ingrijoreze de la parintii lor

Cum incurajam anxietatea in mod involuntar


In cadrul studiului, 124 de copii cu anxietate au fost impartiti in doua grupuri: jumatate dintre ei au participat la o terapie de grup, iar cealalta jumatate nu a participat la nicio sedinta de terapie, in schimb parintii lor au fost invitati la un grup de sprijin. Copiii din primul grup au luat parte la 12 sedinte saptamanale in care au fost invatati sa isi controleze simptomele si sa isi confrunte treptat fricile. Copiii din al doilea grup nu au participat la nicio sedinta de terapie, dar parintiilor au fost sprijiniti de catre terapeuti sa invete sa nu mai sprijine comportamentele de evitare ale copiilor si sa ii ajute sa isi gestioneze temerile. Programul de sprijin dedicat parintilor se numeste SPACE (Supportive Parenting for Anxious Childhood Emotions), iar rezultatele studiului au aratat ca are efecte la fel de pozitive ca terapia dedicata copiilor. In plus, parintii care au participat la program au declarat ca au observat o imbunatatire a relatiei cu copiii, spre deosebire de parintii copiilor care nu au participat la SPACE.

Astfel, participarea parintilor la un program terapeutic poate fi o alternativa de luat in calcul atunci cand vine vorba de tratarea anxietatii copiilor. Succesul acestui rpogram consta in faptul ca ii ajuta pe parinti sa nu mai sprijine comportamentele de evitare ale copiilor si sa isi exprime increderea in capacitatea copilului de a depasi teama. De exemplu, atunci cand copiii se tem de interactiunile sociale, parintii vor tinde sa ii lase sa le evite (nu vor ma invita oaspeti in casa ori vor reduce interactiunile cu alti copii necunoscuti). Insa pe termen lung, evitarea duce la probleme de anxietate si mai grave ale copiilor.

SPACE ii ajuta pe parinti sa reactioneze eficient atunci cand copilul simte anxietate. De exemplu, in primul studiu publicat despre acest program, a fost descris scenariul pe care parintii il pot urma atunci cand copilul se teme de ceva: „Stim ca iti este frica. Teama este o reactie naturala si toata lumea se teme din cand in cand. Dar trebuie sa stii si ca este datoria noastra de parinti sa te ajutam sa devii mai bun la lucrurile care sunt dificile pentru tine si am decis sa facem acest lucru. O sa lucram impreuna la asta o perioada si probabil va dura ceva timp, dar te iubim prea mult pentru a nu te ajuta atunci cand ai nevoie.”

Sursa: YaleDailyNews.com 


*Sursa foto: Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu