characters characters

Topul greselilor pe care le fac parintii

02 decembrie 2009    |   515 vizualizări
 

Bataia si cearta nu sunt rupte din rai, internetul nu educa, iar replica repetata "lasa-ma in pace, ca sunt obosit" instraineaza copilul. Psihologii scolari din Bistrita incearca sa implice adultii intr-o asa numita scoala a parintilor, insa se plang de lipsa de interes a acestora.


Psihologii scolari avertizeaza ca greselile in educatie din prima copilarie, dar si ulterior din adolescenta, pot avea consecinte dramatice  in dezvoltarea ulterioara a adultului.  Ei au intocmit un top al celor mai frecvente greseli in relatia cu copilul, pe  care incearca le prelucreaza in asa numite scoli ale parintilor. Potrivit cordonatorului centrului de Asistenta Psihopedagogica, Bistrita-Nasaud, Ioan Orban  prima greseala pe care o fac parintii este timpul insuficient acordat copilului si nevoilor sale de comunicare: „uitam sa ne jucam cu ei cand sunt mici, sa intram in viata lor, ne multumim sa ramanem spectatori. Ne imaginam ca daca au tot ce le trebuie si stau cuminti in camera lor este suficient. In timpul asta copilul poate sta la calculator si sa vizualizeze site-uri porno" , explica psihologul. „Parintii vin la orele 17-18 si coplesiti de probleme se apuca de treburi casnice, ori se aseaza la televizor ignorand copilul. Acesta ar comunica, s-ar arunca in brate sa-i povesteasca experientele sale, dar adultul ii raspunde: „lasa-ma-n pace ca sunt obosit. Este un scenariu pe care il intalnim din pacate aproape in orice casa, a concluzionat psihologul. Iar consecintele se vad in adolescenta, in momentul in care parintii constata ca au scapat fraiele si  intervin neinspirat: „se amesteca in viata acestora in momente in care ar trebui sa le lase sentimentul libertatii propriei decizii", mai spune Orban.


Protectia exagerata strica

Parintii nu trebuie sa cada nici in celalta extrema, a unei protectionism exagerat, avertizeaza insa psihologii. Consecintele pot fi dintre cele mai diverse: de la anxietati de tot soiul pana la fobii, care impiedica o viata de normala de adult. Aneta Popa are 54  de ani, este divortata si si-a crescut singura fata. Spune ca a incercat sa o protejeze pe cat a putut, insa acum, dupa ce fata de 30 de ani are atacuri de panica si nu vrea sa iasa din casa, crede ca a gresit: „Am fost cu ea la psihologi si psihiatrii, si pe unde nu am mai fost. Toti mi-au spus ca trebuia sa ii acord independenta, sa o las sa interactioneze cu altii.  Cand a fost mica am trecut printr-un divort dureros si copilul a asistat la certurile noastre", povesteste acum femeia.


Nu ne invata nimeni cum sa fim parinti

O alta mare greseala pe care o fac parintii este modul in care administreaza „Nu trebuie sa ne pierdem cu firea. Molestarea emotionala poate fi chiar mai nociva decat cea fizica si poate duce, in timp la pierderea stimei de sine a copilului, avertizeaza psihologul Ioan Orban. Cea mai eficienta pedeapsa este retragerea privilegiilor sau time-out-ul, enumera Orban din arsenalul pedepselor cu care incearca sa-i obisnuiasca pe adulti  la asa numitele scoli ale adultilor.


www.adevarul.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu