characters characters

Tinerii spun ca se bazeaza pe munca si educatie pentru reusita

24 noiembrie 2009    |   559 vizualizări
 

Elevii de clasa a XII-a considera ca aspectele cele mai importante pentru reusita in viata sunt munca, pregatirea profesionala si educatia, releva un sondaj prezentat astazi de Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative (SNSPA), relateaza Agerpres.


Potrivit "Barometrului adolescentei 2009", 95% dintre elevii de clasa a XII-a care au completat chestionarele au indicat munca drept aspect important pentru reusita. Pregatirea profesionala a fost bifata ca fiind importanta de 94% dintre respondenti, scoala de 89%, iar corectitudinea si cinstea de 83%.


Pentru liceenii din clasa a XII-a, si norocul este important, acesta aspect fiind indicat de 79% dintre respondenti. De asemenea, "pilele" si relatiile sunt considerate ca atuuri importante de 64% dintre respodenti, iar influenta si veniturile parintilor sunt vazute de 56% dintre elevi drept avantaje pentru reusita in viata.


In privinta conceptului de reusita in viata, fetele considera preponderent ca aceasta reprezinta constituirea unei familii armonioase si a unei cariere de succes, in timp ce baietii cred ca banii dau masura reusitei, mai releva studiul mentionat.


Cu toate acestea, "Barometrului adolescentei 2009" indica un nivel ridicat al absenteismului de la cursuri in rândul elevilor de clasa a XII-a. Astfel, 41,7% dintre respondenti au declarat ca au absentat de la 1-5 ore in saptamâna precedenta chestionarii.


6,7% dintre respondenti au recunoscut ca au lipsit de la 6-10 ore, iar 3,2 % de la peste 10 ore de curs, in saptamâna de dinaintea efectuarii cercetarii.
Barometrul a abordat si problema consumului de alcool, tutun si stupefiante, 16,3% dintre baieti si 6,8% dintre fete declarând ca au consumat droguri cel putin o data.


Totodata, 64% dintre baieti si 25,5% dintre fete au recunoscut ca au fost cel putin o data in stare avansata de ebrietate.
In privinta consumului de tutun, 28,5% dintre baieti si 21,9% dintre fete au declarat ca fumeaza.


Sursa: www.adevarul.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu