characters characters

Timpul petrecut in natura ii poate ajuta pe copii sa depaseasca frica

27 februarie 2020    |   370 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

gestionarea emotiilor si timpul petrecut in natura
Un studiu recent realizat asupra populatiei indigene din Chile ridica o serie de intrebari asupra presupunerilor occidentale asupra capacitatilor emotionale ale copiilor si scoate in evidenta importanta timpului petrecut in natura pentru dezvoltarea capacitatii copiilor de a-si gestiona emotiile.

Citeste si:

O ora de natura pe zi – propunerea pentru curriculum-ul scolar britanic

Timpul petrecut in natura in copilarie, asociat cu o sanatate mai buna la maturitate


„Multi oameni, mai ales in societatea occidentala, ii vad pe copii mai putin capabili decat sunt in mod real. Studiul nostru arata ca aceasta perspectiva nu este universala. De exemplu, studiul asupra populatiei Mapuche arata ca acestia au asteptari diferite fata de capacitatea copiilor de a gestiona frica. Iar rolul pe care natura il joaca in aceasta privinta este de asemenea deosebit.”,
arata Amy Harberstadt, profesoara de psihologie in cadrul Universitatii Carolina de Nord si autoare a studiului.

Studiul a fost realizat cu ajutorul a 271 de parinti si profesori din zona de Sud din Chile. 106 dintre participanti au fost membri ai populatiei Mapuche, o populatie indigena a regiunii.


Toti participantii au raspuns la intrebari despre convingerile pe care adultii le au despre copii si despre emotiile copiilor. Una dintre concluziile studiului a aratat ca parintii Mapuche se asteapta mai mult decat parintii non-Mapuche ca propriii copii sa fie capabili sa isi controleze frica.


Mai exact parintii Mapuche nu se asteapta ca un copil sa faca fata fricii, ci se asteapta ca un copil sa inteleaga o situatie si fie sa ia masuri, fie sa accepte situatia fara sa ii fie frica de ea. Populatia Mapuche crede ca o parte din maturizare inseamna a invata sa nu iti fie frica, iar acest lucru este in mod activ incurajat. Parintii isi sprijina copiii sa isi dezvolte abilitatile de gestionare a emotiilor ajutandu-i sa inteleaga lumea din jur.


Studiul arata si ca parintii Mapuche pun accentul pe relatia copiilor cu natura. Autorii arata ca in populatia Mapuche „Parintii considera ca un copil trebuie sa respecte, dar nu sa se teama de natura. De asemenea, ei cred ca natura ii ajuta pe copii sa se calmeze, sa faca fata tristetii intr-un mod pozitiv si sa isi gestioneze emotiile negative. Parintii din societatile occidentale ar putea sa vada aceste perspective ca posibile strategii pe care sa le aplice acasa. Nu credem ca exista o anumita reteta a succesului, dar cand ne largim perpectiva asupra a ceea ce sunt capabili copiii, am putea obtine rezultate pozitive. Ar putea fi o idee buna sa vedem daca mai mult timp petrecut in aer liber, mai mult respect pentru natura ne ajuta sa ne gestionam emotiile si sa ii ajutam pe copii sa isi gaseasca echilibrul.”


Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu