characters characters

Esti parinte de adolescent? Care este cea mai importanta abilitate pe care ar fi bine sa o ai

19 septembrie 2019    |   517 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

stilul parental in adolescenta
Esti parinte de preadolescent sau adolescent? Bine ai venit in a doua etapa dificila din viata de parinte. Studiile arata ca cele mai multe conflicte si probleme de disciplina apar la varsta de 2-4 ani si in adolescenta.

Te poate ajuta si:

Autocontrolul adolescentilor este mai scazut decat al copiilor, in anumite situatii

Abilitatea pe care adolescentii si-ar dori sa o fi invatat de la parintii lor


Cum isi pot schimba parintii stilul parental cand copilul se apropie de varsta adolescentei? Capacitatea de a-ti gestiona furia si stresul, precum si flexibilitatea in gandire sunt principalele atuuri care te vor ajuta sa pastrezi o relatie apropiata cu copilul tau.

Un studiu recent a analizat relatia dintre capacitatea parintilor de adolescenti de a-si gestiona furia si tendinta de a apela la disciplina severa in relatia cu copiii. Rezultatele arata ca tatii sunt in general mai predispusi sa interpreteze comportamentele adolescentilor ca fiind intentionat enervante si, prin urmare, au mai multe dificultati in gestionarea furiei.

Conflictele dintre parinti si adolescenti apar deseori pentru ca scopurile acestora nu mai coincid: parintii vor ca adolescentul sa fie in siguranta, in timp ce adolescentul vrea sa exploreze situatii noi si sa fie lasat sa isi asume riscuri.

"Un copil care ajunge in perioada adolescentei are nevoie de un parinte care sa foloseasca comportamnte de parenting ajustate pe nevoile adolescentului. Acest lucru inseamna ca parintii sa isi dezvolte abilitati de a gandi cum anume sa gestioneze conflictele, cu flexibilitate, pentru ca adolescentii vor dori acum mai multa independenta si au nevoia de a lua singuri mai multe decizii.", explica specialistii.

La studiu au participat 193 mame, tati si copiii lor cu varste intre 12 si 14 ani. Au fost masurate capacitatea parintilor de a-si gestiona furia si strsul in relatie cu copiii, nivelul de stres resimtit de parinti, tendinta de a aplica pedepse dure si flexibilitatea in gandire a parintilor (cat de usor gasesc explicatii diverse pentru comportamentul dificil al copiilor).

Statisticile arata ca tatii tind sa se adapteze mai greu nevoilor pe care le au adolescentii si le este mai dificil sa isi imagineze alte explicatii ale comportamentelor adolescentilor in afara de “Vrea sa ma enerveze.”, avand un nivel mai scazut de flexibilitate in gandire. Parintii cu un nivel scazut de flexibilitate tind sa aplice pedepse dure in relatia cu copilul, si sa aiba un comportament ostil fata de acesta, incurajand conflictele.

Parintii care reusesc sa gaseasca si alte explicatii pentru comportamentele dificile ale adolescentilor (de exemplu, cele legate de nivelul de dezvoltare al copilului) isi pot gestiona mai usor furia si stresul, iar numarul conflictelor in familie scade.

Autorii studiului arata ca, in lumina acestor rezultate, parintii ar putea beneficia de pe urma tehnicilor si exercitiilor de gestionare a emotiilor si de calmare a furiei.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu